- Jeg gjøres til syndebukk

Generalen som hadde ansvaret for fengslene der irakiske fanger ble grovt mishandlet, mener Pentagon prøver å gjøre henne til syndebukk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

NEW YORK (Dagbladet): Janis Karpinski var general for reservestyrkene som hadde ansvar for de 16 fengslene der mishandlingen fant sted.

Hun sier at hun ikke visste noe og ble kvalm av å se bildene av irakiske fanger som ble ydmyket og nedverdiget.

Generalen er nå tatt ut av tjeneste etter at bildene fra fangebehandlingen har gått verden rundt. Hun skal ifølge BBC være en av seks offiserer som har fått refs.

- Ansvaret for dette må deles med flere, sa hun i et intervju med ABC Good Morning America. Hun mener Pentagon har gjort henne til syndebukk for å plassere ansvaret hos reservestyrkene.

Forlanger gransking

Behandlingen av de irakiske fangene har vakt stor oppsikt i USA og en rekke sentrale politikere i Kongressen forlanger gransking.

President George W. Bush har sagt at han synes soldatene har opptrådt avskyelig. Pentagon har så langt sagt at dette dreier seg om ei lita gruppe menneskers uakseptable oppførsel.

I Storbritannia står nå den britiske avisa Daily Mirror hardnakket på at bildene og historiene de har brakt er ekte.

Batonger

«Mamma, de tar av oss klærne. Vi går nakne hele tida. De lar bikkjer lukte oss i rumpa, og de slår oss med batonger.»

Det forteller Hiyam Abbas til The Guardian. Hennes sønn Hassan er 22 år, og han har sett sin mor én gang siden han ble arrestert i september i fjor, det var da han fortalte om ydmykelsene.

- De er søppel, konkluderer hun om amerikanerne.

En tidligere fange, Abu Salem, som var seks måneder i fengselet Abu Ghraib, forteller også at fanger er nakne, men at de fikk klær før et besøk fra Røde Kors i januar.

- Natta før Røde Kors kom, fikk vi klær. De sa at hvis vi klaget til Røde Kors over behandlingen, ville vi bli i fengselet for alltid.

Hiyam Abbas sier også at sønnen fortalte om menn som blir voldtatt og torturert med elektrisk sjokk.

Daily Mirrors kilder sa i går at bilder som viser tortur og ydmykelse av irakiske fanger sirkulerer blant de allierte soldatene.

FIKK SPARKEN: Brigader Janis Karpinski foran «torturkammeret» i det beryktede Abu Ghraib-fengslet i Bagdad. Hun sier at hun ikke visste noe om mishandlingen.
RYSTENDE: Slik behandlet amerikanske soldater irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer