«Jeg gjorde det riktige»

Roy Helgerud (36) angrer ikke på hvordan han stemte i Union-saken. I går hadde «syndebukken» det travelt med å forklare seg til medier og kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØNEFOSS (Dagbladet): Roy Helgerud, tillitsvalgt ved Follum fabrikker, ble kalt «sviker» og «forræder» etter at han stemte imot å utsette vedtaket om Unions skjebne.

-  Jeg gjorde det riktige og angrer ikke på noe, sier han til Dagbladet dagen derpå.

-  Føler du deg som en syndebukk?

-  Vi er 18 stykker i bedriftsforsamlingen, og selve nedleggelsen stemte jeg imot. De ansatte på Union er i en spesiell situasjon, og jeg aksepterer at det kan komme slike uttalelser i kampens hete.

Magnus Straume, tillitsvalgt ved Union, står fortsatt på sitt:

-  Han dolket oss i ryggen og satte fagbevegelsen i vanære. En utsettelse kunne ha reddet Union.

Snakket med alle

På tirsdagens møte lanserte KLP-sjef Bjørn Kristoffersen et forslag om å utsette Union-avgjørelsen. Under prøvevoteringen stemte Helgerud for en slik utsettelse, men i den endelige avstemningen gjorde han helomvending.

 USIKKER FRAMTID:  Roy Helgerud , tillitsvalgt ved Follum fabrikker, er ikke sikker på at et farvel til Union betyr lang lykke for Follum. -  Her er det ikke gitt noen garantier, sier han. Foto: Ole C.H. Thomassen
USIKKER FRAMTID: Roy Helgerud , tillitsvalgt ved Follum fabrikker, er ikke sikker på at et farvel til Union betyr lang lykke for Follum. - Her er det ikke gitt noen garantier, sier han. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

-  Jeg fikk tid til å tenke meg om og la saken synke inn. Jeg forsto hva konsekvensen av utsettelsen ville være: De ansatte på Union og Follum ble satt opp mot hverandre, sier Helgerud.

-  Hvem snakket du med mellom prøverunden og selve voteringen?-  Jeg snakket med alle, både aksjonærer og ansatte, sier 36-åringen, som avviser meget bestemt at han ble utsatt for press av enkeltpersoner i Norske Skog-ledelsen.

-  Men jeg ble satt under press av KLP-forslaget.

Hovedtillitsvalgt ved Follum, Stein-Roar Eriksen, kaller KLPs benkeforslag for amatørmessig. -  Når man skal gjøre noe slikt må de ansatte og arbeidsutvalget være informert på forhånd, med få unntak ble de ikke det. De ansatte hadde formulert et eget utsettelsesvedtak som aldri ble lagt fram på grunn av benkeforslaget, sier han.

Seier med bismak

Helgerud brukte store deler av gårsdagen på å forklare seg til journalister og kolleger.

-  Jeg har fått god støtte fra de andre på jobben, sier han.

Utenfor fabrikken var imidlertid ikke alle like fornøyde.-  Jeg føler en viss bismak i dag, sier en kvinnelig ansatt.