Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg gråt og sa at jeg ikke ville. Han sa «nå skal du gjøre med meg som jeg gjorde med deg»

Tidligere drapsdømt 60-åring i retten iført blå joggedress.

AKTOR: Statsadvokat Håvard Kalvåg sier retten må huske på at mannen har sonet ferdig, og at historien hans må ses bort fra i behandlingen av denne voldtektstiltalen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
AKTOR: Statsadvokat Håvard Kalvåg sier retten må huske på at mannen har sonet ferdig, og at historien hans må ses bort fra i behandlingen av denne voldtektstiltalen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HORTEN (Dagbladet): - Jeg gråt og sa at jeg ikke ville. Det står i papirene, jeg har forklart det til politiet. Jeg orker ikke si det, sier den fornærmede kvinnen kort om hva hun skal ha blitt bedt om å gjøre mot Oslo-mannen (60) som er tiltalt for voldtekt. 

Klokka 09 møtte den tiltalte 60-åringen i Nordre Vestfold tingrett, iført blå joggedress med hettegenser. Kun få meter unna ham, på andre siden av rommet, sitter den fornærmede kvinnen 40-åra. 

Kvinnen har inntatt vitneboksen, der hun forklarer seg om juninatta i fjor da hun hevder hun ble voldtatt av mannen som bare fire uker tidligere hadde sluppet ut av fengsel etter å ha sonet 21 år for voldtekt og drap. 

- Orker ikke si det Mannen hun mener voldtok henne, sitter på bakerste rad, med to politibetjenter foran seg, og hører på kvinnens forklaring. 

Han nekter straffskyld. 

Kvinnen forteller at hun møtte mannen på en bar i Horten. De to satt en stund utenfor og snakket sammen, før de gikk inn. Hun sier han kjøpte en dram til henne, og at hun ikke husker mer før hun våknet, avkledd nedentil, hjemme på stuegulvet til 60-åringen. 

Hun sier at også tiltalte var avkledd nedentil og at han presset henne til å utføre oralsex på ham. 

- Jeg gråt og sa at jeg ikke ville. Det står i papirene, jeg har forklart det til politiet. Jeg orker ikke si det.

- Han ble sint Hun forteller at han «ba henne suge ham». 

- Han ble sint. Jeg var veldig redd fordi jeg ikke fullførte det han mente jeg skulle gjøre. Jeg hadde tydeligvis vært borte lenge, da jeg våknet skjønte jeg ikke hva som hadde skjedd. Jeg pleier ikke å glemme ting, sier hun. 

TIDLIGERE DOMFELDT: Den 60 år gamle mannen har sittet inn store deler av livet sitt. I 1993 ble han dømt for voldtekt og drap. Nå må han forklare hva som skjedde den kvelden ei kvinne i 40-åra mener hun ble voldtatt i Horten i fjor. Faksimile: Dagbladet
TIDLIGERE DOMFELDT: Den 60 år gamle mannen har sittet inn store deler av livet sitt. I 1993 ble han dømt for voldtekt og drap. Nå må han forklare hva som skjedde den kvelden ei kvinne i 40-åra mener hun ble voldtatt i Horten i fjor. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Hun forteller at hun etter hvert fikk ropt at hun ville ut, at hun ville ha med seg tingene sine. Så kom hun seg ut av leiligheten. 

Aktor Håvard Kalvåg spør om hun kan huske om mannen sa noe til henne da hun våknet til på stuegulvet. 

- Jeg klarer ikke komme på det. Han sa «nå skal du gjøre noe med meg sånn som jeg har gjort med deg». Jeg skjønte ikke hva han pratet om, sier hun. 

- Tenkte ikke over det Kvinnen snakker lavt og er tydelig preget av situasjonen. Hun får spørsmål om hun kjenner til historien til mannen som er blant de som har sonet lengst i et norsk fengsel.  

- Jeg visste ikke om ham, men det er mange som har fortalt meg det i ettertid. Jeg visste jo ikke hvem han var, sier hun. 

Mannens advokat, Vibeke Hein Bæra, har tidligere sagt til Dagbladet at mannen lurer på om tiltalen er et forsøk på å få ham vekk fra samfunnet, og at «kvinnen er et middel for å få ham vekk». Nå spør advokaten kvinnen om hun visste om mannens bakgrunn.

