- Jeg gjorde veldig, veldig mye som var forferdelig

John Edwards frikjent for bruk av valgkampmidler for å skjule gravid elskerinne.

Med datteren ved sin side, holdt John Edwards en uttalelse etter frikjennelsen. Foto: REUTERS/John Adkisson/SCANPIX
Med datteren ved sin side, holdt John Edwards en uttalelse etter frikjennelsen. Foto: REUTERS/John Adkisson/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere amerikanske presidentkandidaten John Edwards er frikjent for å ha brukt valgkampmidler til å skjule at han hadde en gravid elskerinne.

Kjennelsen ble klar torsdag. Tidligere senator Edwards, som i 2008 forsøkte å bli Demokratenes presidentkandidat og i 2004 var Demokratenes visepresidentkandidat, var tiltalt på i alt seks punkter.

Juryens medlemmer greide imidlertid ikke å bli enige om de fem andre punktene som omhandlet kompliserte anklager om brudd på finansieringsreglene under valgkampen for fire år siden.

Kjennelsen setter sluttpunkt for en lang, kompleks og farseaktig rettssak som oppsto etter at det ble kjent at Edwards hadde fått barn med videofotografen Rielle Hunter og deretter løy om sidespranget til sin kreftsyke kone Elizabeth.

Lettet Utenfor rettslokalet i Greensboro i North Carolina sa en lettet Edwards at han bare hadde seg selv å skylde på for sitt spektakulære fall, men at han ikke hadde gjort noe kriminelt.

- Jeg gjorde veldig, veldig mye som var forferdelig, og det er ingen andre som har ansvaret for mine synder enn jeg. Men jeg gjorde ingenting som var ulovlig, sa Edwards som på kort tid ble forvandlet fra amerikansk politikks vidunderbarn til hatobjekt, særlig for amerikanske kvinner.

Med tårer i øynene gjorde han det klart at han påtok seg farskapet for den nå fire år gamle datteren Frances Quinn, som han i flere år benektet.

Den 58 år gamle tidligere kommende stjernen i amerikansk politikk risikerte 30 år i fengsel og 1,5 millioner dollar i bøter om han var funnet skyldig i med vitende og vilje å ha brukt 1 million dollar fra to rike velgjørere for å skjule utroskapen.

Kommende stjerne Med sitt gutteaktige utseende og sin ærlige framtoning vant han velgernes gunst i North Carolina og ble sendt til Washington som senator i 1998.

Allerede da ble han sett på som et funn for Demokratene, og seks år senere ble han utpekt til visepresidentkandidat i John Kerrys forsøk på å bli president.

Han stilte selv som kandidat i 2008, og var i starten en seriøs utfordrer til Barack Obama og Hillary Clinton.

Begynnelsen på hans fall var da han innledet et forhold til Hunter, som var fotograf i valgkampstaben hans, i 2006. Da hun ble gravid i 2007, ble det igangsatt en omfattende dekkoperasjon som inkluderte penger fra to rike donorer.

Som følge av rykter i tabloidpressen om utroskapen, meldinger om dyre hårklipp og skuffende resultater i noen av de første nominasjonsvalgene innstilte Edwards sin kampanje i januar 2008.

I august 2008 innrømmet han utroskapen, men han innrømmet ikke farskapet før to år senere. Hans kone døde av brystkreft i 2010 etter at de var skilt.

Skittentøyvask Rettssaken ble en lang og pinlig skittentøyvask som tabloidpressen kunne meske seg i.

Blant de tingene som kom fram, var at hans tidligere medarbeider, den kjente borgerrettsaktivisten og tidligere FN-ambassadøren Andrew Young, på forespørsel fra Edwards påtok seg farskapet for barnet og lot Hunter bo hos ham og hans kone.

Forsvaret la fram dokumenter under rettssaken som viste at mesteparten av pengene fra de to velgjørerne ikke var brukt til å dekke over Edwards' affære, men hadde gått til Young som brukte det for å bygge hus.

Forsvarerne til Edwards sa at Edwards aldri hadde bedt om pengene, og at pengegavene ikke var til valgkampen, men var ment som en personlig gave for å skjerme Elizabeth.

(NTB)