Jemtland-drapet

- Jeg grein da jeg gjorde det. Jeg spydde

Svein Jemtland forklarte om hvordan han dumpet liket av kona Janne. Brast i gråt i retten.

TILTALT: Svein Jemtland (48) forklarte seg i ankesaken mot ham i Eidsivating lagmannsrett i dag. Han forklarte i detalj hva han tenkte da han dumpet liket av kona i Glomma. Foto: Christian Roth Christensen og privat
TILTALT: Svein Jemtland (48) forklarte seg i ankesaken mot ham i Eidsivating lagmannsrett i dag. Han forklarte i detalj hva han tenkte da han dumpet liket av kona i Glomma. Foto: Christian Roth Christensen og privatVis mer

HAMAR (Dagbladet): Svein Jemtland (48) innledet i dag sin forklaring for Eidsivating lagmannsrett i ankesaken mot ham for drapet på kona Janne Jemtland (36).

Han nekter straffskyld, og hevder det dødelige skuddet som traff henne på trappa utenfor parets hjem natt til 29. desember 2017 var et uhell.

- Jeg prøvde å ta fra henne våpenet. Det er glatt ute og jeg detter samtidig med henne. I fallet sier det pang. Det var akkurat idet vi traff bakken eller like før. Da bare suser det i øra på meg. Janne ligger nederst med meg oppå henne. Jeg får ikke noe svar og tar pulsen med en gang på halsen og håndleddet. Så ser jeg blod i hodet hennes. Da bare, jeg vet ikke. Det er, ja, det er helt uvirkelig, sier Jemtland i retten.

- Skjemmes

Hedmarken tingrett fant denne delen av Jemtlands forklaring som lite troverdig:

«Etter rettens vurdering framstår det som usannsynlig at Janne ved et uhell kan ha avfyrt skuddet som drepte henne, slik tiltalte viste det» heter det i dommen fra desember.

Mot slutten av sin frie forklaring, da han fortalte retten om hvordan han dumpet Janne Jemtland over Eid bru og ned i Glomma, brast den tidligere fremmedlegionæren i gråt mens stemmen hans sprakk opp.

FORSVARERE: Christian Flemmen Johansen og Ida Andenæs i Advokatfirmaet Elden forsvarer Svein Jemtland i Eidsivating lagmannsrett. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSVARERE: Christian Flemmen Johansen og Ida Andenæs i Advokatfirmaet Elden forsvarer Svein Jemtland i Eidsivating lagmannsrett. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Nå i dag skjemmes jeg veldig over det. Jeg gjør det. Jeg forstår ikke hvorfor jeg handlet slik. Det var ikke noe å gå tilbake til. Hele verden ramlet sammen. Det var noe som var godt og trygt, og plutselig blir alt snudd på hodet, sier han i retten.

- Verst å lyve for barna

I forkant hadde han fortalt retten om hvordan han pakket sammen liket hennes i plast og pakket henne i en bil. Deretter løy han for sine egne sønner, familie og venner om hva som egentlig hadde skjedd.

SE TV: Drapstiltalte Svein Jemtland ble dømt til 18 års fengsel i Hedmarken tingrett i desember i fjor. I dag startet ankesaken mot ham. Reporter: Trym Mogen / Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Da jeg våkna trodde jeg nesten det var en drøm. Jeg forsto ikke helt hva som hadde skjedd den natta. Det er jo ikke noe vei tilbake. Jeg har gjort det jeg har gjort. Jeg må prøve å fake for de andre, sier han i retten.

- Det verste var å stå og lyve overfor barna mine. Det var ille.

Til slutt tok han et valg om å dumpe henne i Glomma åtte mil unna parets hjem. Det er imidlertid strid om han gjorde det natt til 30. desember, slik han selv forklarer. Jemtland beskriver kjøreturen med liket av kona i bilen slik:

I RETTEN: Bistandsadvokat Inger Reiestad Hansen og statsadvokat Iris Storås. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I RETTEN: Bistandsadvokat Inger Reiestad Hansen og statsadvokat Iris Storås. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det føltes ikke bra. Jeg satt og grein da jeg kjørte nedover. Jeg hadde kommet til det skrittet. Jeg tenkte hele tida på å kontakte politiet, og tenkte på ungene. Det gikk som det gjorde, sier han.

- Grein og spydde

Han sier at han lette etter åpent vann på veien, og hadde tenkt på Glomma i forkant.

- Jeg tippet henne over rekkverket. Da var hun i vannet. Jeg følte skikkelig avsky. Jeg grein da jeg gjorde det. Jeg satte meg i bilen og spydde etterpå, sier han i retten.

