- Jeg gråt og sa nei

Retten mener at de to mindreårige jentene ikke gjorde nok motstand da 20-åringen fra Nordmøre angivelig voldtok dem. - Han voldtok meg selv om jeg gråt og sa nei. Hva forlanger retten at jenter skal gjøre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens frifinnelse kom som et sjokk på den nå 17 år gamle jenta. Retten trodde henne da hun sa at hun sa nei, gråt og forsøkte å dytte vekk den nå 20 år gamle mannen. Han tok av henne klærne og presset henne ned i passasjersetet på bilen sin. Der gjennomførte han et samleie på tross av hennes protester. Retten mener likevel at hun ikke gjorde tilstrekkelig motstand.

- Han presset meg i setet og voldtok meg mens jeg gråt og protesterte. Hva mer forlanger retten at jeg skulle ha gjort, fortviler jenta som var 15 år da det angivelige overgrepet fant sted.

Hun forteller om sjokket over frifinnelsen via sin bistandsadvokat Steinar Wiik Sørvik. Han ble svært overrasket da han fikk dommen.

- Det spesielle er at retten tror på jenta når hun sier at hun protesterte, men at det likevel ikke var tydelig nok motstand. Retten stiller her et for stort krav til at offeret skal gjøre anskrik. Det bør være nok å si nei, sier Wiik Sørvik til Dagbladet.no.

Aktor vurderer anke

Jenta håper at aktor vil anke frifinnelsen. Statsadvokat Kjell-Otto Lilleberg har ikke bestemt seg. Et av momentene som taler imot er ekstrabelastningen en ny rettssak vil påføre de unge jentene.

- Jeg mener at retten har avsagt en uriktig dom, og jeg vil utfra en totalvurdering avgjøre om vi skal anke, sier Lilleberg til Dagbladet.no.

Den 20-årige mannen var tiltalt for tre tilfeller av voldtekt mot to mindreårige jenter. Han var også tiltalt for utuktig omgang med ei 13 år gammel jente. Nordmøre tingrett tviler ikke på at de seksuelle episodene har funnet sted, men frikjente likevel 20-åringen på alle punkter.

Den ene 15-åringen var hjemme hos 20-åringen våren 2001 sammen med en kamerat. 20-åringen ba vennen om å gå, og låste døra bak ham. Ifølge dommen spurte 20-åringen om de skulle ha sex, men jenta svarte nei. Han kledde likevel av både henne og seg selv, og gjennomførte samleie med henne.

Seinere samme dag gjennomførte han et nytt samleie med henne, etter å ha løftet henne inn i varerommet på en bil.

Seksuell utprøving

Mannen hadde også utuktig omgang med ei 13 år gammel jente. I april 2001 kjørte han 13-åringen hjem til seg selv, kledde av henne og begynte å ha samleie. Dette skal ha medført smerter for jenta.

I tillegg hadde 20-åringen samleie med en annen 15-åring. Hun ba ham forgjeves om å slutte, fordi det gjorde vondt.

- De beskrevne forhold bærer bud om et ungdomsmiljø med seksuell utprøving. Det er ikke anført at voldselementet har vært særlig fremtredende, står det i dommen.

- Det kan være at de fornærmede har funnet belastningen med å gjøre anskrik og motstand større enn å finne seg i tiltaltes seksuelle framferd. Mye tyder på at nysgjerrighet og spenning har gjort at de fornærmede har tillatt handlingene, om de ikke direkte har ønsket dem.

- Men den usikkerhet om hva som faktisk skjedde skal ikke gå utover tiltalte. Han må frifinnes for voldtektstiltalene.

Umoden

Retten tok deretter stilling til om 20-åringen skulle dømmes for utuktig omgang med 13-åringen. Han var fire år og fire måneder eldre enn henne da de hadde seksuelle omgang.

Også på dette punktet ble han frikjent. Retten la vekt på at 20-åringen er umoden, til tross for at han er langt mer fysisk utviklet enn jentene.

- Det synes å være en kjensgjerning at hele tiltaltes omgangskrets befant seg på et aldersnivå tre år og mer under hans alder. Retten finner at straff kan bortfalle på grunn av jevnbyrdighet i alder og utvikling, står det i den enstemmige dommen.

Reagerer sterkt

Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen (SV) sitter i justiskomiteen, og reagerer sterkt på dommen.

- Dette er helt sprøtt. Disse jentene er jo barn. Det spiller ingen rolle om de har vært nysgjerrige, for dette er hans ansvar. Han er langt eldre enn dem, sier hun til Dagbladet.no.

- Dette er årsaken til at vi fikk gjennom loven om grov uaktsom voldtekt. Den loven skal fange opp slike saker.

Thorkildsen skjønner ikke hva retten har tenkt når den har lagt vekt på at volden ikke var «særlig grov».

- Det står ikke noe sted i loven at volden skal være grov. Det står «ved vold eller truende atferd». Uansett er jo dette utuktig omgang med barn, sier Thorkildsen til Dagbladet.no.

SKUFFET: Inga Marte Thorkildsen mener at mannen hadde ansvaret fordi han var eldre enn de mindreårige jentene.
OVERRASKET: Steinar Wiik Sørvik er bistandsadvokat for to av jentene. Han regnet med at 20-åringen skulle bli dømt.