«Jeg hadde bestemt meg for å gi opp livet»

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Veronica og Per Orderud hadde snakket sammen om å begå selvmord dersom lagmannsretten kjente dem skyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Bjørg Holen, Veronicas tante. I et brev til professor Egil A. Wyller tre dager etter at ekteparet var felt av juryen, beskriver Veronica selvmordstankene. I brevet fortviler hun også over at hun og Per er gjort til reality-stjerner.

I det håndskrevne og fire sider lange brevet som Dagbladet har fått tillatelse til å trykke, deler Veronica sine tanker med den kjente filosofiprofessoren.

- Hun skrev til Wyller for å takke for hans engasjement, forteller Bjørg Holen, Veronicas tante.

Wyller (77) har aldri samtalt direkte med Veronica og Per, men i hele vinter fulgte han forhandlingene i Eidsivating lagmannsrett. Wyller er overbevist om ekteparets uskyld.

Øyeblikket

Det var torsdag 21. mars i år, litt etter klokka 17.30, at formann Arill Bråthen leste opp juryens kjennelse. Han tok for seg Per Orderud først. Som svar på skyldspørsmålet leste Braathen med messende stemme:

«Ja, med mer enn seks stemmer.»

På bakrommet, foran en TV-skjerm, satt Per og Veronica Orderud.

«...jeg kommer aldri til å glemme Pers ansikt da juryformannen svarte ja på skyldspørsmålet», skriver Veronica i brevet til Wyller.

For Pers skyld

Tante Bjørg Holen bor i Skien, der både Per og Veronica soner. Hun besøker dem så ofte hun kan. Veronica har fortalt henne om øyeblikket på bakrommet:

- Selv hadde hun bange anelser. For Per derimot, kom kjennelsen som et sjokk. Veronica forteller at han brøt sammen. Han trodde ikke at juryen kunne felle ham uten bevis, sier tanten.

Ifølge Holen hadde ekteparet likevel på forhånd snakket om å ta sine liv.

- Jeg har i ettertid forstått at hun og Per hadde en løs avtale. Og Veronica var virkelig innstilt på å ta sitt liv. Men fordi hun hadde psykiater tilgjengelig, og fordi vi som står henne nær, backet henne 100 prosent opp, bestemte hun seg til slutt for å leve litt til. For Pers skyld.

Ekteparet skal ha hatt anledning til å diskutere selvmord i ubevoktede øyeblikk under rettssaken. Også før rettssaken - i forbindelse med advokatmøter - var de to alene.

Mette Orderud, gift med Pers fetter Lars Martin, ble oppringt av Veronica dagen etter at juryen hadde kjent ekteparet skyldig.

- Jeg fikk en ekkel følelse av at hun ringte for å ta farvel. Så jeg kontaktet ledelsen ved Bredtveit umiddelbart etterpå og skaffet meg besøksavtale. Det viste seg at den ekle følelsen var riktig. Veronica var så langt nede som det går an å komme. Sammen med Rita Orderud jobbet jeg knallhardt med henne. Det var så tøft at jeg selv brøt sammen. Jeg gråter bare jeg tenker på de dagene, sier Mette Orderud til Dagbladet.

Hun bekrefter at i alle fall Per Orderud hadde snakket om selvmord på forhånd: - Han sa flere ganger at han ikke hadde noe å leve for dersom han ble dømt, sier Mette Orderud.

Ble våket over

Per og Veronica skal ikke ha inngått en selvmordspakt i ordets rette forstand. Men etter hva Dagbladet forstår, hadde ekteparet snakket om å samle beroligende medikamenter inntil de kunne ta overdoser.

- Per ble innlagt på sykehus dagen etter kjennelsen og var helt klart suicidal. På cella var Veronica like langt nede. Selv på nattetid skal ansatte ved Bredtveit ha våket inne på cella hennes, sier Mette Orderud.

Veronica brukte skrivingen som terapi. Hun skrev til professor Wyller, blant annet.

- Jeg synes det er et gripende brev. Et dokument på Veronicas uskyld, mener tante Bjørg.

I brevet - datert søndag 24. mars, tre dager etter juryens kjennelse - skriver Veronica:

«Jeg hadde bestemt meg for å gi opp livet nå, jeg er sliten, skuffet og desillusjonert. Jeg vil ikke leve i et samfunn som tillater at mennesker er så onde mot hverandre.»

I dag går det noe bedre med Veronica.

- Pendelen svinger fortsatt. Noen dager er gode - andre vonde, sier Mette Orderud.

Bjørg Holen mener at ekteparet har fått litt av livslysten tilbake:

- De vet at vi som er på utsiden jobber for dem. Og de vet at sannheten er som olje: Uansett hvor mye vann man pøser på, vil den flyte opp. Den dagen oljen flyter opp, går Per og Veronica fri. De er mine hverdagshelter. Hver dag føler de seg tråkket på. Likevel holder de hodene hevet.

Historiske paralleller

I brevet til professor Wyller hevder Veronica Orderud at juryen må ha vært under enormt press - både fra media, med også politisk, med tanke på debatten om juryordningens framtid. Hun skriver:

«Historien er full av eksempler på at massesuggesjon har påvirket holdninger og ført til ondskap og ødeleggelse. Tenk på Bibelen, via hekseprosesser og slaveri til jødeutryddelsen og etnisk rensing på Balkan. I tillegg skjer det hver dag mot mennesker som er for små til å komme i historiebøkene.»

Klandrer Kristin

Veronica skriver at hun ikke tror noen spesiell person er å klandre. Likevel nevner hun søsteren Kristin og hennes forsvarer Tor Kjærvik, samt aktorene:

«Selvfølgelig kan jeg aldri tilgi Kristin for den smerte hun påfører Per, meg selv, mamma og hele Pers familie. ...Jeg har fått informasjon fra de innsatte og ansatte her (på Bredtveit kvinnefengsel - red.anm.), som går på at Kristin har tatt dette (kjennelsen - red.anm.) med knusende ro, men at hun er fornøyd fordi hun også fikk dømt oss.»

«Jeg tror nesten ikke jeg kan beskrive hvor vondt det er å sitte og høre på mennesker som kjemper med nebb og klør for å få deg dømt for noe du ikke har gjort. Jeg er sjokkert over mangelen på redelighet. Kjærvik er selvfølgelig å klandre, han må ta mye av skylden for dette. Aktoratet likeså, det å vinne blir så mye viktigere enn å være skikkelig.»

Refser reality-TV

Veronica Orderud mener rettsvesenet aksepterer «indisier og magefølelse» framfor å kreve håndfaste bevis. Hun skriver:

«Vårt system gjør også at politiet ikke behøver å lære seg å etterforske, de trenger simpelthen ikke gjennomføre noen etterforskning av særlig kvalitet for å få folk dømt.»

Veronica går så direkte over til å sette forfallet i sammenheng med reality-serier på TV:

«...mye av dette skyldes den intellektuelle forsøplingen som vi opplever så sterkt i dag gjennom disse reality TV-programmene... Vi (ekteparet Orderud - red.anm.) har for mange blitt reality-TV-stjerner, vi er ikke lenger mennesker av kjøtt og blod. Folk reagerer med forbauselse når vi gråter eller viser følelser. Vanlige mennesker er i så stor grad selvsentrerte at de mangler evne til empati.»

«Såpestjerne»

Også i et tidligere brev til Wyller - mens hun satt varetektsfengslet mellom de to rettssakene i fjor høst - fortviler Veronica over akkurat det samme:

«Jeg får en del brev og henvendelser, men det meste gjør meg bare trist til sinns. Ikke fordi det er negativt eller fordømmende, slikt forekommer faktisk ikke, men fordi folk behandler meg som om jeg skulle være stjerne i en såpeopera på fjernsynet. Jeg føler at vi har lidd under denne holdningen helt siden dette startet, og at det har bidratt til at alt har gått så fryktelig galt. Jeg ser dette enorme behovet for offentliggjøring av private rom som sykdomstegn ved dette samfunnet, og det føles fryktelig urettferdig å bli utsatt for det. Paradoksalt nok har vi også blitt straffet fordi vi har forsøkt å beskytte oss mot media,» skriver Veronica i dette tidligere brevet.

  • Det nye brevet ligger fra og med i dag ute på hjemmesiden til venneforeningen: www.perogveronica.no
--> SKRIVER BREV: I det håndskrevne fire sider lange brevet som Dagbladet har fått tillatelse til å trykke, deler Veronica sine tanker om å bli uskyldig dømt.
SNAKKET OM SELVMORD: Per Orderud.