- Jeg hadde englevakt

Bjørn Brandvoll satt på et av togene som ble sprengt i Madrid, og overlevde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nordmannen satt i en av fremst vognene som kom inn til stasjonen da bombene smalt. De bakerste vognene i togsettet ble totalt ødelagt og tok livet av mange mennesker.

- Jeg satt kanskje 50-60 meter fra der det eksploderte, sier Brandvoll til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Han satt seg langt fremme i toget og det har trolig reddet livet hans.

Brandvoll er pensjonert offiser fra Forsvaret og han var i Spania i forbindelse med at han har seilt en havseiler fra Las Palmas og til fastlandet. I ettermiddag var han på vei til Norge. Brandvoll kommer fra Hornindal i Sogn og Fjordane.

Øvelse

Etter eksplosjonen var det fullstendig kaos på togstasjonen.

- Det var helt forferdelig. Jeg så skadde mennesker komme ut av vognene. De som kom ut datt langflate over perrongen. Det var et ganske uhyggelig syn, sier Brandvoll til ANB.

Han forteller at ambulanser og politi kom raskt til stedet. Først trodde han det var en terrorøvelse fordi det hele var så uvirkelig, men han forsto raskt at det ikke var det.

Bråvåknet av smellet

Andreas Lausund (25) studerer master i finans på et universitet i Madrid. Han bor i Paseo del Prado, bare drøye hundre meter unna togstasjonen Atocha. Han lå og sov da bombene gikk av.

- Jeg våknet av et kraftig smell. Det singlet i rutene. Det kunne høres ut som om det var to smell etter hverandre. Jeg kikket ut vinduene og fulgte med på fjernsynet. Da jeg gikk ut på gaten en drøy time senere, var det fullstendig kaos. Politiet og ambulansene kjørte i skytteltrafikk, sier Lausund til Dagbladet.no.

Leiligheten ristet

Også Ole-Jørgen Moen bor like i nærheten av stasjonen som eksploderte. Han var våken da bombene smalt.

- Jeg hørte et drønn og kjente at leiligheten ristet. Det dirret i rutene. Så kort tid etter hørte vi sirener i gatene.

- Jeg går til stasjonen hver dag, men litt senere for å ta bussen derfra til universitetet. Jeg må si at jeg vil være litt mer betenkt med å gå på offentlige steder etter dette. Spesielt metroene og togstasjoner, sier Moen til Dagbladet.

Etter eksplosjonen gikk Moen bort til Atocha.

- Det var fullstendig kaos der.