- Jeg gråter blod

Norske soldater døde i Afghanistan på Espen Barth Eides vakt. Han fortviler når han ser resultatet av 20 års krigføring.

- BITTERT: Arbeiderpartiets Espen Barth Eide var en av Norges mest sentrale utenriks- og forsvarspolitikere fra 9/11 til 2013, og var dypt involvert i det norske engasjementet i Afghanistan. Han fortviler nå over å se resultatet etter 20 års vestlig krigføring og nasjonsbygging. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- BITTERT: Arbeiderpartiets Espen Barth Eide var en av Norges mest sentrale utenriks- og forsvarspolitikere fra 9/11 til 2013, og var dypt involvert i det norske engasjementet i Afghanistan. Han fortviler nå over å se resultatet etter 20 års vestlig krigføring og nasjonsbygging. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): Espen Barth Eide (Ap) var statssekretær i Utenriksdepartementet under 9/11, da Afghanistan ble utpekt av USA som arnested for internasjonal terrorisme.

Gjennom hele den rødgrønne regjeringsperioden fra 2005 til 2013 var han sentral som enten statssekretær i Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet - eller minister.

Ti norske soldater ble drept i tjeneste i landet fra 2004 til 2011. Få norske politikere har vært mer involvert gjennom disse årene enn nettopp Barth Eide.

Men kort tid etter at Vesten trakk seg ut, er nå Taliban tilbake og har tatt over kontrollen i landet.

- Beviselig ikke virket

- Har dette vært 20 bortkastede år?

- Det er i hvert fall veldig feil å svare nei på det spørsmålet. Jeg tror vi skal være ærlige på at dette ikke gikk i nærheten av sånn vi hadde håpt. Det er riktig at vi var med å tvinge al-Qaida ut av Afghanistan og fikk gjort noe med Afghanistan som arnested for internasjonal terrorisme. Det lyktes, i hvert fall i forhold til al Qaida og den internasjonale terrorismen, sier Espen Barth Eide, som i dag er energi- og miljøpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer