- Jeg hadde helst sett et annet utfall

Sier Enoksen uten å ville si noe hvem som presset hvem i Odfjell-saken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ettermiddag ga olje- og energiminister Odd Roger Enoksen  sin uforbeholdne støtte til Johan Fredrik Odfjells kandidatur til styreledervervet i Statoil.

I dag tidlig ble det kjent at regjeringen trakk støtten til Odfjell, og i løpet av dagen har Odfjell selv trukket seg fra kandidaturet.

Hva som har skjedd i kulissene var det mange som spurte seg om. Under Enoksens pressekonferanse klokken 13.30 håpet de å få svar.

- Jeg hadde helst sett at det ble et annet utfall, sa Enoksen.

Mer enn fem ganger sa han at dette var egen Odfjells avgjørelse, og Enoksen var lite villig til å gå inn på hvem som hadde snakket med hvem og om hva i denne saken.

Måtte overtale Odfjell

Én ting er i hvert fall sikkert: Enoksen har hele veien ment at Odfjell ville være en god kandidat til å overta styreledervervet etter Jannik Lindbæk.

Ikke bare har han uttad gitt sin fulle støtte. Også i dagene før valgkomiteens innstilling forelå spilte Enoksen en avgjørende rolle. Han ringte selv til Odfjell for å overbevise ham om å stille.

BEKLAGER: Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen beklaget at Odfjell uforskyldt hadde havnet i den situasjonen at han så det nødvendig å trekke seg. Enoksen som hele tiden har støttet Odfjells kandidatur ville ikke svare på spørsmål om prosessen frem til avgjørelsen ble fattet, eller om Enoksen og valgkomiteen undervurderte politikken rundt innstillingen av Odfjell. Foto: Scanpix
BEKLAGER: Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen beklaget at Odfjell uforskyldt hadde havnet i den situasjonen at han så det nødvendig å trekke seg. Enoksen som hele tiden har støttet Odfjells kandidatur ville ikke svare på spørsmål om prosessen frem til avgjørelsen ble fattet, eller om Enoksen og valgkomiteen undervurderte politikken rundt innstillingen av Odfjell. Foto: Scanpix Vis mer

På spørsmål om hvorfor det var nødvendig for olje- og energiministeren å overtale Odfjell, svarte Enoksen slik:

- Han var i tvil om han ville påta seg en så krevende stilling og så mye jobb som styreledervervet i Statoil innebærer.

Dermed unnlot Enoksen å svare på om Odfjells skepsis til å godta valgkomiteens innstilling hadde med habilitetsspørsmål å gjøre.

Beklager

Straks det ble kjent at Odfjell var kandidat til å overta ble det brakt frem i media at headhunteren som valgkomiteen hyret, i en årrekke har vært hyret av nettopp Odfjell. Det ble også kastet nytt lys over Odfjells etterlønnsavtale på 750 000 kroner i året fra Vesta, samt Odfjells nåværende styreverv i Statoil-leverandøren Umoe.

Derfor sa statsminister Jens Stoltenberg at det var en klok avgjørelse av Odfjell å trekke seg. Også LO-leder Gerd Liv Valla, som ifølge VG har gitt klar beskjed til statsminister Stoltenberg om at Odfjell måtte vrakes, syntes saken hadde løst seg til det beste.

- Det var en fornuftig beslutning av Odfjell å trekke sitt kandidatur. Det er viktig for Statoil og for arbeidsplassene knyttet til Statoil at styrelederen har god forankring og bred oppslutning, sa Valla til NTB.

Enoksen på sin side beklager.

- Jeg hadde helst sett et annet utfall

- Jeg beklager at Odfjell uforskyldt har havnet i denne situasjonen.

Kortslutning

Både under og etter dagens spørretime på Stortinget tordnet opposisjonen. Venstres Lars Sponheim mente Enoksen burde gå av, ikke fordi han har gjort en dårlig jobb, men fordi han er blitt overkjørt av Stoltenberg og Valla.

Fremskrittspartiets Siv Jensen ville ha Stortingets kontrollkomité til å se på saken.

- Som forventet, mente Enoksen, og kunne ikke se sammenhengen med at han skulle trekke seg fordi Odfjell trakk seg.

- Det der er en kortslutning jeg ikke ser, sa Enoksen under pressekonferansen.

<B>TIL DET BESTE FOR STATOIL:</B> Johan Fredrik Odfjell mente det var til selskapets beste at han trakk seg som kandidat til styreledervervet.
<B>POLITISK PRESS:</B> Ifølge VG ga LO-leder Gerd-Liv Valla klar beskjed til statsminister Stoltenberg om at Odfjell måtte vrakes. Begge gjorde det i dag klart at de syntes det var klokt og fornuftig av Odfjell å trekke seg.