Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg hadde fire dager på meg

Finansminister Siv Jensen om kampen mot klokka for å endre det rødgrønne statsbudsjettet.

DEBUTEN: Tre uker etter at Siv Jensen overtok ansvaret for Finansdepartementet er Frp-lederen klar til å presentere sitt første budsjett som finansminister. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DEBUTEN: Tre uker etter at Siv Jensen overtok ansvaret for Finansdepartementet er Frp-lederen klar til å presentere sitt første budsjett som finansminister. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er viktig å formidle at budsjettet ville sett annerledes ut hvis vi hadde hatt like mye tid som man normalt får. Det oppfattes som at den nye regjeringen har hatt tre uker på seg. Det er jo ikke helt sant.

Teknisk sett hadde jeg som finansminister fire dager — fire dager — på å gjøre de reelle grepene det var rom for. Det synes jeg folk kan tenke litt på.

For det er grenser for hva du klarer å gjøre på fire dager selv med sterke ønsker om å skape store endringer, sier Siv Jensen til Dagbladet.

- Fantastisk - Når du har vært opposisjonspolitiker så lenge som jeg har vært, så er det jo fantastisk endelig å få anledning til å realisere det jeg har vært opptatt av alle disse årene, på vegne av Fremskrittspartiet, sier finansminister Siv Jensen.

- Nå har vi hendene på rattet. Dog er vi en mindretallsregjering og må være smidige når vi forhandler med KrF og Venstre i Stortinget.

Vi kan ikke ture fram like arrogante som de rødgrønne, som tok avgjørelser i lukkede rom og overkjørte Stortinget, sier hun.

Tilpasset virkeligheten - Med en mindretallsregjering bringes ansvaret tilbake til Stortinget, det synes jeg er kjempefint. For regjeringen skal ha respekt for Stortinget.

- Det er mitt ansvar som finansminister å opplyse om den faktiske økonomiske situasjonen, bringe fram den informasjonen vi har og ta hensyn til helheten når vi legger fram budsjettet fredag morgen.

Jeg mener budsjettet er godt tilpasset virkeligheten vi står i.

Grublet fælt Hun legger ikke skjul på at det var tøft å overta ansvaret for Finansdepartementet.

- Jeg trodde jeg visste hva det innebar. Følelsen av å sitte med et så omfattende ansvar som du gjør som finansminister kan du ikke forberede deg på. Den kom fort og brått og brutalt.

Det er blitt noen netter der jeg ligger og grubler fælt over det store ansvaret. Men jeg tar det på det største alvor, og synes jobben er utrolig spennende.

Forberedt på kjeft - Jeg føler at jeg har litt mer kontroll nå, etter tre uker. Men skal ikke legge skjul på at jeg er spent foran morgendagen.

Budsjettframleggingen er ingen liten sak. Det er alltid en første gang. Jeg innrømmer gjerne at jeg er litt nervøs.

Som fersk finansminister må det være lov. Jeg ville jo vært rar om jeg ikke hadde følelser rundt dette. Nå prøver jeg å forberede meg på å få kjeft.

Ryddig Jonas - Hvem i stortingssalen kommer til å minne mest om Siv Jensen i opposisjon i budsjettdebatten?

- Det gjenstår å se.
Jonas Gahr Støre er jo utpekt til Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann.

Jeg regner med at han opptrer ryddig, sier Siv Jensen.

I riktig retning - Hvordan tror du Siv Jensen i opposisjon ville reagert på budsjettet Siv Jensen nå legger fram som finansminister?

- Det vet du at jeg ikke kan svare på, for da gir jeg budsjettlekkasjer, sier Siv Jensen og ler.

- Uten å lekke, kan jeg si at dette er et budsjett der vi tar noen samlende grep som gir viktige og nødvendige skritt i riktig retning. Stoltenberg-regjeringen brukte de store pengene feil, vi skal bruke de store pengene riktig, sier hun.

Perfekt verden Finansministeren mener hovedutfordringen til den nye regjeringen er hva den har arvet fra de rødgrønne:

-I spontanspørretimen hørte jeg Ap?s Helga Pedersen si at vi var så heldige som hadde overtatt de rødgrønnes perfekte verden.

