Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg gjorde det som var rett for meg, så får andre gjøre det de mener er rett

Senterpartiet skriker etter en ny start med blanke ark, men avtroppende Sp-leder Liv Signe Navarsete er den eneste som klart har sagt at hun trekker seg.

PÅ VEI UT DØRA: Liv Signe Navarsete har tatt regien over sin egen avgang som Sp-leder. Hun ble valgt på et ekstraordinært landsmøte i 2008, etter at Åslaug Haga trakk seg. Om drøyt to måneder trekker hun også hun seg på et ekstraordinært landsmøte. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
PÅ VEI UT DØRA: Liv Signe Navarsete har tatt regien over sin egen avgang som Sp-leder. Hun ble valgt på et ekstraordinært landsmøte i 2008, etter at Åslaug Haga trakk seg. Om drøyt to måneder trekker hun også hun seg på et ekstraordinært landsmøte. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 11. januar gjorde Liv Signe Navarsete det klart at hun gir seg som partileder da hun rådet Sp til å avholde et ekstraordinært landsmøte for å velge ny partiledelse. Tre dager seinere stilte samtlige i sentralstyret - nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum inkludert - sine plasser til disposisjon.

Samtidig har en rekke signalisert at de ønsker å fortsette, blant dem Borten Moe, som sier han vil fortsette om partiet vil ha ham.

Flere av partifellene har imidlertid åpent sagt sagt at han burde følge Navarsete ut døra.

Overfor Dagbladet gjør Navarsete det klart at situasjonen partiet er i, gjorde det tvingende nødvendig for henne å foreta det drastiske valget om å gi seg, og at hun med det har tatt sin del av ansvaret for å rydde opp etter lang tids uro.

- Jeg hadde ikke tatt det grepet jeg gjorde, dersom de ikke hadde vært avgjørende å få en ny start med blanke ark. Det var mitt bidrag til den prosessen, sier hun.

- Evalueringsrapporten etter valget rettet kritikk mot hele partiledelsen, også sentralstyret. Er du skuffet over at flere ikke har gjort det samme som deg, og trukket seg helt for å gi partiet en frisk omstart?

- Jeg er opptatt av å la valgkomiteen nå få gjøre sin jobb. Jeg gjorde det som var rett for meg, så får andre gjøre det de mener er rett.

Støtterolle for ny partileder I går møttes landsstyret for sette ned valgkomiteen som skal innstille på ny partiledelse til det ekstraordinære landsmøtet 7. april. Navarsete er på oppløpssida av en turbulent periode som Sp-leder. Hun er klar på at det framover blir viktig for partiet å være til å stole på.

- Sp skal være det partiet som folk har tillit til.

Navarsete sier hun gleder seg til den nye tilværelsen - hun ble valgt inn på Stortinget for første gang etter valget sist høst. Der ønsker hun å spille en sentral rolle, og hun er innstilt på å gi den nye partiledelsen solid støtte.

- Jeg vet hvor vanskelig det er å være partileder, og og jeg vil være en støttespiller - ikke det motsatte, sier Navarsete til Dagbladet.

Dersom Arnstad sier ja Nestleder Trygve Slagsvold Vedum er klar på at han gjerne vil fortsette. Han er ikke med på at flere burde gjort som Navarsete og trukket seg fra ledelsen.

- Nå må partiet og valgkomiteen få ro til å gjøre jobben med å finne ny ledelse, sier han.

- Men kan partiet få en kraftig nok omstart når Navarsete er den eneste som klart har sagt at hun trekker seg?

- Alle har stilt sine plasser til disposisjon, og veldig mange har sagt at de vil fortsette. Det er jeg glad for, sier Vedum.

Av mange pekes han på som en mulig ny partileder, samtidig som enda flere holder en knapp på Marit Arnstad. Tross tvetydige signaler om hun stiller som lederkandidat eller ikke, håper mange i partiet at hun sier ja. En sentralt plassert kilde beskriver stemningen i partiet slik:

- Dersom Marit sier ja, så blir hun ny partileder.

VIL FORTSETTE: Nestleder Trygve Slagsvold Vedum vil fortsette. Om det blir som nestleder, eller som leder, er blant annet opp til valgkomiteen, som skal ledes av Terje Riis-Johansen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VIL FORTSETTE: Nestleder Trygve Slagsvold Vedum vil fortsette. Om det blir som nestleder, eller som leder, er blant annet opp til valgkomiteen, som skal ledes av Terje Riis-Johansen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hele Norges coronakart