FLYTTES: Joshua French og Tjostolv Moland rett før overføringen fra Kisangani til hovedstaden Kinshasa før helga. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet
FLYTTES: Joshua French og Tjostolv Moland rett før overføringen fra Kisangani til hovedstaden Kinshasa før helga. Foto: Claude Nzunzu / DagbladetVis mer

- Jeg gråt. Det var en lettelse å høre stemmen hans igjen

Joshua Frenchs kjæreste (26) fikk i dag snakke med sin dødsdømte kjæreste for første gang etter overføringen til Kinshasa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French og Tjostolv Moland har ikke fått lov å ringe sine familier etter at de ankom Kinshasa fredag. Men i dag fikk Joshua Frenchs kjæreste (26) den etterlengtede oppringningen fra militærfengselet i Kongos hovedstad.

- Jeg gråt. Det var en lettelse å høre stemmen hans igjen, forteller kjæresten (26) til Dagbladet nå i kveld.

Sikkerhetstiltakene i det nye Ndolo-fengselet, der de to nordmennene nå sitter er mye strengere enn det de var i Kisangani.

Overvåket Frenchs kjæreste forteller at den vel 5 minutter lange samtalen ble overvåket av en fengselsvakt og at French måtte snakke engelsk slik at vakten skulle forstå hva som ble sagt.

- Det ble en veldig upersonlig samtale. Han hadde fått beskjed om å ikke snakke politikk eller noe annet som handlet om saken. Men han fikk lov til å fortelle meg at han hadde det bra. Så da gjorde han det, forteller 26-åringen til Dagbladet.

- Det ble veldig kleint at noen satt og hørte på samtalen. Da kan man ikke være så privat som vi vanligvis har vært, og det er vanskelig å skjønne hvordan de egentlig har det. Men det var fint å høre stemmen hans, forteller kjæresten.

- Deilig å komme til Kinshasa Kjæresten som har vært sammen med French i vel fem år, forteller at de to nordmennene regnet med å få egen celle ganske snart. Nå deler de to nordmennene celle med tre andre innsatte kongolesere.

- Han sa at det gikk greit og at jeg ikke skulle bekymre meg. Men det sa han jo da det var opptøyer inne i fengselet i Kisangani også, sier kjæresten

Hun forteller at French ga uttrykk for at det var deilig å komme til Kinshasa. At det er et skritt på veien mot en overføring til Norge.

Flyttet etter opptøyer Torsdag kveld fikk de dødsdømte nordmennene beskjed fra ledelsen i sentralfengselet i Kisangani om å pakke sakene sine.

Da hadde fengselet vært preget av voldsomme opptøyer i flere dager. De to nordmennene måtte barrikadere seg inne på cella, og filmet selv opptøyene der flere personer ble skadet.

Da Dagbladet sist snakket med Joshua French på telefon torsdag kveld, satt han og Moland på cella i Kisangani. De drakk kaffe og så videofilm med andre fanger. Det var rolig for opptøyer innenfor murene på det tidspunktet og French gav uttrykk for at de to håpet det var «siste kveld med gjengen».

- Vi har fått beskjed om å gjøre oss klare, men vi vet jo ikke hva som skjer, sa Joshua French da.

Fredag formiddag ble de to ført ut av fengselet, og samme ettermiddag ble de flydd til hovedstaden Kinshasa. Etter det har ingen fra norsk presse snakket med de to fordi det er mye strengere sikkerhetstiltak i Ndolo-fengselet i hovedstaden, enn det det var i sentralfengselet i Kisangani.

I går var Alida Endresen fra den norske ambassaden til Angola igjen i møter med Moland og French i det militære Ndolo-fengselet i Kinshasa.

- Det var en nyttig samtale, nå tror jeg vi har en felles forståelse. Dette vil gå seg til for dem, sa Endresen til Dagbladet etter møtet.

- UD ikke sett cella Kari Hilde French vil ikke kommentere om hun selv har snakket med sin sønn Joshua French siden overføringen til Kinshasa, men forteller at ambassaderåden Alida Endresen har vært i fengselet daglig.
 
- Det er ikke som i Kisangani hvor de kunne motta besøk på cella. Så vidt jeg har forstått, har ikke britiske eller norske myndigheter sett cella, sier French til Dagbladet i ettermiddag.

PÅ VEI: Fredag var de to dødsdømte nordmennene tilbake ved militærtribunalet i Kisangani, hvor de satt fengslet den første tiden etter at de ble arrestert i mai 2009. Senere fredag ble dr to fløyet ut til hovedstaden Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet
PÅ VEI: Fredag var de to dødsdømte nordmennene tilbake ved militærtribunalet i Kisangani, hvor de satt fengslet den første tiden etter at de ble arrestert i mai 2009. Senere fredag ble dr to fløyet ut til hovedstaden Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet Vis mer

Hun forteller at de to nordmennene også har hatt besøk av Frelsesarméen.

- Vi har fått i stand en ordning der Frelsesarmeen hjelper dem med praktiske ting som innkjøp. De har fått noen bøker og en radio. Jeg har forstått at de også har fått et sted hvor de kan trene. Det er veldig viktig for dem, forteller moren.

- Ikke snakket med Tjostolv Dagbladet har i ettermiddag også snakket med Tjostolv Molands mor og far. Begge sier de ikke har snakket med sin sønn etter at han ankom Kongos hovedstad Kinshasa.

- Jeg hadde et ubesvart anrop fra Kongo tidligere i dag. Men akkurat da satt jeg i telefonen, forteller Mathilde Moland til Dagbladet.

- Jeg har egentlig ventet på telefon i hele dag, så det var litt ergerlig, sier hun.

Frykter opptøyer i morgen I morgen er det ventet at valgresultatet etter presidentvalget i Kongo skal være klart. Meningsmålinger sier at den sittende presidenten Joseph Kabila vil vinne valget.

Men mange frykter kaos og sammenbrudd uansett valgresultat. De siste dagene har velstående kongolesere og utlendinger evakuert hovedstaden. Andre har bunkret opp med matvarer og brensel.

Mange andre anklager Kabila for å være i lomma på vesten og Kina. Derfor fryktes det at et eventuellt post-valgopprør vil gå ut over vestlige og kinesiske interesser i hovedstaden.

FORLOT KISANGANI: Her takser flyet med de to nordmennene ut på flystripa på flyplassen i Kisangani for å sette kursen mot Kinshasa. Siden de to ankom hovedstaden har ingen fra norsk presse vært i kontakt med de to. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet
FORLOT KISANGANI: Her takser flyet med de to nordmennene ut på flystripa på flyplassen i Kisangani for å sette kursen mot Kinshasa. Siden de to ankom hovedstaden har ingen fra norsk presse vært i kontakt med de to. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet Vis mer