- Jeg hadde full kontroll med økonomien fra A til Å

Underslagssiktet økonomisjef (41) i Gjøvik tingrett i dag.

PÅTALEMYNDIGHET: Politiadvokat Frode Aabak var aktor i tilståelsessaken i Gjøvik tingrett i dag mot økonisjefen som har innrømmet å ha underslått 20,9 millioner kroner. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN / DAGBLADET .
PÅTALEMYNDIGHET: Politiadvokat Frode Aabak var aktor i tilståelsessaken i Gjøvik tingrett i dag mot økonisjefen som har innrømmet å ha underslått 20,9 millioner kroner. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN / DAGBLADET .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Den 41 år gamle økonomisjefen som har tilstått underslag av 20,9 millioner kroner fra sine arbeidsgivere Hadeland Energi og Hadeland og Ringerike Bredbånd måtte likevel gi en kort forklaring i Gjøvik tingrett i dag, i tilståelsessaken etter et av de største underslagene som er kjent i offentlig eide selskaper.

- Det var små selskaper, og jeg hadde fullt ansvar for og kontroll med økonomien fra A til Å, forklarte 41-åringen.

Var litt bekymret Konstituert lagdommer Håkon Schei Mentzoni ville vite om han ikke var redd for å bli oppdaget av revisoren.

- Jeg var alltid litt bekymret, men hadde god kontroll på hva de skulle kontrollere, forklarte 41-åringen fra Lunner.

Oppskriften var tilsynelatende like enkel som den var effektiv. Han overførte penger fra selskapenes kontoer til sin egen, men underveis endret han mottakers navn i nettbanken til samme navn som avsender. Ergo så det ut som om det var interne overføringer han sendte av gårde.

Og det oppdaget verken revisjonsselskapet Deloitte, eller noen av de andre ansatte i selskapene.

Det var en tilfeldighet at 41-åringen, som tidligere har to dommer på seg for momsbedrageri og underslag, ble oppdaget.

Sjekket opp Det startet med at en bilfirmaeier på Romerike ble anmeldt av Skatt Øst for skatteunndragelser. Da var det en nitid etterforsker ved Romerike politidistrikt som begynte å sjekke nærmere bakgrunnen til regnskapsføreren som bilforretningen hadde brukt, og slik begynte ballen å rulle:

Virket som regnskapsfører var en bijobb 41-åringen hadde hatt siden 2006, før han begynte som regnskapsansvarlig i A-pressen, og deretter søkte seg til Hadeland.

- Det var også daglig leder og mellom tre og fem ansatte i kundeservice i bredbåndsselskapet som hadde fullmakter i nettbanken, men jeg så jo at de aldri var pålogget, sa 41-åringen i retten.

HUS PÅ ARBEIDSGIVERS REGNING: Prisen for dette huset i Lunner vil avgjøre hvor mye de interkommunale selskapene på Hadeland kommer til å tape på den utro økonomisjefen. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
HUS PÅ ARBEIDSGIVERS REGNING: Prisen for dette huset i Lunner vil avgjøre hvor mye de interkommunale selskapene på Hadeland kommer til å tape på den utro økonomisjefen. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

Politiadvokat Frode Aabak la ned påstand om fem års ubetinget fengsel, etter å ha trukket fra halvannet år i strafferabatt for tilståelse og samarbeid underveis.

Vin og konjakk Det kom fram i retten at den tidligere økonomisjefen fortsatt skylder sin gamle arbeidsgiver 17,7 millioner kroner.

- Hvor mye tror du de beslaglagte gjenstandene kan innbringe, spurte dommeren i retten.

- Jeg vil anslå rundt åtte millioner, svarte siktede om et hus på Lunner, ei hytte i Valdres, en fritidseiendom i Ganvik i Finnmark, to nye Volvoer og dyre vin- og konjakksamlinger.

Fortsatt mangler det to millioner kroner etter underslagene. 41-åringen forklarte i retten at han hadde hatt «et svært høyt forbruk», men siden saken gikk som en tilståelsessak ble det ikke lagt fram noen dokumentasjon for hvor resten av pengene var blitt av.

Forsvareren, advokat Kenneth Strømme Gundersen, mente at mellom fire og fire og et halvt år kan være passende straff. Dom faller fredag.

Søster i styret: - «Alle» visste Den underslagsiktede økonomisjefen er løst fra sitt politiske verv som vararepresentant for Høyre i Lunner kommunestyre etter at underslagene i de kommunalt eide selskapene ble avdekket.

Siktedes søster er en profilert kommunepolitiker i Lunner. Hun er ikke i kommunestyret denne perioden, men satt i styret fra 2007 til 2011 for det ene selskapet som er rammet av brorens millionunderslag - Hadeland Energi.

Hun har sagt til lokalavisa Hadeland at hun ikke kjente til at broren ble ansatt i selskapet hun satt i styret for.

- Jeg vet om begge dommene han hadde fra før. Det tror jeg «alle». Vi bor i et lite samfunn. Jeg ønsker å være tydelig på at jeg trodde ledelsen visste. Om ikke, så synes jeg det er ille, sa hun til Hadeland i sommer.

- Noe som ikke stemmer Hun reagerte ikke på brorens personlige forbruk før i 2013.

FORKLARTE SEG: - Jeg var alltid litt bekymret, men hadde god kontroll på hva de skulle kontrollere, forklarte 41-åringen fra Lunner. Foto: Hjemmeside Hadeland og Ringerike Bredbånd.
FORKLARTE SEG: - Jeg var alltid litt bekymret, men hadde god kontroll på hva de skulle kontrollere, forklarte 41-åringen fra Lunner. Foto: Hjemmeside Hadeland og Ringerike Bredbånd. Vis mer

- Da gjorde han endel store investeringer, og jeg tenkte at her er det noe som ikke stemmer, sier hun.

Søsteren har ikke noe problem med å stå fram, men har i samråd med lokalavisa valgt å uttale seg anonymt av hensyn til foreldre og brorens barn 

DOMMER: Konstituert tingrettsdommer Håkon Mentzoni ledet det rettslige avhøret av den underslagsiktede 41-åringen. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN / DAGBLADET
DOMMER: Konstituert tingrettsdommer Håkon Mentzoni ledet det rettslige avhøret av den underslagsiktede 41-åringen. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN / DAGBLADET Vis mer