Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg gjorde tabben å røre på meg, da ble jeg skutt igjen

Nidal Malik Hasan (39) ropte «Gud er stor!» før han gjennomførte skytemassakren rolig og behersket.

GIR BLOD: Lokalbefolkningen ble i går oppfordret til å gi blod etter massakren, og folk møtte opp i hopetall. Foto: AP/Scanpix
GIR BLOD: Lokalbefolkningen ble i går oppfordret til å gi blod etter massakren, og folk møtte opp i hopetall. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 12 soldater og 1 politimann ble i går kveld lokal tid skutt og drept av militærpsykiateren Nidal Malik Hasan på militærbasen Fort Hood i Texas i USA. 30 personer ble skadet.

Basesjef Robert Cone sier nå til TV-kanalen NBC at Hasan ifølge vitner på stedet ropte «Allahu Akbar!», som på norsk kan oversettes til «Allah er stor» eller «Gud er stor», før han begynte å skyte rundt seg.


- Skjøt rolig og behersket

Det tok omtrent en halv time fra Hasan avfyrte det første skuddet og til han ble uskadeliggjort av en kvinnelig som ble tilkalt til stedet. Hun var sivil, men det er uklart om hun var sikkerhetsvakt eller politi.

- Selve skytingen pågikk i omtrent 10 minutter, sa oberst John Rossi på en pressekonferanse i dag tidlig lokal tid.

- Han utførte skytingen på en svært rolig og behersket måte, sier basesjef Robert Cone til TV-kanalen CBS.

Ifølge Cone var rundt 300 soldater i kø på stedet for å få vaksiner og øyeundersøkelser da de første skuddene hørtes.

- Jeg gjorde tabben å røre på meg, da ble jeg skutt igjen, forteller en av soldatene som overlevde, ifølge generalen.

Han opplyser til tv-stasjonen CBS at soldater kastet seg på gulvet og prøvde å hjelpe hverandre så godt de kunne.

Skutt av sikkerhetsvakt

Det var 600 personer i et auditorium i nærheten. Hasan prøvde å ta seg inn dit, men soldatene klarte å lukke igjen dørene og nektet ham adgang.

Massakren ble stanset da en kvinnelige sikkerhetsvakt skjøt Hasan fire ganger. Hun ble selv skutt, men de er begge to utenfor livsfare.

12 av de omkomne var soldater, mens 1 av dem var politibetjent.

New York Times skriver at Nidal Malik Hasan skal ha angret på at han vervet seg etter at han opplevde trakassering fra medsoldatene fordi han var muslim. Medsoldatene skal blant annet ha betvilt hans lojalitet til USA.

Overfor lokalavisa Killeen Daily Herald sier naboer at Hasan begynte å gå i det de kaller «arabiske» klær først de siste ukene.

Hasan er født og oppvokst i Virginia med muslimske foreldre med opprinnelse fra Jordan. Han forsøkte å komme seg ut av forsvaret for flere år siden på grunn av mobbingen, men ble nektet dette før kontrakten hans gikk ut.

39-åringen ble for omtrent et halvt år siden etterforsket etter at han beskrev selvmordsbombere som helter i en nettdebatt.

- De kan sammenlignes med modige helter som kaster seg over granater for å redde medsoldater. Selvmordsbombere ofrer sine liv for å redde muslimer ved å drepe fiendtlige soldater, er et av synspunktene som etterretningen tror kommer fra mannen bak massakren, mener etterforskerne at han skrev.

Handlet trolig på egenhånd
Ifølge nyhetsbyrået AP utelukker etterforskerne foreløpig ikke at han kan ha bånd til ekstremistgrupper, men ledelsen ved basen understreker at alt tyder på at Hasan opererte alene.

HANDLET FÅ TIMER FØR MASSAKREN: Nadal Malik Hasan. Foto: AP Photo/CNN/Scanpix
HANDLET FÅ TIMER FØR MASSAKREN: Nadal Malik Hasan. Foto: AP Photo/CNN/Scanpix Vis mer

Fort Hood, som ligger rundt 10 mil fra delstatshovedstaden Austin, er verdens største militærleir. Antall soldater på basen er for tiden anslagsvis over 30 000.

Rådet for amerikansk-muslimske relasjoner fordømmer massedrapet på det sterkeste i dag.

- Ingen poltisk eller religiøs ideologi kan noensinne rettferdiggjøre eller unnskylde slik uprovosert, tøylesløs voldsbruk.

FØLTE SEG MOBBET: Nidal Malik Hasan. Foto: AP Photo/Uniformed Services University of the Health Sciences/Scanpix
FØLTE SEG MOBBET: Nidal Malik Hasan. Foto: AP Photo/Uniformed Services University of the Health Sciences/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media