- Jeg hadde kurs mot avgrunnen

- Jeg har skaffet meg mye gods og gull, men jeg har ikke blitt lykkelig av den grunn. Penger gir deg bare trøbbel, det er i hvert fall min erfaring, sier Svein Bakke (55).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svartkledd fra topp til tå, smilende, men litt blek, kommer han ut på gårdsplassen hjemme i Holmenkollveien. Han loser oss inn bakveien i det berømmelige, fasjonable huset, til det hytteinspirerte hjemmekontoret i underetasjen. 55-åringen som for to år siden framsto som selve inkarnasjonen på en «selfmade», vellykket, rik mann, er både tynnere, mindre selvsikker og noen kroner fattigere. Han har vært alvorlig syk etter at han i desember i fjor kollapset, og er tydelig fysisk redusert.

Gikk på en smell

I går var han tilbake i nyhetsbildet, som en av finansakrobaten Thomas Øyes kreditorer. Bakke sørget for at det omsider ble åpnet konkurs mot den hyppig medieomtalte 31-åringen.

- Du tapte mange millioner på en avtale du gjorde med Øye, og viklet deg inn i en kjedelig sak, bidro dette til at du gikk i bakken?

- Affæren med ham utgjorde en av mange belastninger, men han skal ikke ha skylda for mitt kollaps.

- Jeg var utbrent og hadde lenge klar kurs mot avgrunnen uten å skjønne det selv. Jeg gikk rett og slett på en smell, det bare svartnet. Det var ikke mer drivstoff igjen. Men det innså jeg for seint. Jeg fikk mange signaler, kroppslige ikke minst, som jeg ikke tok på alvor, forteller Bakke om årsaken til at han julaften i fjor var på vei ut av denne verden.

Nå er han på vei tilbake til livet, takket være støtte fra familie, venner og profesjonelle.

- Jeg er fortsatt sykmeldt, det er jeg ut året. Men likevel har jeg aldri følt meg bedre. Nå klarer jeg å sette meg ned med en kopp kaffe, se på TV eller kikke ut av vinduet, smiler Bakke.

Akkurat det klarte han ikke før. Han pleide å stå opp klokka seks om morgenen og kunne gjerne starte dagen med å sjekke valuta- og aksjekurser. Så gikk det slag i slag med avtaler, møter, telefoner, business til langt på kveld. Som den naturligste ting anskaffet han seg helikopter som skulle spare ham for tid, slik kunne han rekke både Trysil, Hafjell og Oslo på samme dag. Bakke investerte mange millioner i reiselivsvirksomhet, men nå har han bare noen eiendommer i Trysil, inkludert sin egen hytte, igjen.

- Helikopteret har jeg solgt, det var jo bare noe tull å ha det, sier han og rister på hodet.

Levde et luksusliv

Luksusliv med flotte biler, helikopter med egen landingsplass i hagen på Bygdøy, hytter, båter, ja, selv flere bolighus, kunne «Vaske-Bakke» skilte med.

- Det virket som du var veldig opptatt av det materielle? Er det lett å bli slik når man får mange penger mellom hendene?

- Ja, det gikk over stokk og stein, kan du si. Du kommer inn i en slags stim og blir på en måte blendet og fanget av alt du har fått til, du anskaffer verdier og ting og synes det er stas.

- Men jeg hadde jo ikke engang tid eller evne til å nyte det. Jeg jobbet døgnet rundt og var ikke «nedpå» i det hele tatt. Det føles som om mange år av livet er borte.

Bakke ser og hører at mange har opplevd å bli innhentet på samme måte som ham selv.

- Jeg følte meg veldig sterk, alt gikk på skinner, jeg trodde jeg kunne flytte fjell, forteller Bakke.

Han mener at selv sterke sjeler, de som står fram som stålmenn, kan rammes av det samme som ham selv.

Selger to luksushus

Bakke og kona Randi har fortsatt to boliger - to av Oslos dyreste og mest fasjonable eiendommer, den ene fem mål med strandlinje på Bygdøy, som er til sommerbruk, og den andre, «setra» på 850 kvadratmeter i Holmenkollåsen til vinterbruk.

- Jeg skjønner at folk stusser. En stund hadde jeg til og med tre hus, det var ikke meningen riktignok, men helt sjukt. Jeg har tenkt å selge både Bygdøy og Holmenkollen.

- Vi har ikke behov for to store hus, vi vil skaffe oss en lettstelt leilighet. Med heis og garasje, og gjerne en terrasse. Vi er på utkikk. Vi makter ikke å vedlikeholde to hus. Plener og busker krever også stell, og jeg kan ikke ha gående folk til å utføre slikt.

I sommer har han vært gartner på sin eiendom på Bygdøy. Den ærverdige gamle murvillaen, en gang bygd av Hydros grunnlegger Sam Eyde, trenger tydelig litt stell, den også, men Bakke vil helst bli av med hele eiendommen. Han vil frigjøre seg mest mulig og trenger tid til å bygge seg opp igjen både fysisk og psykisk.

- Gjorde mye dumt

- Nå gjør jeg ting jeg aldri har gjort tidligere. Jeg går på fotballkamper, revyer, deltar mer sosialt, har lange morgener. Jeg pleier å si at jeg er pensjonist, men jeg kommer nok til å jobbe litt igjen. Men det blir aldri som før, sier 55-åringen.

Han sier han angrer på mye av det han har gjort. Det ene tok det andre.

- Jeg har gjort mange dumme ting, men fikk det jo bra til også, forretningsmessig. Dette med at penger lett skaper trøbbel har også med en sterk jantelov å gjøre. Norge er et lite land, alt vi gjør blir lagt merke til.

Bakke begynte å vaske vinduer for folk - derav navnet «Vaske-Bakke» - og bygde gradvis opp en bedrift, Viking Gruppen, som etter hvert investerte stort i Hafjell og Trysil. I år 2000 solgte han det meste av virksomheten.

- Har du økonomiske problemer etter børsnedgang og fall i eiendomsmarked?

- Nei, jeg har så jeg klarer meg. Jeg er veldig komfortabel med at jeg har solgt Viking Gruppen til min tidligere partner Jan-Erik Rørvik. Jeg sitter igjen med noe jeg kan håndtere - med de kreftene jeg har igjen. Jeg vil bruke resten av livet på andre, hyggeligere ting enn business, sier Svein Bakke.

TO BOLIGER: Svein Bakke og kona eier to luksusboliger. Denne ligger i Holmenkollåsen og er familiens vinterresidens.