FORSVANT: Etter avsløringen reiste Christian Høibø til et hemmelig sted i utlandet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVANT: Etter avsløringen reiste Christian Høibø til et hemmelig sted i utlandet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Jeg hadde gjort det bedre som NAV-klient

PST-kilde Christian Høibø står fast på at han drev politisk overvåkning - og er enig i kritikk av PSTs betalingsrutiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere PST-kilden Christian Høibø har i dag lest EOS-utvalgets rapport om hans tid hos PST.

- Noe kjenner meg igjen i - noe kjenner jeg meg ikke igjen i i det hele tatt, sier Høibø til Dagbladet.

I rapporten frikjenner EOS-utvalget PST for å ha drevet politisk overvåkning, men PST får kritikk for hvordan de har omtalt Høibø i interne rapporter — og ikke minst for hvordan de har betalt ham.

Det siste har Høibø full forståelse for.

- Det står jo ganske klart i rapporten at betalingen ble brukt som motivasjon, jeg måtte vise at jeg var verdig. Jeg fikk beskjed om at jeg måtte grave dypere for å få mer penger. Det er lønn, slik jeg ser det, sier Høibø.

- Hvor mye fikk du betalt?

- Ikke nok til å leve av. Jeg hadde gjort det bedre som NAV-klient. Husk på at jeg også hadde utgifter under informasjonsinnhentingen.

- PST fikset førerkortet Høibø trekker fram spesielt en episode.

OVERLEVERTE: Politiets sikkerhetstjeneste har ikke drevet politisk overvåking i saken med informanten Christian Høibø. Det slår EOS-utvalget fast i en særskilt melding til Stortinget.EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene. Løwer overrakte den særskilte meldingen til stortingspresident Olemic Thommessen i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OVERLEVERTE: Politiets sikkerhetstjeneste har ikke drevet politisk overvåking i saken med informanten Christian Høibø. Det slår EOS-utvalget fast i en særskilt melding til Stortinget.EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene. Løwer overrakte den særskilte meldingen til stortingspresident Olemic Thommessen i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg skulle vært uten førerkort, men det er jeg ikke fordi jeg mottok en motytelse fra mine kontakter i PST. Hadde det vært deg hadde du vært uten lappen, men jeg slapp unna, sier han.

Det var 9. desember 2009 at Høibø forårsaket en alvorlig trafikkulykke på E6 i Oslo. Oslo-politiet siktet ham først for brudd på veitrafikkloven, og ville beslaglegge førerkortet hans. Forskriften sier ifølge NRK at påkjørsler bakfra skal gi førerkortbeslag i opp til 6 måneder.

Men ifølge Høibø tok PST så kontakt med politijuristen, og fikk henne til å omgjøre siktelsen. Ei drøy uke seinere kom et forelegg på 8000 kroner i posten. Førerkortet ble aldri tema igjen.

Lettvinte løsninger - Jeg har mottatt fordeler andre personer ikke har hatt tilgang på, disse fordelene ble brukt til å unngå straffeprosess. Jeg vet ikke om det er vanlig kildeførsel eller ikke, sier Høibø — og kommer inn i kjernen av hans kritikk mot EOS-utvalget:

- Dette er ikke omtalt i rapporten i det hele tatt, og det merker jeg meg. Det er lettvinte løsninger her. Rapporten burde omhandle hva slags overvåking vi skal og bør ha, ikke hvorvidt jeg var en trøblete kilde, sier Høibø.

- Man unngår en del viktige spørsmål, det virker nesten som utvalget ikke var interesserte i å gå tungt inn i materien. I stedet gjør de kilden til problemet — og ikke informasjonen. Jeg blir omtalt som en som ikke var en infiltratør, samtidig som man kan lese i rapporten at jeg spesifikt ble bedt om å gå inn i miljøer jeg ikke var en del av. Det er definisjonen av infiltrasjon.

- Overvåket marxistmøte Høibø er klokkeklar på at han selv mener han drev politisk overvåkning:

- Når du sender meg inn på et marxistmøte i London i 2003, da driver jeg overvåkning av alle som er på det møtet. Rapporten bekrefter også at jeg hadde medlemslister over Internasjonale sosialister. Og hva skulle jeg med listene, om det ikke var å gi dem til PST?

PST overvåket Internasjonale sosialister fra 2004 - 2006, på grunn av mistanker om bånd til den kolombianske FARC-geriljaen. Det slåes ikke fast i rapporten at Høibø ga medlemslistene til PST, men det står at Høibø «ga noe skriftlig materiale til PST» om Internasjonale sosialister.

Christian Høibø sier han ikke lenger har kontakt med noen i PST.

- Jeg angrer ikke. Det kommer heller ikke fram i rapporten, men vi oppnådde en del viktige ting. Blant annet fikk vi lagt ned [den høyreekstreme organisasjonen] Norgespatriotene. For meg gjør en sånn handling det verdt det alene.

Bedre retningslinjer EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer er slett ikke enig med Christian Høibø i at rapporten framstår som lettvinn.

- Rapporten er ikke lettvinn. Bak denne rapporten ligger all kunnskap som finnes om Høibø og hans kildeperiode for PST - samtaler med alle hans kildeførere og ledelsen i PST, og alle møtereferater som er gjort med kilden. Men vi må forholde oss til vårt mandat. Høibø har også rett til et personvern. Derfor har vi blant annet ikke kommentert førerkort-episoden, sier Løwer til Dagbladet.

Høibø mener at han deltok i politisk overvåkning. Det er ikke EOS-utvalget enig i.

- Når det gjelder listene fra Internasjonale sosialister står det påstand mot påstand. Han hevder han har overlevert disse listene - kildeføreren sier at det er mulig, men at han uansett ikke har brukt det til noe. For vår del er det måten PST bruker informasjonen på som er viktig. Vi har ikke funnet noe som tilsier at denne informasjonen førte til registrering av enkeltpersoner  i PSTs arbeidsregister Smart, sier Løwer.

- Meningsløst - På noen områder mener vi at PST bør gjøre en bedre jobb, og lage retningslinjer som er klare og tydelige for hvordan kildeføring skal skje. Det er helt klart at PST ikke har lov til å lønne noen for å gi tips. Da kan folk gi mer informasjon enn det de har, for å få mer betalt. Det PST kan gjøre er å dekke utgifter. Over en tid kan det også utvikle seg et forhold mellom kilde og kildefører som har mellommenneskelig karakter, og dette krever bedre retningslinjer enn det vi har i dag, sier Løwer - som påpeker at det også er viktig for EOS-utvalgets kontrollfunksjon at retningslinjene er klare.

- Utvalget har avklart at påstanden om ulovlig politisk overvåkning ikke er riktig, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

- Men de peker på en del ting vi bør forbedre oss på, spesielt når det gjelder rutiner rundt kildearbeid. Det tar vi selvfølgelig seriøst, og vil gjøre noe med. Ellers blir det meningsløst å skulle kommentere både nye og gamle påstander fra Høibø, sier Hugubakken.

Norgespatriotenes tidligere leder ønsker ikke å kommentere Høibøs påstand overfor Dagbladet.

- MENINGSLØST: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST vil ikke diskutere det Christian Høibø forteller om sin tid hos PST. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- MENINGSLØST: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST vil ikke diskutere det Christian Høibø forteller om sin tid hos PST. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer