- Jeg gleder meg. Dette er en stor dag

Jens Stoltenberg på plass som NATOs generalsekretær.

PÅ PLASS: Jens Stoltenberg er på plass i NATO. Han ble tatt i mot av visegeneralsekretær Aleander Versbow, og er nå i gang med møter..
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ PLASS: Jens Stoltenberg er på plass i NATO. Han ble tatt i mot av visegeneralsekretær Aleander Versbow, og er nå i gang med møter.. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brussel (Dagbladet): Klokka ni sharp i dag ankom Jens Stoltenberg NATOS hovedkvarter utenfor Brussel.

Her ble han tatt imot av NATOs visegeneralsekretærAleander Vershbow, den tyske NATO-ambassadøren Martin Erdmann, Vegard Ellefsen som skal lede Stoltenbergs stab, og viseformannen i den militære komiteen, Mark O. Schissler.

Æret falne Sammen med Vershbow gikk han til minnesteinen over soldater som har mistet livet i kamp for NATO. Etter en kort kommentar til et tallrikt pressekorps gikk han inn til møter.

- Dette er en stor dag. Jeg gleder meg virkelig til å begynne. Det er en stor ære å bli NATOs generalsekretær, sa Stoltenberg.

Møter ambassadørene Han skal så møte de 28 ambassadørene fra medlemslandene for første gang. Han skal senere i dag ha en pressekonferanse der han vil snakke om sine prioriteringer og vurderinger av sikkerhetssituasjonen.

Etter flere måneder med forberedelser tok Stoltenberg over som alliansesjef ved midnatt. Jeg er klar, slo Stoltenberg fast dagen før dagen.

MØTT AV VERSHBOW:  Jens Stoltenberg ankommer NATOs hovedkvarter den første dagen som generalsekretær. Han ble møtt av visegeneralsekretær Aleander Vershbow.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MØTT AV VERSHBOW: Jens Stoltenberg ankommer NATOs hovedkvarter den første dagen som generalsekretær. Han ble møtt av visegeneralsekretær Aleander Vershbow. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Krisa i Ukraina, forholdet til Russland og ekstremistgruppen IS' terrorhandlinger blir viktige saker på Stoltenbergs bord, sammen med avslutningen på kampoppdraget i Afghanistan og finansieringen av NATOs videre drift.

I gang med møter Stoltenberg har nå startet møtet i Det Nord-Atlantiske Råd der alle medlemslandene er representert ved side ambassadører.

Utfordringene for den nye NATO-sjefen stør i kø: Et aggressivt Russland og trusselen fra IS må møtes med et raskere og mer effektivt Nato-forsvar. Det krever økte forsvarsbudsjetter.

Stoltenberg må også rydde opp i NATOs hovedkvarter i Brussel, der store deler av staben er frustrert etter Anders Fogh Rasmussens ledertid.

Stoltenberg varslet i går at han i morgen vil samle alle ansatte i NATO-kvarteret til et allmøte. NUPI-forsker Karstein Friis mener det er signal om at Stoltenberg vil ta i bruk hele organisasjonen i en annen grad enn forgjengeren.

KONTORET. På plass bak et solid skrivebord. POOLFoto: Lise Åserud / NTB scanpix
KONTORET. På plass bak et solid skrivebord. POOLFoto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer