REFSER LYSBAKKEN : Høyrepolitiker og medlem i familie og kulturkomiteen på stortinget, Linda Helleland, mener statsråd Audun Lysbakken burde komme på banen i SOS Rasisme-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
REFSER LYSBAKKEN : Høyrepolitiker og medlem i familie og kulturkomiteen på stortinget, Linda Helleland, mener statsråd Audun Lysbakken burde komme på banen i SOS Rasisme-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

- Jeg hadde forventet en mer handlekraftig minister

Høyre-politiker Linda Helleland stusser over Lysbakkens opptreden i SOS Rasisme-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag står Bård Frantzen, en tidligere sentral skikkelse i SOS Rasismes indre sirkel, fram i Dagbladet og forteller om at organisasjonen har bedrevet organisert økonomisk kriminalitet i millionklassen.

Med systematisk juks med medlemstallene har SOS Rasisme urettmessig tilegnet seg millioner av skattebetalernes kroner, ifølge Frantzen.

I tillegg har organisasjonen forspilt beviser før rettssaken i Haugaland tingrett, ved å brenne medlemslister og ta ut beløper fra lokallagenes bankkontoer, hevder han.

- Mangler handlekraft Høyre-politiker Linda Helleland reagerer på det hun mener er en manglende handlekraft fra Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementets side.

- Jeg synes det er rart at Audun Lysbakken er så defensiv i denne saken. Jeg hadde forventet en mer handlekraftig minister og jeg er skuffet over at han ikke har ryddet opp i dette, sier Helleland, som sitter i stortingets familie- og kulturkomité.

Hun er glad for at Frantzen står fram for å fortelle om saken og at Dagbladet har brukt store ressurser på å grave den fram. Hun er imidlertid ikke fornøyd med det hun mener er et blåøyd system.

- Må på banen - Dette er veldig betenkelig og jeg blir bekymret for at vi ikke har system til å avdekke sånne saker. Etter AUF-skandalen burde man ha sørget for å ha på plass systemer som oppdager dette tidligere når det er bevisst svindelvirskomhet.

På slutten av 1990-tallet ble fire AUF-ere funnet skyldig i grovt bedrageri i form av medlemsjuks i den såkalte «AUF-saken».

- Nå bør Lysbakken komme på banen. Jeg lurer på hvorfor han har vært så stille, sier Helleland.

- En ting var det som skjedde med AUF. Nå skjer det igjen i så stor skala og man bare sitter og ser på uten å ha noe system for å fange det opp, sier Helleland til Dagbladet.

FÅR KRITIKK: Ansvarlig statsråd Audun Lysbakken (SV) får kritikk for sin håndtering av SOS Rasisme-skandalen. Foto: Jacques Hvistendahl
FÅR KRITIKK: Ansvarlig statsråd Audun Lysbakken (SV) får kritikk for sin håndtering av SOS Rasisme-skandalen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer