NOKAS-DØMT: Alf Henrik Christensen (55, t.h.) ble dømt til åtte års fengsel for Nokas-ranet. Her under ankesaken i 2007. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
NOKAS-DØMT: Alf Henrik Christensen (55, t.h.) ble dømt til åtte års fengsel for Nokas-ranet. Her under ankesaken i 2007. Foto: Erling Hægeland / DagbladetVis mer

- Jeg hadde 55 millioner i gjeld etter Nokas, og det var lett å si ja

Nokas-dømte Alf Henrik Christensen sier han fikk kalde føtter og prøvde å sabotere hasjsmugling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg var helt blakk. Jeg hadde 55 millioner i gjeld etter Nokas, og det var lett å si ja.

Nokas-dømte Alf Henrik Christensen (55) er den første av de i alt 13 mennene tiltalt etter den såkalte Operasjon Sult som forklarer seg i Oslo tingrett. Ifølge tiltalen har han medvirket til forsøk på narkotikasmugling, men bedyrer at han inngikk den angivelige avtalen med sin med-Nokas-dømte Metkel Betew (39) svært motvillig.

- Jeg har tatt noen raske avgjørelser jeg ikke burde tatt, sier Agder-mannen, som ble dømt til åtte års fengsel etter Nokas-ranet.

Den tidligere norgesmesteren i kickboksing forklarer seg sikkert og tydelig i vitneboksen mens de medtiltalte tidvis skotter bort på ham. Han er ikledd ei mørk skjorte, mørke bukser og joggesko, og har briller. Det halvlange håret med islett av grått er bundet opp i en hestehale.

50 kg cannabis

55-åringen forteller at Betew tok kontakt med ham kort tid etter at sistnevnte slapp ut på prøve i 2014.

- Han ringte og spurte om vi kunne ta et møte. Jeg sa ja, sier Christensen, som forteller at han reiste til Oslo, der han møtte Nokas-kollegaen i en park.

Ifølge tiltalen var Christensen innblandet i tre mislykkede forsøk på å smugle 50 kg cannabis fra Nederland til Norge i mai/juni 2015, to av gangene med en av hans egne seilbåter. 55-åringen sier han bevisst saboterte smugleforsøkene fordi han hadde fått kalde føtter.

- Allerede på bussen hjem tenkte jeg igjennom konsekvensene. Jeg føler at jeg er kommet tilbake til samfunnet, sier sørlendingen.

Snudde

Han forteller at han på den første turen snudde seilbåten etter kort tid.

- Jeg sa til Metkel at vi måtte bryte. Han meldte tilbake og sa at «dette går ikke», forteller Christensen, som sier han forklarte avbrytelsen med dårlig vær.

Seinere gjorde han enda en avbrutt seiltur, og var ifølge tiltalen også innblandet i et tredje forsøk på å hente cannabisen, denne gang med bobil. Også det forsøket ble avbrutt.

Christensen sier han på forhånd fikk betalt 150 000 kroner av Betew, som han bl.a. brukte på å betale privat gjeld og brødfø familien. Dette brukte Nokas-ranskollegaen angivelig for å presse ham til å gjennomføre turene.

- Jeg sa at jeg trekker meg fra det her. Da sa han at i så fall måtte han ha pengene tilbake. Det hadde jeg ikke mulighet til, og hadde jeg nektet, ville det blitt represalier og masse ubehag, sier 55-åringen.

Han går for øvrig ut fra at det store kontantbeløpet han fikk utbetalt, stammet fra Nokas-ranet, siden det i hovedsak besto av 200-lapper.

- Jeg visste at det ble en enorm mengde 200-lapper etter Nokas, forklarer han.

Nekter skyld

Christensen nektet straffskyld etter tiltalen da hovedforhandlingen startet i morges. Det gjorde også Betew, som i tillegg til narkotikasmugling også er tiltalt for å ha planlagt et ran av et fly på Gardermoen og ha planlagt å drepe Imran «Skrue» Saber.

Ifølge tiltalen lyktes det til slutt Betew å innføre de 50 kiloene med cannabis. Det skjedde ved hjelp av en dansk politimann som jobbet undercover for norske kolleger.

Narkotikaen endte kontroversielt nok opp på gata i Norge, men politiet ble av Spesialenheten frikjent for å ha brukt ulovlige metoder i etterforskningen av Betews påståtte bande, hvorav de fleste ble pågrepet i en stor politiaksjon i august 2015.