Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg hadde aldri trodd at de kunne finne på noe slikt»

LITTLETON/OSLO (Dagbladet): Erlend Walsø Nilsen (18) fra Trondheim var klassekompis med de to drapsmennene, Eric Harris og Dylan Klebold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen ventet forgjeves

Tydelig rystet og sjokkert sitter Erlend sammen med sin svenske venninne Hanna Heijel i den søvnige forstaden Littleton sør for Denver. 24 timer etter massakren på Columbine videregående skole har det gått opp for trønderen at han ble reddet av det gode været.

- Jeg var veldig heldig, konstaterer han.

- Hadde det vært dårlig vær, ville jeg tatt lunsjen på skolens bibliotek. Jeg kunne like godt ha vært i biblioteket og sjekket internett. Men været var bra, så jeg gikk ut for å spise. Da jeg kom tilbake, så jeg at folk sprang ut i panikk. Jeg trodde først det var en bilulykke, forteller Walsø Nilsen.

18-åringen kom til forstaden i fjor høst sammen med mamma Berit og pappa Bjørn. I slutten av juni reiser familien hjem til Trondheim.

«Dødens bibliotek»

På Adolf Hitlers bursdag kom Eric Harris og Dylan Klebold på skolen med skarpladde våpen og bilene fulle av sprengstoff. Guttene, som var med i den løst organiserte gjengen «frakke-mafiaen», stormet inn på skolen med ladde pumpehagler og automatvåpen.

Inne på skolens bibliotek pepret de ned 13 uskyldige mennesker, 12 elever og én lærer - flere prøvde å gjemme seg i skap og under pulter. Drapsmennene hylte og lo mens de valgte ut hvem de skulle drepe. I fire timer plukket de systematisk ut idrettsinteresserte og representanter fra «sossen» inne i kafeteriaen og på «dødens bibliotek».

- Jeg gjør dette fordi folk gjorde narr av meg i fjor. Dette er hevn, skal den ene morderen ha ropt.

En halv time etter at massakren startet, slår mamma Berit på TV-nyhetene. Hun blir sjokkert over nyhetsflashene fra sønnens skole. Hun vet at sønnnen bruker å ta lunsjen i biblioteket. I 15 minutter ante hun ikke om sønnen var død eller levende.

- Men så ringte jeg hjem og fortalte at det gikk bra med meg, sier Erlend.

Eric Harris gikk i trønderens tysklasse.

- Vi er en veldig sosial klasse, men Harris og en kamerat var ganske forskjellige i forhold til resten av klassen. De satt for seg selv og kom med nedlatende kommentarer om andre personer. De oppførte seg ganske aggressiv og truende når det ble diskusjon, forteller Erlend til Dagbladet.

Den norske 18-åringen møtte den andre morderen, Dylan Klebold, i gymtimene.

- Klebold var en lang spinkel fyr og en skikkelig råtass i gymmen, fortsetter Erlend.

Nære venner drept?

«Frakke-mafiaen» består av rundt 15-20 ungdommer fra de to rivaliserende skolene, Columbine og Chatfield. Ungdomsgruppen liker ikke svarte, latinere, idrettsutøvere og «sosser». Ifølge klassekamerater spilte de andre verdenskrig-spill, hadde hakekorset sydd fast på de svarte frakkene og de diskuterte ofte Hitler og gotiske myter. Gruppen skal også ha rockn'roll-provokatøren Marilyn Manson som ett av idolene.

Klassekameratene forteller til amerikanske medier at både Harris og Klebold kom med trusler overfor medelever, men ingen tok truslene alvorlig - før tirsdag formiddag.

Walsø Nilsen forteller at den ene av drapsmennene kom med trusler mot en annen elev i klassen.

- Men jeg hadde aldri trodd at han kunne finne på noe slikt. Truslene var ikke annet enn det man ellers kan høre på en skole. Jeg tror ikke jeg kommer til å skjønne denne tragedien før jeg kommer tilbake til Norge, sier Erlend, som seint i går kveld fremdeles ikke visste navnet på de drepte.

- Jeg er livredd for at det er nære venner som er drept. Dette er en fryktelig trist avslutning på skoleåret.

REDDET AV VÆRET: Erlend Walsø Nilsen (18) kan prise seg lykkelig over det gode været tirsdag formiddag. - Jeg kunne like godt ha vært i bibilioteket og sjekket internett, sier han til Dagbladet.
MORDER: Dylan Klebold
MORDER: Eric Harris