Det er jo ikke sant. Når vi graver oss ned i materialet og inn i skuffer og skap som de rødgrønne har etterlatt oss, oppdager vi utfordringene på rekke og rad.

Verdiskapning - Som finansminister har jeg arvet en økonomi der produktiviteten har vært fallende helt siden 2005. Hvis ikke vi blir mer produktive, klarer vi ikke å veie opp for det faktum at lønnsveksten i Norge er høyere enn vår egen produktivitet. Det går ut over norske arbeidsplasser.

Den forrige regjeringen var ikke opptatt av å legge til rette for god verdiskapning.
De var mer opptatt av å blåse opp utgiftene. Det skal vi rydde opp i og gjøre noe med, sier finansminister Siv Jensen.

Konkurranseevne - Vi har arvet utfordringer om konkurranseevnen, som vi må ta på det største alvor og løse de nærmeste årene.

Alle norske arbeidsplasser, som ikke er relatert til olje- og gassindustrien, sliter voldsomt i møtet med utenlandsk konkurranse.

Enn så lenge ser det ikke så galt ut, og veksten for norsk økonomi er slett ikke så gal, men vi må styrke konkurranseevnen, sier Jensen.

Arbeidsmarkedet - Vi har arvet et arbeidsmarked hvor den avgåtte regjeringen bare var opptatt av å snakke om ledighet og sysselsetting.

De var veldig lite opptatt av å snakke om det som er det store problemet, nemlig 600.000 mennesker som har havnet på utsiden av arbeidsmarkedet.

Vondt for den enkelte som til tross for lyst til å bidra opplever å bli parkert av et firkantet system, som ikke tar inn over seg at dette er verdifulle mennesker. Dette må vi gjøre noe med, sier hun.

Skjøv foran seg - Arven etter Jens Stoltenberg er ikke rosenrød. Jeg oppdager at det har vært noen politiske sverdslag i den rødgrønne regjeringen, som har gitt en kortsiktig løsning for et av partiene, men ikke alltid har gitt den beste løsningen for landet, hevder Frp-lederen.

Finansministeren mener Stoltenberg-regjeringen har skjøvet store problemer foran seg.

- Justisministeren havnet midt oppi det nå. Han har arvet et asylfelt som er helt ute av kontroll, der Arbeiderpartiet har vært høye og mørke i det offentlige ordskiftet, skapt inntrykk av action. Men vi ser at bildet er mye dystrere og mer krevende, og det er vi som må rydde opp, sier hun.

Dyktige byråkrater Før tiltredelsen var det et visst fokus på Siv Jensens møte med embetsverket. Hun beroliger skeptikerne.

- Vi har funnet godt ut av det med hverandre. De er usedvanlig profesjonelle og imponerende dyktige. De har møtt sin nye statsråd på en utmerket måte.

Men det er jeg som må være tydelig, ta ansvar og skjære gjennom. Det skorter aldri på gode råd, men det er ikke alltid rådene harmonerer med det jeg ønsker å gjøre.

Jobber mer - Hva er den største forskjellen på livet før og etter du overtok som finansminister?

- Jeg hadde nok større frihet som stortingsrepresentant. Nå følger formalansvaret meg dag og natt. Jeg jobbet mye før, men jobber nok enda mer nå.

Fortsatt får jeg tid til å trene, noe som er avgjørende for trivselen og overskuddet mitt.

Jeg har lange dager, men det er morsomme og interessante dager. Og det beste av alt — nå gir det jo resultater.

Dialog med Sandberg - Hvordan balanseres oppgavene som finansminister og partileder når din første nestleder varsler sin avgang midt under budsjettinnspurten?

- Jeg klarer å lede partiet samtidig. Og Per Sandberg er jo ikke på vei ut. Han er fortsatt aktiv og skal sitte som nestleder helt til landsmøtet i mai.

Jeg har en god dialog med Per og forholdet mellom ham og meg er like godt som det alltid har vært.

Jeg har stor respekt for beslutningen Per har tatt. Så får partiet sette i gang en prosess for å løse den utfordringen han har gitt oss, sier Siv Jensen.