Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg hadde ingen forhåpninger om at jeg skulle overleve. Men det gjorde jeg

Monsterbølgen tok Runes kone og datter. Selv overlevde han mot alle odds.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARADISBUKTA (Dagbladet):
- Jeg husker det som om det skulle vært i dag. Jeg erindrer alt fra tidlig morgen, sier Rune Marthinsen til Dagbladet.

- Jeg overlevde. Men alle rundt meg ble borte.

Kona og datteren Han møter Dagbladet i Paradisbukta på Bygdøy, ytterst ut mot Oslofjorden, der han sammen med kronprinsparet, utenriksminister Børge Brende og Ap-leder Jonas Gahr Støre, markerte at det er ti år siden tsunamien i Det indiske hav. Minst 230 000 mennesker mistet livet.

84 av dem var nordmenn.

Lik Dagbladet på Facebook

To av nordmennene var Rune Marthinsens kone og datter - May-Liz og Marthe (15). Nå holder Rune et bilde av dem i hånda.

- De forsvant i bølgen. De så jeg aldri igjen, sier Marthinsen til Dagbladet.

Selv overlevde han katastrofen. Marthinsen sier at han ikke føler noen stolthet over at han klarte å overvinne de voldsomme kreftene.

VAR TILBAKE: I 2005 var Rune Marthinsen tilbake på stranda utenfor Blue Village, det han la ned krans for kona og datteren som han aldri fikk se igjen. Foto: Robert S. Eik / Dagbladet
VAR TILBAKE: I 2005 var Rune Marthinsen tilbake på stranda utenfor Blue Village, det han la ned krans for kona og datteren som han aldri fikk se igjen. Foto: Robert S. Eik / Dagbladet Vis mer

- Det ser jeg på som en tilfeldighet, sier han.

Under vann - Hvordan husker du katastrofen?

- Minuttene før ble alt helt stille. Så var det akkurat som en støvsky som kom inn fra langt ute til havs. Vi så at vannet begynte å trekke seg tilbake. Så gikk det kanskje et minutt før bølgen kom og traff stranden, sier Marthinsen.

- Jeg rakk ikke å springe tilbake og hente mine som var i en klesbutikk bare hundre meter borte. Fra jeg først så det til bølgen var over tok det bare halvannet minutt. Etterpå var det bare fullstendig kaos, sier han.

PREGET: Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt tale under seremonien. 
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PREGET: Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt tale under seremonien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg innså med en gang at det kom til å bli en stor katastrofe da den bølgen kom. Jeg hadde ingen forhåpninger om at jeg skulle overleve det. Men det gjorde jeg, etter halvannen kilometer under vann før jeg dukker opp.

Sterk opplevelse Han var i 2005 tilbake i Thailand, der han møtte Dagbladet på stranda i Khao Lak. Da fortalte han at han klarte å redde med seg ei lita finsk jente - men at han selv trodde at han skulle dø, etter tre dager på et jungelsykehus i Khao Lak hadde han voldsomme infeksjoner i sårene sine. Det var heller ikke medisiner igjen på sykehuset. Tre dager seinere ble han fløyet til et privat sykehus i Bangkok. Fortsatt uten at noen visste hvor han var, eller om han var i live.

Først 2. januar, sju dager etter katastrofen, fikk han endelig gitt beskjed hjem.

- Hvordan har det vært å delta på minnemarkeringen i dag?

- Det har vært en sterk opplevelse. Jeg tenker vel at en slags tiårsepoke nå er over. Kanskje blir det lettere. Det vil tiden vise.

Sterkt Ap-leder Jonas Gahr Støre var en av de som talte under markeringen i Paradisbukta i ettermiddag.

MINNET: Mange hadde lagt ned blomster og satt ned lys i Paradisbukta på Bygdøy i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MINNET: Mange hadde lagt ned blomster og satt ned lys i Paradisbukta på Bygdøy i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det har vært en rolig og fin stund, sier Støre til Dagbladet.

- Folk føler en annen type sorg. Men sorgen og smerten er der fortsatt - men den er der i nye former. De som kommer her opplever også et fint samhold. Det å være sammen er noe av det fineste vi mennesker kan gjøre sammen. Og støttegruppa har lagt en fin samling, sier Støre.

TENTE LYS: Kronprinsparet, utenriksminister Børge Brende, Ap-leder Jonas Gahr Støre, leder for støttegruppa etter flomkatastrofen Trond T. Kalleberg og sjømannsprest Stein Vangen var blant de som deltok i Paradisbukta. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TENTE LYS: Kronprinsparet, utenriksminister Børge Brende, Ap-leder Jonas Gahr Støre, leder for støttegruppa etter flomkatastrofen Trond T. Kalleberg og sjømannsprest Stein Vangen var blant de som deltok i Paradisbukta. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media