- Jeg hadde ikke noe valg, jeg måtte sjekke om noen satt fast i bilen

Firebarnsfaren Arild Haugstulen kastet seg ut i det iskalde vannet da han så en bil stå med nesa ned.

SVØMTE UT: Dette bildet er tatt etter at bilen er tatt opp på land, men man kan tydelig se råket fra der bilen hadde kjørt ut. Arild Haugstulen risikerte livet da han svømte ut for å se om noen mennesker var i livsfare i det iskalde vannet. Foto: Espen Vågslid
SVØMTE UT: Dette bildet er tatt etter at bilen er tatt opp på land, men man kan tydelig se råket fra der bilen hadde kjørt ut. Arild Haugstulen risikerte livet da han svømte ut for å se om noen mennesker var i livsfare i det iskalde vannet. Foto: Espen Vågslid Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arild Haugstulen risikerte liv og helse da han i formiddag så en bil stå med nesa ned i et vann vest for Haukeliseter. Firebarnsfaren er på ferietur i bobil over fjellet, og i en kaotisk situasjon der han fryktet at menneskeliv var i fare, kastet han seg på svøm ut i isvannet.

- Vi så bare en en bil som var ute i vannet, ingen visste noe og det var ingen varselstrekant på stedet. Jeg hadde ikke noe valg, jeg måtte sjekke om noen satt fast i bilen, så jeg bare tok av meg skoene og kastet meg uti, forteller Haugstulen til Dagbladet.

Satt fast Haugstulen svømte ut til bilen som lå 13-14 meter fra land. Der kunne han slå fast at bilen var tom og ingen menneskeliv var i fare - bortsett fra hans eget. Med seks barn i bobilen inne på land, satt han fast ute på vannet.

- Det var såpass kaldt at jeg ikke turte å svømme inn til land igjen, så jeg satte meg opp på bakenden av bilen. Jeg var ute i vannet i omlag 12 minutter, sier Haugstulen.

Haugstulen ble reddet i land ved hjelp av et tau. Seinere viste det seg at sjåføren av bilen som endte i vannet hadde klart å komme seg inn til land og fått haik med en brøytebil videre til Haukeli. Mannen i 50-årene kom uskadd fra hendelsen, men det gjorde det ikke mindre dramatisk for Haugstulen og de andre som kom til stedet like etterpå og fryktet at noen satt fastspent.

Skryt fra politiet Politimannen Svein Storebø var egentlig ikke på jobb, men deltok i arbeidet med å få Haugstulen inn til land igjen fra bilvraket ute i vannet. Han mener seksbarnsfaren utførte en heltedåd da han la på svøm.

- Dette er en familiemann som virkelig tar tak. Han svømte ut med livet som innsats, med tanke på de værforholdene som var der oppe. Det var full vinter og snøstorm og vannet var iskaldt. Først kom han seg ned skrenten bilen hadde kjørt ned, så svømte han 13-14 meter ut til bilen, sier Storebø, som rapporterte inn til operasjonsleder under redningsoperasjonen.

Storebø ønsker å framheve Haugstulens mot og innsats.

- Det står så stor respekt av det han gjorde, det var en bragd. Vi må bare bøye oss i støvet for at han tenkte på å redde liv og reagerte spontant. En fantastisk god handling, jeg er imponert, sier politimannen.

Tusenvis snøfast Viking redningstjeneste kan fortelle om enorm pågang fra bilister i trøbbel. Klokka 19 i kveld hadde de vært ute og gitt over 1000 bilister assistanse. Det er en økning på 36 prosent i forhold til samme søndag i fjor. Pågangen er størst fra typiske hytteområder.

KOLLISJON: En frontkollisjon ved Vågslidtunnelen. Foto: Espen Vågslid
KOLLISJON: En frontkollisjon ved Vågslidtunnelen. Foto: Espen Vågslid Vis mer

- De fleste bergingene har vært i Gol, Lillehammer, Vinstra og Trysil. En stor del av veihjelpsoppdragene skyldes at bilistene bruker sommerdekk, opplyser Ingvill Refsnes i Viking til Dagbladet.

Vinterføret som overrasket bilistene førte til en rekke mindre ulykker. I tillegg til bilen som endte i vannet ved Haukeli, har det vært flere frontkollisjoner og mindre uhell.

Falck redningstjeneste har som Viking hatt unormalt stor pågang i kveld. Så langt har de bistått 990 bilister, flesteparten i områdene med snøvær.

- Det har vært mange fastkjøringer, små utforjkøringer og småkollisjoner. Det skyldes glatt føre og at ikke folk har tatt på vinterdekk, sier Peter Sinervo i Falck.

GLATT: I Sogndalsdalen har mange problemer på det glatte føret. Foto: Leserbilde
GLATT: I Sogndalsdalen har mange problemer på det glatte føret. Foto: Leserbilde Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer