- Jeg gråter for henne

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Blodflekkene på asfalten er ringet inn av politiets kritt. Her sto Linda Franklins (47) bil mandag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kvinner bøyer seg gråtende ned ved stedet der 47-åringen ble skutt og drept. Lydia Salinas og hennes datter Rosa har med lys og blomster.

De vil vise Linda Franklin den siste ære etter at hun ble snikskytterens niende offer.

Lydia snakker bare spansk og hikster fram det hun vil si. Datteren oversetter at de to bor rett ved Seven Corners og hørte skuddet mandag kveld.

- Det er så grusomt. Tenk at hun ble skutt bare fordi bilen deres tilfeldigvis var parkert her. Vi har fulgt med på nyhetene om snikskytteren, og vi er livredde for å gå ut. Men nå har det rykket så nær at vi bare måtte ta med oss lys og blomster, vi måtte gjøre noe, sier Rosa Salinas.

Nerver i høyspenn

De to er nervøse, de vil gjerne fortelle politiet om hva de har sett, og får umiddelbart snakke med en av de mange politifolkene som er på shoppingsenteret i dag. Det er stille på Seven Corners dagen etter snikskytterdrapet.

Rampa fra byggevarebutikken Home Depot er avstengt med gul polititape. Det er uvirkelig at en så grusom handling kunne skje her.

Et sted hvor man laster inn i bilen maling, planker og kjøkkeninnredning. Fredfulle aktiviteter.

Jeg ser meg også over skulderen, går litt fortere enn vanlig over parkeringsplassen og ser nøye på de få bilene som er parkert. En utrygghet har satt seg i disse normale og hverdagslige omgivelsene. En bokhandel, en kinesisk restaurant, en kjolebutikk og en blomsterhandel.

I dag er de litt skremmende.

Kjøpesenter, bil og bensinstasjon er forbundet med noen av de absolutte ritualer i amerikansk dagligliv. Kanskje derfor oppleves snikskytterens angrep enda mer invaderende.

På den andre siden av den travle Route 50 ligger shoppingsenteret Target. Knapt en tredjedel av den svære parkeringsplassen er fylt. Noen få kunder kommer ut med handlevogner.

Hvite biler overalt

Tina Weed fra Fairfax kjører rett bort til bilen og laster raskt inn i bagasjerommet.

- Ja, jeg synes dette er skremmende, man kan liksom ikke verge seg. Mat må jo kjøpes inn uansett. I dag kjørte jeg datteren min til skolen, hun som ellers alltid tar skolebussen, sier Tina Weed.

Hun er en av de mange som er frustrert over at politiet ikke kommer noen vei i jakten på snikskytteren.

- De etterlyser ei hvit varevogn, jeg synes jeg ser hvite varebiler overalt, sier hun.

«Blue alert»

Det er ikke et barn å se ute i Washington-området. Skolene er hermetisk stengt. Politiet har pålagt tilstanden «blue alert».

Det betyr at ingen skal bevege seg utendørs.

På Francis Scott Key Elementary School, på grensa mellom Virginia og Washington D.C., passer rektor David Lundesyou på at alle dører er stengt, at barna blir fulgt helt inn i gangen, hentet på samme sted og framfor alt ikke er utendørs.

All utegym er avlyst, og politiet er til stede når skolen begynner, og når den slutter.

- Jeg tror barna er mest frustrert over at de ikke får være ute, men foreldrenes angst smitter selvsagt over på dem. Akkurat nå har jeg hatt et møte med foreldrene om å avlyse høstfesten vår, forteller Lundesyou.

Menneskejakt

Jakten på snikskytteren nå er den største menneskejakten noen gang i områdets historie. Mandag ble den svære ringveien rundt Washington D.C. stengt av for å lete etter gjerningsmannen.

- Vi er blitt oppfordret til å unngå åpne plasser, ikke stå stille ute og ellers følge godt med, sier presseråd Jon Åge Øyslebø ved den norske ambassaden i Washington D.C.

Det eneste man sikkert vet er at snikskytteren angriper i fredelige omgivelser, og skyter ett skudd med et kraftig våpen. På langt hold.

SØRGER: Lydia og Rosa Salinas hørte skuddet som tok livet av Linda Franklins. Nå vil de vise henne den siste ære med lys og blomster.