Hun svarer «nei». Bæra viser til utsagn kvinnen har kommet med i avhør, der det kommer fram at hun «visste noe» om mannen før den angivelige voldtekten. Bæra spør igjen om utsagnene, og da forteller kvinnen at hun hadde «hørt om at han hadde sonet i 21 år og vært kriminell siden han var 12 år». 

- En kamerat fortalte litt om det en gang vi satt og drakk, men jeg har ikke tenkt noe mer over det, sier kvinnen. 

«Gjør du dette for å få penger?» spør aktor Håvard Kallvåg. 

- Nei. Jeg har aldri vært opptatt av penger. Det er rart å spørre om sånt, svarer hun. 

- Lang og vond historikk Aktor fortalte tidligere at det var en nabo som den aktuelle natta ringte politiet i 04.12-tida. 

MØTES HER: Den tiltalte mannen er igjen i retten, tiltalt for en voldtekt. Han nekter straffskyld. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
MØTES HER: Den tiltalte mannen er igjen i retten, tiltalt for en voldtekt. Han nekter straffskyld. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Flere av de som kom til stedet den natta, skal vitne i saken. Det er blant annet personer fra nabolaget og fra baren de to var på. Også personer fra politiet skal vitne. 

Det er varslet en påstand om forvaring, dersom 60-åringen finnes skyldig i voldtekten han står tiltalt for. 

Aktor Håvard Kalvåg har bedt retten se vekk fra mannens historie, og behandle ham som en ferdigsonet mann.  

- Det er ingen tvil om at tiltalte har en lang og vond historikk. Han skal behandles på samme måte som alle andre tiltalte. At han har historikk, er en del av bevisbildet, men han skal behandles ut ifra denne tiltalebeslutningen, sier han i retten. 

- Hasteløsning lyktes ikke Retten besluttet i morgentimene at pressen får være til stede under rettsforhandlingen, etter behandling fra tingrettsdommer Per Roar Berntsen. Bistandsadvokat Helge Hjetland ba i utgangspunktet om lukkede dører, men fikk ikke mehold.

Håvard Kallvåg forteller at det, som kjent, er beklagelig at rettssaken ble utsatt til over sommeren. Bistandsadvokat Helge Hjetland har tidligere sagt til Dagbladet at saken er en stor påkjenning for fornærmede, og at det ble verre da saken ble utsatt. 

Grunnen til utsettelsen var at påtalemyndigheten glemte å kalle inn vitnene i saken. Det fant man ut først noen dager før rettssaken skulle ha begynt - i mai. 

- Man prøvde å få til en hasteløsning her og da, men det lyktes dessverre ikke. Det er påtalemyndighetens feil. Dette var så tidlig vi klarte å få saken berammet på nytt. 

FORSVARER: Advokat Vibeke Hein Bæra. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Vibeke Hein Bæra. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Etter rettens pause i 12-tida skal mannen forklare seg.

- Han ser fram til det. Han er forferdet over det han hører, det er snakk om helt forskjellige oppfatninger av hva som skjedde, sier advokat Hein Bæra til Dagbladet i pausen. 

Følg mannens forklaring her

LES OGSÅ: Fengselet har aldri turt å prøveløslate ham. Neste uke slipper han ut etter 21 år bak murene  

LES OGSÅ: Mann (59) satt nesten 30 år i fengsel for drap og voldtekt. Nå er han siktet for å ha voldtatt på nytt  

LES OGSÅ: - Det å si at han er for farlig blir helt feil  

LES OGSÅ: Det er risikosport de luxe

MØTES HER: Den tiltalte sitter på høyre side av rommet, mens kvinnen sitter på venstre side. Det er første gang de to møtes, etter at voldtekten ifølge tiltalen fant sted i juni i fjor. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
MØTES HER: Den tiltalte sitter på høyre side av rommet, mens kvinnen sitter på venstre side. Det er første gang de to møtes, etter at voldtekten ifølge tiltalen fant sted i juni i fjor. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

LES OGSÅ: Voldtektsofferet «Tone»: - Jeg har vondt av de andre ofrene, for hva de har vært gjennom 

LES OGSÅ: Voldtok og drepte, sonet 21 år og slapp ut igen: Nå må mannen (60) svare for ny voldtektsanklage

LES OGSÅ: - Han lurer på om det er et forsøk på å bli kvitt ham fra samfunnet, og om hun er et middel for å få ham bort 

VURDERER MANNEN: Rettspsykiater Pål Abrahamsen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
VURDERER MANNEN: Rettspsykiater Pål Abrahamsen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media