- Jeg hadde aldri trodd de ville være så dumme

KrF raser mot regjeringspartiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Knut Arlid Hareide (KrF) trodde ikke søndagsåpne butikker skulle bli et av de viktigste temaene i årets valgkamp. Men det har det blitt, og spørsmålet handler om hvorvidt regjeringen kommer til å kjempe gjennom søndagsåpne butikker.

Hareide har selv figurert i partiets valgkampvideo, der budskapet er nettopp «nei, til søndagsåpne butikker». Mandag møttes KrF-nestleder Dagrun Eriksen og parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, til debatt fra Valgboden.

- Når vi ser all motstanden i det norske folk, ville jeg aldri tro at Høyre og Frp ville kjøre på med dette. Nå har all kunnskapen kommet på bordet, og vi har forsøkt å vise hvor dumt dette forslaget er, sier Eriksen.

- At Eriksen og KrF er uenig med oss overrasker meg ikke. KrF var jo også imot fargefjernsyn i sin tid, sier Nesvik.

- Det var faktisk Venstre som stemte mot det, kontrer Eriksen.

- Må ikke holde åpent Frp er spesielt kritiske til dagens løsning, der noen utvalgte kan holde åpent.

- Dersom du vil kjøpe deg en grill på en søndag kan du dra på Plantasjen, hvor du også kan få servietter og mineralvann. Samtidig kan du ikke kjøpe det samme på Jernia. Spørsmålet for oss er hvorvidt vi skal ha en lov som forbyr søndagsåpent?

Svaret Frp har kommet fram til er nei. Dette til tross for at flere meningsmålinger viser klar motstand mot forslaget i den norske befolkningen. Nesvik mener media har misforstått forslaget til Frp.

- Vi mener ikke at man må ha åpent på søndag, og at folk må jobbe. Det eneste vi ønsker er at butikkeierne selv skal få velge om de vil ha åpent, understreker han og viser til land som Sverige og Danmark, hvor det allerede er søndagsåpne butikker.

Et norsk kompromiss Eriksen innrømmer at den mye omtalte Brustadbua ikke nødvendigvis er den beste løsningen.

- Brustadbua har vært den største sikkerheten for at vi ikke har fått søndagsåpne butikker over alt. Det er ikke ideelt, men et norsk kompromiss, sier hun og legger til:

- Jeg er veldig glad for at du drar fram Danmark. Der har man fjernet en del av de ansatte tidlig i uka, og har vært nødt til å flytte dem nærmere helgen. Man har ikke det valget som butikkansatt, sier Eriksen.

- Kan si at jeg angrer Spørsmålet var ikke en del av samarbeidsavtalen mellom KrF, Venstre, Høyre og Frp.

- Angrer du i dag?

- Det kan man si, for saken var veldig viktig for oss. Men jeg hadde ærlig talt ikke trodd, med så mye motstand, at de var så dumme å gå for denne saken, sier Eriksen.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.