DOM: Mandag falt dommen mot Svein Jemtland. Video med tillatelse: TV 2 Vis mer

Selv om Jemtland har framstått rolig og klar under store deler av forklaringen sin i dag. Da han fortalte om hva som skjedde ved Glomma, brast han i gråt og ba dommeren om en pause.

Jemtland startet forklaringen sin med å oppsummere fra da han ble straffedømt for vold mot en asylsøker som 20-åring og sier han da havnet i «et uheldig miljø». Han var deretter i det norske forsvaret før han i 1993 vervet seg til den franske styrken Fremmedlegionen.

- Kjærlighet ved første blikk

I 2001 møtte han Janne Jemtland da han var på permisjon hjemme i Brumunddal.

- Det var kjærlighet ved første blikk for begge to, sier han i retten.

Kona flyttet tilbake til Norge noen år før soldatektemannen kom tilbake i 2013. Deretter har begge studert i Norge, og det var 28. desember de to skulle på fest på samfunnshuset Veldrom i Brumunddal. Ifølge Jemtland hadde det vært dårlig stemning og krangling i månedene i forveien. Samtidig sier han at det ble mye alkohol under romjulsfesten.

- Jeg er sjeldent påvirket av alkohol. Vi hadde vorspiel i rundt tre og en halv time. Under festen var det konjakk, vin og drinker. Jeg ble mye fullere enn det jeg pleier å være, sier han.

Paret skal ha bestilt taxi hjem rundt 01.40. Ifølge han var begge to beruset. Også obduksjonsrapporten av Janne Jemtland har vist at hun hadde drøyt 1,3 i promille ved dødstidspunktet.

- Janne skifta fort humør, som hun ofte gjorde. Hun mente jeg hadde brakt skam fordi jeg var full, sier han om stemningen da de kom hjem.

- Tinder-krangel

Han forklarer videre, slik som han gjorde i tingretten, at han hadde opprettet en konto på sjekkeappen Tinder, og at dette skal ha ført til sinne hos kona.

- Hun så det på telefonen min og tok det veldig personlig. Hun var dritforbanna og så det som et ordentlig svik. Vi var vant til å være borte fra hverandre og stolte på hverandre, men akkurat det der så hun på som et skikkelig tillitsbrudd, sier han.

Deretter forteller han om våpenet, en 9mm Makarov, en pistol som var meldt stjålet fra det tsjekkiske forsvaret mellom 1996-1999 og som var uregistrert.

Jemtland hevder at våpenet var kona sitt og at hun oppbevarte det i nattbordskuffen sin, noe tingretten så på som usannsynlig.

- Hun romsterer i nattbordsskuffen på soverommet og sier: «Du skal ut herfra. Du har misbrukt tilliten og vært utro. Hun er full, jeg er full. Janne er skikkelig forbanna, og det er svært sjeldent jeg har sett henne så sint. Jeg prøver å roe henne ned, sier Jemtland i retten.

Sønn hørte smell

Han hevder at kona dytter ham ut døra på soverommet med en og to hender og at hun så dytter ham ned trappa.

- Jeg tar ubevisst tak i beinet hennes, hun detter også bakover, sier han om basketaket i trappa.

Sønnen deres, som da var 13 år og var i huset, forklarte i tingretten at han hørte mora rope «slipp meg» flere ganger. Han forklarte deretter at han hørte et «digert smell som om det kom fra en børse», før det ble stille. Ifølge gutten tenkte han deretter at «pappa hadde drept mamma».

Janne Jemtland ble før hun døde også påført flere blåmerker på armen. Han sier i retten i dag at han «kanskje holdt for lenge i henne». Ifølge Svein Jemtland hjelper kona ham opp fra gulvet etter fallet i trappa før han dytter henne ut ytterdøra og ut på trappa.

- Ble nærmest en fight

- Det er minus 15 grader og ti centimeter nysnø. Plutselig står vi på trappa og hun sier hun ikke vil ha meg der. Det gikk opp for meg at jeg ikke kan stå her. Jeg sa fra om det. Jeg prøvde å gå litt mot henne. Da tok hun opp hånda i 45 grader og truet med å skyte av meg ballesteinen, sier hun.

Han sier at han har jobbet med å ta fra utagerende ungdom kniver og slagvåpen og at det er noe han kan.

- På grunn av at jeg var såpass full som jeg var og hun var, klarte jeg ikke å gjøre det på den måten som det skal gjøres. Det ble nærmest en fight og vi datt. Hun datt først og jeg datt oppå henne. Jeg blir helt fra meg og helt hysterisk. Jeg finner ikke noe puls, sier Jemtland.