TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for flere hundre nettovergrep mot barn. Foto: Privat
TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for flere hundre nettovergrep mot barn. Foto: PrivatVis mer

Sjokkerte bekjente av overgrepstiltalt fotballdommer:

- Jeg hadde aldri trodd dette om ham

Bekjente beskriver ham som en hyggelig mann som ikke skilte seg ut i mengden. Nå er han tiltalt for flere hundre nettovergrep.

Bekjente av fotballdommeren som er tiltalt for overgrep mot omkring 300 gutter er sjokkerte over informasjonen som har kommet fram. Ifølge tiltalen har mannen i 20-åra nærmest systematisk plukket ut tilfeldige offer på nettet ved hjelp av samme metode om og om igjen. De siste to åra har han sittet i varetekt.

En tidligere bekjent av mannen reagerer med vantro på tiltalen.

- Det hadde jeg aldri trodd om ham. Han virket som en veldig ålreit person, jeg hadde ingen mistanke om at det var ham da jeg hørte det var en fotballdommer, sier kvinnen til Dagbladet.

Hun forteller at den tiltalte var godt likt i miljøet de tilhørte.

- Han var en vanlig gutt som var glad i fotball. Han var utadvent og blid. Når jeg tenker tilbake nå, kommer jeg ikke på noe jeg kan sette fingeren på som tydet på at noe var galt. Det var ingen som mislikte ham, sier hun.

Opererte med jentenavn

Saken med fotballdommeren er allerede stemplet som den mest omfattende av sitt slag i Norge, og overgrepene skjedde over flere år, fra høsten 2011 til 2016. Flere bekjente Dagbladet har vært i kontakt med, studerte sammen med mannen mens han skal ha begått nettovergrep.

I tiltalen på 81 sider beskrives rystende detaljer om hvordan mannen systematisk skal ha utnyttet unge gutter. Ved bruk av chatteapper skal tiltalte, for det meste under aliaset «Sandra», ha fått kontakt med en rekke offer.

Han skal så ha forledet disse til å sende bilder og videoer av seg selv. Deretter skal han ha truet guttene til å fortsette å sende krenkende og seksuelle videoer og bilder - hvis ikke ville videoene blitt publisert på internett. Ett av ofrene skal ha endt opp med å sende over 800 filmer til mannen.

Ifølge tiltaltes forsvarer, advokat Gunhild Lærum, erkjenner han samtlige av nettovergrepene.

- Han har ikke skjønt hva han har drevet med underveis, før han ble pågrepet. Det har blitt et avhengighetsforhold, og han har levd et dobbeltliv - ett i en fiktiv verden og et i virkeligheten. Han har operert med jentenavn for å få kontakt med gutter. Saken rullet opp etter at en av disse hadde sagt ifra om at han ble lurt for flere år siden, sier Lærum.

Sluttet på studiet

En tidligere studievenninne av tiltalte sier hun snakket mye med mannen da de gikk på skole sammen. Likevel opplevde hun ham ikke som veldig sosial.

- Jeg oppfattet det som at han ikke hadde så mange nære venner fra studiet eller skolen. Han var mye opptatt med fotballen, og jeg mener å huske at han sluttet på studiet fordi han skulle satse på dommerkarrieren, sier kvinnen som på ingen måte mistenkte den tidligere klassekameraten for å være overgriper.

- Man tenker jo med en gang at overgripere er ekle, men det var ikke inntrykket man fikk av ham i det hele tatt, sier hun.

Også en annen av kvinnene og en mann som studerte sammen med tiltalte er sjokkerte over det som har kommet fram. De beskriver tiltalte som en fin fyr med mye humor, og en som ikke stakk seg ut i mengden.

- Jeg hadde aldri trodd dette om ham. Inntrykket mitt av ham var godt. Han må ha levd et dobbeltliv, slik som advokaten hans sier, forteller kvinnen.