- Jeg gråter blod

Norske soldater døde i Afghanistan på Espen Barth Eides vakt. Han fortviler når han ser resultatet av 20 års krigføring.

- BITTERT: Arbeiderpartiets Espen Barth Eide var en av Norges mest sentrale utenriks- og forsvarspolitikere fra 9/11 til 2013, og var dypt involvert i det norske engasjementet i Afghanistan. Han fortviler nå over å se resultatet etter 20 års vestlig krigføring og nasjonsbygging. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- BITTERT: Arbeiderpartiets Espen Barth Eide var en av Norges mest sentrale utenriks- og forsvarspolitikere fra 9/11 til 2013, og var dypt involvert i det norske engasjementet i Afghanistan. Han fortviler nå over å se resultatet etter 20 års vestlig krigføring og nasjonsbygging. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): Espen Barth Eide (Ap) var statssekretær i Utenriksdepartementet under 9/11, da Afghanistan ble utpekt av USA som arnested for internasjonal terrorisme.

Gjennom hele den rødgrønne regjeringsperioden fra 2005 til 2013 var han sentral som enten statssekretær i Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet - eller minister.

PRØVER Å FORLATE: Denne videoen fra Twitter skal vise flere mennesker som desperat prøver å komme seg ut av Kabul, etter at Taliban har tatt kontroll over hovedstaden. Video: Twitter Vis mer

Ti norske soldater ble drept i tjeneste i landet fra 2004 til 2011. Få norske politikere har vært mer involvert gjennom disse årene enn nettopp Barth Eide.

Men kort tid etter at Vesten trakk seg ut, er nå Taliban tilbake og har tatt over kontrollen i landet.

- Beviselig ikke virket

- Har dette vært 20 bortkastede år?

- Det er i hvert fall veldig feil å svare nei på det spørsmålet. Jeg tror vi skal være ærlige på at dette ikke gikk i nærheten av sånn vi hadde håpt. Det er riktig at vi var med å tvinge al-Qaida ut av Afghanistan og fikk gjort noe med Afghanistan som arnested for internasjonal terrorisme. Det lyktes, i hvert fall i forhold til al Qaida og den internasjonale terrorismen, sier Espen Barth Eide, som i dag er energi- og miljøpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

- Men i forhold til statsbyggingen har den beviselig ikke virket fordi staten ikke sto imot da den ble overlatt til seg selv. Det er en dyp og alvorlig lærdom.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Erna: - Ikke lur prioritering

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke beskrive krigen i Afghanistan som 20 tapte år.

- Jeg tror ikke vi skal kalle det 20 tapte år - så negative skal vi ikke være. Vi gikk inn for å sørge for at Afghanistan ikke var et arnested for terrorisme ut av landet, og det har vi klart. Jeg tror Taliban har sett at det å la al-Qaida-lignende organisasjoner få lov til å etablere seg, ikke er en lur prioritering. Afghanistan er også et land som leverer bedre resultater i dag enn de gjorde den gang, sier Solberg til Dagbladet.

Skjønte ikke størrelsen

Barth Eide forteller at han har tenkt mye på Afghanistan de siste døgnene. Den tidligere forsvars- og utenriksministeren trekker linjene tilbake til Bonn-konferansen i 2002.

- FNs utsending Lakhdar Brahimi sa da at nå er Taliban på sitt svakeste, det er nå vi bør ta dem med i prosessen. Taliban er en politisk kraft, enten vi liker dem eller ikke. Ta dem med inn så får man normalisert dem inn i vanlig afghansk politikk, sier Barth Eide, men USA og George W. Bushs administrasjon satte foten ned.

- Jeg tror det er en av de store strategiske tabbene. Vi kom inn i Afghanistan med de beste intensjoner, med legalitet, legitimitet og folkerettslig grunnlag. Men vi skjønte ikke helt hvor stor oppgaven er å bygge en vestliglignende stat i Afghanistan. Det er en dyp lærdom, sier Barth Eide.

Fortvilet over norske tap

- Norske soldater har dødd i Afghanistan og så faller alt i løpet av få dager?

- Det føler jeg veldig på. Det døde norske soldater også på min vakt.

- Det døde også norske soldater etter at mange så at en afghansk stat ikke ville være bærekraftig uten at Taliban fikk innflytelse?

- Ja, det føler jeg veldig sterkt på. Jeg kjente noen av dem, jeg har møtt familiene. Det var en vurdering at vi hadde tatt en solidarisk beslutning sammen med våre allierte om at det var «in together, out together».

- Det var ikke en beslutning i hvert enkelt land om dette var en god idé. Dette var en diskusjon vi hadde hele veien internasjonalt. Det var en del perioder der vi var kritiske til innretningen, vi følte at det ble for fragmentert, for lite helhetlig, for mange kokker. FNs forsøk på å lage en helhet ble ikke godt nok støttet av land som hadde andre agendaer. Jeg tror vi sendte blandede signaler til afghanerne.

- Så må vi innse at regjeringen som etterhvert utviklet seg framsto som korrupt og lite effektiv. Det viste seg at de ikke klarte å leve uten den vestlige oppbackingen. Dette må vi lære av.

TALIBAN: Søndag inntok Taliban-styrker presidentpalasset i Kabul, Aghanistan. Video: Al-Jazeera / AP Vis mer

Slutt på vestlig intervensjon

- Taliban kunne vel ikke tatt over så raskt uten at de har folkelig støtte?

- Det er klart de har det.

- Bør det være siste gang Vesten går inn i et land på den andre siden av jordkloden og prøver å lage et vestlig demokrati?

- Jeg tror den konklusjonen allerede er trukket om rene vestlige intervensjoner. Libya var et unntak som bekreftet regelen.

- Hvordan er det følelsesmessig for deg å se Afghanistan nå?

- Jeg gråter blod. Jeg har sett alle disse stedene. Jeg har vært titalls ganger i Afghanistan. Det er brutalt. Det beste vi nå kan håpe på er at maktovertakelsen blir fredelig. Som betyr at Taliban tar over på en fredelig måte. Det er bittert.

- Det er viktig å lære av dette. Man kan lete etter syndebukker hvis man har lyst. Godal-rapporten var god, men jeg tror man trenger noen robuste gjennomganger av hva som går og ikke går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer