- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle ende opp som miljøforkjemper

Her er mangemillionæren som har sett seg nødt til å bestille sine egne giftmålinger i Vatsfjorden.

- VIL HA FAKTA PÅ BORDET: Vats-gründer Jakob Hatteland har engasjert forskere og professorer for å gjøre egne giftmålinger i Vatsfjorden. I bajgrunnen er AF Decoms opphoggingsanlegg for gamle oljeplattformer og Rauns Fiskefarm - side om side. Foto: Asle Hansen
- VIL HA FAKTA PÅ BORDET: Vats-gründer Jakob Hatteland har engasjert forskere og professorer for å gjøre egne giftmålinger i Vatsfjorden. I bajgrunnen er AF Decoms opphoggingsanlegg for gamle oljeplattformer og Rauns Fiskefarm - side om side. Foto: Asle HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VATSFJORDEN (Dagbladet): Seriegründer og industribygger Jakob Hatteland er deleier i Raunes Fiskefarm som i en årrekke har vært i rettslig strid med selskapet AF Decom som destruerer gamle oljeplattformer fra Nordsjøen på sin base ved Raunes i Vatsfjorden.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle ende opp som miljøforkjemper. Jeg var av dem som var positiv til at selskapet skulle starte sin virksomhet i Vatsfjorden. Det var bra for kommunen, mente jeg, sier Vats-gründer Jakob Hatteland.

Han er styreformann i sitt eget selskap Hatteland-gruppen som han startet som 19-åring i 1971 med to tomme hender og en god ide.

I dag driver selskapet innenfor IT-drift (Hatteland Solutions), forretningssystemer (Rambase) og automatlagersystemer (Autostore), har over 200 ansatte og en verdi på mer enn 400 millioner kroner.

Kjøpte giftanalyser Tidligere denne uka skrev Dagbladet at de to forskningsinstituttene Norsk institutt for vannforskning (Niva) og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (Nifes) har funnet enormt forskjellige giftnivåer i fisk nær AF Decoms opphoggingsanlegg for gamle oljeplattformer i Vatsfjorden.

Nifes er engasjert av Jakob Hatteland som og har fått i oppdrag å undersøke konsentrasjoner av miljøgifter i fisk og skalldyr i området. Oppdragets varighet er på tre år.

Hatteland er også en av eierne i Raunes Fiskefarm som er nærmeste nabo til oljeskraphandleren. Fiskefarmen har tidligere saksøkt AF Decom for å ha ødelagt deres fiskeoppdrettsvirke i Vatsfjorden med sin opphoggingsvirksomhet.

- Så det ligger økonomiske motiver til grunn for ditt engasjement. Du vil ha tilbake det du har tapt?

- Jeg får nok aldri igjen det jeg har tapt på Raunes Fiskefarm. Det var heller aldri meningen at jeg kulle være noe annet enn en passiv eier i fiskefarmen, sier Jakob Hatteland.

Ble forbannet Han forteller at to unge menn fra Raunes Fiskefarm kom til ham med behov for frisk kapital.

- De hadde gjort en oppfinnelse, et matingssystm som førte til at dødeligheten blant torskelarver sank fra 90 til ti prosent. Deres gode ide, og det at de kommer fra nærområdet her, gjorde at jeg gikk inn med penger. Jeg blandet meg ikke inn da sprengninger på AF Decoms base tok livet av all fisken. Jeg blandet meg heller ikke inn da saken gikk for tingretten og lagmannsretten, sier Hatteland og fortsetter:

- Etter behandlingen i lagmannsretten kom gutta fra fiskefarmen og fortalte meg hvordan AF Decom hadde løyet i retten om en avtale mellom kommunen og opphoggingsanlegget om hvor Raunes Fiskefarm skulle være plassert i forhold til opphoggingsanlegget. Da ble jeg forbannet. Det ble starten på mitt engasjement, sier Jakob Hatteland.

Administrerende direktør Bengt Hildisch i AF Decom Offshore avviser overfor Dagbladet at selskapet skal ha løyet i retten.

UTSLIPP: Selskapet AF Decom hogger opp gamle oljeplatformer ved Raunes i Vatsfjorden. Foto: Privat
UTSLIPP: Selskapet AF Decom hogger opp gamle oljeplatformer ved Raunes i Vatsfjorden. Foto: Privat Vis mer

- Dette er ikke korrekt. AF har vært åpen om plasseringsspørsmål i retten. For øvrig er saken mellom Raunes Fiskefarm og AF behandlet i flere rettsinstanser, og anken fra Raunes Fiskefarm ble avvist av Høysterett, sier Hildisch.

- Det er bare å lese lagmannsrettens dom og vurdere selv, sier Jakob Hatteland. 

- Uvanlig hobby Jakob Hatteland forteller at han begynte å interessere seg for virksomheten på opphoggingsanlegget og hva selskapet rapporterte om utslipp.

- Jeg har hatt en litt uvanlig hobby i mange år - jeg lager fyrverkeri. Derfor har jeg tilegnet meg en viss kunnskap om kjemi. Jeg satt etter hvert med mange spørsmål som jeg ønsket belyst. Derfor har jeg engasjert professorer og forkningsinstitutter for å gjøre egne undersøkelser. De får finne det de finner. Jeg vil bare ha fakta på bordet, sier Hatteland.

I tillegg til den omtalte Nifes-undersøkelsen, har Jakob Hatteland finansiert giftmålinger av nedfallsstøv fra opphoggingsanlegget i takrennene på Raunes Fiskefarm og andre steder i nærmiljøet.

Han har også hentet inn faglige vurderinger fra profesorer ved NTNU, Universitetet i Bergen og Universitetet i Århus i Danmark. Og Hatteland sier det er flere undersøkelser på gang.

- Jeg har brukt og bruker mange penger på dette. Det er det ingen tvil om. Men jeg er bekymret, og jeg har muligheten til å gjøre det. Jeg er herfra, jeg bor her, jobber her og har fremdeles lyst til å kunne spise krabbe fra fjorden her, sier Jakob Hatteland og legger til:

- Det er også viktig at noen tar et samfunnsansvar og får fram hva som faktisk skjer.