SPENT: - Jeg går rundt her på Capitol Hill og dagdrømmer litt, sier David Smith. Han gleder seg voldsomt til innsettelsesseremonien. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
SPENT: - Jeg går rundt her på Capitol Hill og dagdrømmer litt, sier David Smith. Han gleder seg voldsomt til innsettelsesseremonien. Foto: SVEINUNG U. YSTAD Vis mer

- Jeg gleder meg som en gærning

David (22) fra Oslo har hørt Powell si hva han egentlig syntes om Bush. I dag er han invitert til Obamas innsettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert


WASHINGTON DC (Dagbladet.no): Heldiggrisen David Smith (22) fra Oslo har tilbrakt de siste dagene i Washington, midt blant toppdiplomater og rådgivere fra Det hvite hus, og kjente politikere som Colin Powell og Al Gore.

I dag har han orkesterplass og eksklusiv adgang til å følge den historiske innsettelsen av Barack Obama.

- Det er overveldende å være her, sier David, når Dagbladet.no møter ham ved Washington-monumentet i hjertet av den amerikanske hovedstaden.

- Var det slik du hadde forestilt deg på forhånd at det skulle være?

- Vet du, før jeg dro ned klarte jeg ikke helt å se for meg akkurat det. Det var umulig å svare på. Men akkurat nå føles det sprøtt å være midt oppi det, sier 22-åringen, og skuer utover en by festpyntet til innsettelsen, og med sikkerhetssperringer og militære i gatene.

Vanskelig å samarbeide
David er invitert til Washington og Obama-innsettelsen fordi han som 18-åring deltok på et internasjonalt diplomatkurs i regi av den amerikanske Kongressen, Global Young Leaders Conference (GYLC).

Søndag var David på forelesning med Colin Powell, generalen, republikaneren og Bushs tidligere utenriksminister, som bestemte seg for å støtte Obama under valgkampen.

Under forelesningen for de spesielt inviterte på Maryland State University fikk Powell ikke uventet spørsmålet om hvordan det var å jobbe for Bush.

- Hans svar var en leksjon i diplomati, sier David, og sikter til at Powell tok runden om et par andre, foregående presidenter før han omsider svarte på spørsmålet om Bush.

- Powell forklarte at Bush var en mann som gjerne hadde gjort seg opp en mening på forhånd. Han handlet på innstinkt. Da hjalp det ikke å komme med rapporter som fortalte noe annet. Han ville ikke lese rapportene. Det gjorde at Powell syntes det var vanskelig å samarbeide med Bush og derfor sluttet i jobben.

Al Gore
I går var David på forelesning med Clintons visepresident, fredsprisvinneren og miljøaktivisten Al Gore.

- Gore snakket mye om hvor inspirert han var over at Obama hadde vunnet valget. Samtidig var han opptatt av at Obamas største utfordring er å samle nasjonen, inkludert de som ikke stemte på ham, for at landet skal klare de utfordringene de står overfor, forteller David.

Han fikk også delta i diskusjoner med noen av de fremste Midtøsten-ekspertene og rådgiverne i Det hvite hus.

Liveblogger fra seremonien
Men nå dreier alt seg om selve innsettelsen av Obama, som millioner av amerikanere og mennesker verden over har sett fram til siden november.

- Jeg gleder meg som en gærning, sier David.

- Hva gleder du deg mest til?

- Å høre Obama tale. Han er en retoriker av de sjeldne. Og jeg gleder meg til å høre han snakke om håp. Håpet som USA og resten av verden trenger. Det vil bli symbolsk og starten på noe nytt, sier den spente 22-åringen.

Han har orkesterplass på vestsida av kongressbygningen, der han vil se Obama bli innsverget som USAs 44. president. Han vil også få overvære paraden ned Pennsylvania Avenue, der den nye presidenten vil la seg hylle av velgerne i den nye, spesialbygde presidentlimousinen.

David vil live-rapportere for Dagbladet.no under den historiske begivenheten, der det er ventet at to millioner mennesker er kommet til Washington for å være med.

Dagbladet.no er også på plass i Washington for å følge innsettelsesseremonien og festen etterpå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer