Turismen presser boligprisene til himmels på Mallorca:

- Jeg hadde aldri hatt råd til å kjøpe leilighet i sentrum i dag

De lokale må ut av byen for å få råd til å kjøpe bolig. Turistene får skylda for skyhøye boligpriser i Mallorcas hovedstad.

LOKALE: Pere Antoni Oliver (t.h.) har bodd i sentrum av Palmas gamleby i 40 år. Her sammen med datteren Wendy Mego Alarcón. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
LOKALE: Pere Antoni Oliver (t.h.) har bodd i sentrum av Palmas gamleby i 40 år. Her sammen med datteren Wendy Mego Alarcón. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PALMA DE MALLORCA (Dagbladet): Mens søndagens siesta preger ei søvnig gate i gamlebyen i Palma de Mallorca, er Pere Antoni Oliver og datteren Wendy Mego Alarcón på vei ut av leiligheten sin. Boligen i fjerde etasje har vært i familien i tre generasjoner. Oliver tok over etter sine foreldre, og har selv bodd i sentrum i 40 år. Men foreldrene hans er også ene og alene årsaken til at han fortsatt kan ha fast tilholdssted midt i turistmekkaet.

- Det er ingen tvil om at prisene på boliger i gamlebyen har blitt kjempehøye etter hvert som turismen har vokst. Jeg kunne aldri kjøpt leilighet i sentrum i dag. Det var mye billigere før det kom hoteller og utleieleiligheter overalt, sier Oliver og peker i flere retninger mens han forklarer hvor de nærmeste hotellene ligger.

Protester i nabolaget

Hver dag strømmer tusenvis av turister til Mallorcas hovedstad. Men selv om store deler av de fastboende lever av nettopp turistnæringen, har enkelte av byens lokale sett seg mektig lei av ringvirkningene de tilreisende medfører.

Nabolaget til Oliver er et av stedene hvor enkelte lokale fremdeles holder til. Et nabobygg har blitt viet til sosialboliger, mens skiltet på en annen leilighet viser at den er til leie. Beskjeden «utlendinger dra hjem», tagget på en av murveggene, og noen knallgule flagg med teksten «byen er for lokale, ikke for turister» innbyr imidlertid ikke veldig til innflytting.

KLAR TALE: Beskjeden «guiris go home» eller «utlendinger dra hjem» er ikke vanskelig å tolke. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KLAR TALE: Beskjeden «guiris go home» eller «utlendinger dra hjem» er ikke vanskelig å tolke. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Lokalbefolkningen har i årevis vært i opprør over prisstigningen. Det førte blant annet til at det ble innført forbud mot Airbnb-utleie tidligere i år og iverksatt denne måneden. Forrige helg ble det også aksjonert mot turistene.

- Det har vært sånn her lenge. Men det er bare noen få som protesterer, forsikrer Oliver.

Datteren nikker enig. Selv har hun flyttet til Valencia for å studere, men er hjemme på ferie. Om hun noen gang kommer tilbake for godt, er usikkert.

- Jeg vil bo her, fordi det er dette som er hjemmet mitt. Men samtidig er det lettere å få en god jobb et annet sted. Jeg har ikke noe ønske om å jobbe med turisme, sier hun til Dagbladet.

TURISTHAT: Den venstreradikale ungdomsgruppa Arran publiserte i fjor videoer av angrep på en turistbuss i Barcelona og et restaurantområde i Mallorca. Video: Arran Vis mer Vis mer

Gode og dårlige

Verken Alarcón eller faren er negative til turistene, selv om de ser at den enorme mengden tilreisende medfører en del utfordringer. Boligprisene i sentrum er bare en av dem.

I fjor ble det anslått i en undersøkelse av Respons Analyse for Sparebank1 at over en halv million nordmenn la ferien sin til Spania. Ifølge TUI er Spania det nest mest populære feriestedet blant nordmenn i år, bare slått av Hellas.

- Det finnes jo både gode og dårlige turister. De gode er de som kommer hit for å slappe av og nyte livet. De dårlige er de som kommer hit for drikke seg fulle og lage bråk, forklarer Alarcón.

NABOLAGET: Leiligheten i bygget like bak, tilhørte tidligere Pere Antoni Olivers foreldre. At han arvet den, gjør at han kan bo i sentrum i dag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NABOLAGET: Leiligheten i bygget like bak, tilhørte tidligere Pere Antoni Olivers foreldre. At han arvet den, gjør at han kan bo i sentrum i dag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet snakker mer flere av de lokale som bor i området. Ikke alle ønsker å stå fram med navn eller bilde, men forteller blant annet at de lokale som ikke har hatt leiligheter som går i arv, har flyttet ut av sentrum og til forstedene rundt. Årsaken er ifølge en av dem at ingen lokale har råd til å bo i sentrum lenger.

Full aksept

Ana Apostol kom selv flyttende til Palma de Mallorca fra Romania. 13 år senere må hun fremdeles leie for å ha råd til å bo i sentrum.

- Jeg antar boligprisstigningen er noe man bare må akseptere, selv om prisene er avskyelige. Folk vil ha så mye som mulig når de selger, det er ikke så rart. Men å si at turismen er årsaken til dette, er bare dumt, sier Apostol, og forklarer:

- Jeg forstår ikke hvorfor de lokale klager. Dette er prisen man må betale når man skal leve av turisme. Restaurantene, kafeene, barene - alt dette og arbeidsplassene ville ikke vært her, hvis det ikke var for turistene, sier rumeneren.

Selv har hun utelukkende et godt inntrykk av turistene som kommer til ferieøya. Og at eiendommer kjøpes opp av spekulanter som vil drive utleie, har hun ingen problemer med.

- Jeg liker turistene. Når man går rundt på gata og ser folk som smiler til deg og er vennlige, så er de jo turister. De lokale verken hilser eller ser på deg, sier Apostol.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer