- Jeg gråt da hun ble født

Hun veier 3.686 gram, fortalte Haakon om den nyfødte prinsessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rikshospitalet (Dagbladet.no):

Norges nye prinsesse ble født klokka 9.13 imorges, cirka fem timer etter at kronprinsparet ankom Rikshospitalet.

- Kronprinsessen tok fram kraften sin, morskraften.

Slik beskrev kronprins Haakon fødselen av sin førstefødte, en mørk, liten pike, da han møtte pressen i ettermiddag.

Etter å ha takket leger og jordmødre for innsatsen under fødselen, kunne han - ved hjelp av jukselapp - fortelle at arveprinsessen veier 3.686 gram og er 51 centimeter lang.

- Hun er det vakreste og fineste pikebarnet i hele verden, sa Haakon med en fornøyd latter. Kronprinsen lo mye under dagens pressekonferanse, men han kjempet også kontinuerlig mot tårene, for han var svært rørt.

Og mor og barn har det fint. De er allerede dratt hjem til Skaugum.

- Vi synes det er fint å være hjemme. Jeg skulle hilse masse fra kronprinsessen. Hun er veldig glad og lykkelig, forteller han.

Det er forholdsvis uvanlig å dra hjem så tidlig etter fødselen, de fleste mødre blir på sykehuset i flere døgn. Kronprinsparet kommer til å bli fulgt tett opp hjemme på Skaugum.

- En gave

- Det var kjempefint å få en jente. Det hadde selvfølgelig vært fantastisk uansett kjønn. Veldig hyggelig, den gaven det er å få et menneskebarn, sier den noe trøtte kronprinsen, som i farten ikke helt husket når turen startet fra Skaugum. - Det husker vel dere, sa han, og fortalte at det ikke ble mye søvn i natt.

- Fantastisk

Og Haakon har lært av sin svoger, Ari Behn. Han tok fram superlativene, og kalte det han har sett i natt for «urkrefter». - Det var fantastisk å være med på noe som ligger så dypt i oss, å føde barn, forteller han. Han sa at han, imotsetning til Behn, ikke hadde fått en plutselig lyst til å hugge i stein. Det var Maud Angelicas fødsel som fremkalte den lysten i Ari Behn.

Bleieskift har kronprinsen vært borte i før. Han minner den nysgjerrige pressen på at det allerede finnes et viktig barn i livet hans.

- Jeg har vært så heldig å få Marius inn i livet mitt. Å forholde seg til barn har jeg gjort en stund, men å være med på en fødsel var sterkt, ingen tvil.

Og hva gjorde kronprinsen mens kronprinsessen fødte?

- Jeg prøvde å støtte under fødselen så godt jeg kunne. Det tror jeg hun var fornøyd med etterpå, lo han. Haakon klippet selv over navlestrengen, mens jordmor hjalp til.

Ekstraordinært statsråd

Kronprinsen opplyser at Kongen har bestemt at arveprinsessen skal ha tittelen Hennes Kongelige Høyhet, akkurat som Haakon selv fikk da han ble født.

- Vi setter pris på alle gode navneforslag, ler Haakon. Han forteller at han og kona har brukt mye tid på å bestemme seg for navn, og at det har vært mye å velge i. Antakelig er det gamle kongelige navn de har gått igjennom. I morgen klokka 11.00 holder han ekstraordinært statsråd på slottet, hvor han vil annonsere navnet. Når de første bilene av nurket kommer er foreløpig ikke klart, men det kommer ikke til å ta mange dagene. Noe så vakkert må vises fram:

- Hun kom til verden og åpnet øynene, så på oss, kommuniserte med oss. Jeg har båret henne rundt, etter noen timer sovnet hun. Det er veldig fint, sa kronprinsen, ikke uten å felle en tåre.

Han ville ikke fortelle om kona hans fikk hjelp av noe slag under fødselen. Som for eksempel akkupunktur, som svigerinnen Märtha fikk da hun fødte Maud Angelica.

- Vi har valgt å ikke fortelle noe om det, sier kronprinsen.

Nå skal kongefamilien komme på besøk så fort som mulig. Haakon forteller at han allerede har snakket med noen av besteforeldrene, som er kjempeglade. Det var kronprinsparet selv som fortalte Marius om søsteren som har kommet.

- Han ble glad han, sier Haakon, som kan avsløre at både han selv og det nye barnet gråt da hun ble født.

<B>DRO HJEM BAKVEIEN:</B> Samtidig med at kronprins Haakon møtte pressen på Rikshospitalet og fortalte om fødselen, ble den nyfødte tronarvingen og kronprinsesse Mette-Marit brakt inn i en ambulanse på baksiden av barselavdelingen. Derfra gikk ferden til kronprinsparets hjem Skaugum.
KORRIGERTE TIDSPUNKTET: </B> Haakon startet tidlig med å fortelle om at minuttene teller. - Jeg opplyste først mine folk om at prinsessen ble født 09.14. Det stemmer ikke. Hun ble født 09.13, sa Haakon, som dermed fikk det rettet opp feilen.
DRO HJEM:</B> Rundt 14.00 i dag dro kronprins Haakon fra Rikshospitalet til Skaugum. Her vinker han til de mange frammøtte som klappet, jublet og ropte ut gratulasjoner.
SÅÅÅ STOR: Han gråt da hun ble født. - Hun ligner nok på begge to, sier kronprinsen, som forteller at han ser trekk fra begge foreldre.
TAKKET RIKSHOSPITALET:</B> Kronprinsen uttrykte stor takk til både ledelsen og det medisinske personalet ved sykehuset. Legene som bisto ved fødselen har ikke snakket med pressen.
VILLE HJEM:</B> Haakon dro hjem til Skaugum for å hilse mer på det nyfødte barnet. Han har allerede båret rundt på henne, og hun har sovet litt. Framover vil han forsøke å få mest mulig tid med familien.