«Jeg hadde lyst til å reise meg og skrike ut»

FROGNER (Dagbladet): Advokat Tor Kjærvik måtte fysisk holde fast Kristin Kirkemo Haukeland for at hun ikke skulle reise seg og ta til motmæle da mora Bodil Kirkemo i går beskyldte henne for å lyve i trippeldrapssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bodil Kirkemo sa at Kristin forsøkte å skyve skylda over på andre.

- Flere ganger hadde jeg lyst til å reise meg og skrike ut, sa Kristin Kirkemo Haukeland etter moras vitnemål i Nes herredsrett.

- Tor Kjærvik måtte holde meg nede, sa Kristin etterpå. Til Nettavisen sa hun at hun ønsket å skrike ut.

- Kristin reaksjon var: - Stopp, nå holder det, mor, det får være grenser. Kristin mente at mora kom med alvorlige unøyaktigheter og løgner, fortsetter Kjærvik overfor Dagbladet.

Fra vitneboksen karakteriserte Bodil Kirkemo datteren Kristin som en løgnaktig rusmisbruker, som stjal fra sine nærmeste og som skapte trøbbel mens resten av familien forsøkte å beskytte henne. Hun sa at Kristin gang på gang hadde lagt skylda over på andre for å redde seg selv.

- Jeg er ikke i tvil om at det er det hun gjør i denne saken, sa Bodil Kirkemo med fast stemme i retten.

- Har Kristin noen formening om hvorfor mora går ut mot sin nest eldste datter på denne måten i en sak som kan koste datteren 21 års ubetinget fengsel?

- Mora har opptrådt på denne måten overfor Kristin i nærmere to år. Kristin tror muligens at det kan ha noe med hennes tidligere narkotikamisbruk å gjøre, men hun er ikke sikker, sier advokat Kjærvik.

Bodil Kirkemo karakteriserte datteren Veronica som snill, ærlig og flink. Svigersønnen Per omtalte hun som «kjempegrei, snill, god og veldig varm».

- Jeg kjenner Per og Veronica som mennesker. De kunne aldri ty til drap for å ordne en arv. De ville ordnet opp på vanlig måte og gått til retten, sa Bodil Kirkemo fra vitneboksen.

- Men du kan ikke si det samme om Kristin? spurte advokat Frode Sulland.

- Nei, ikke når hun var påvirket av stoff, svarte Bodil Kirkemo.

Raste mot Kjærvik

Hun sa at Kristin begynte å frike ut på ungdomsskolen - hun forsvant stadig hjemmefra og flørtet med ulike rusmidler. Ifølge mora sviktet Kristin sønnen sin da han var rundt ett år gammel. Da forsto mora at Kristin gikk på stoff. Hun sa at Kristin hadde stjålet ting hjemmefra, og at hun hadde løyet for sine nærmeste. Flere ganger i løpet av vitnemålet ristet Kristin på hodet, sukket tungt og formet munnen til lydløse «nei».

Tor Kjærviks stemme dirret da han etter Bodil Kirkemos utfall mot Kristin fikk slippe til med spørsmål.

- Du er fordømmende mot Kristin og sier at hun lyver og stjeler. I retten har det kommet fram at Per og Veronica har gått til retten med forfalskede kjøpekontrakter, løyet i retten og løyet for politiet. Hva er din kommentar til det?

- Du skal ikke fortelle meg om ungene mine. Jeg kjenner Kristin best av deg og meg. Jeg kjenner mine barn bedre enn deg, Kjærvik! nesten ropte firebarnsmora Bodil Kirkemo, og fortsatte:

- Jeg sier ikke at Kristin og Lars er mordere, men Kristin lyver i denne saken.

Da hun kort tid etter gikk ut av rettssalen, skalv hun på hendene.

- Veldig tøft å sitte der. Men jeg står for alt jeg sa, var Bodil Kirkemos kommentar til Dagbladet. Etter en kort røykepause fulgte den 51 år gamle firebarnsmora rettsforhandlingene fra første benk.

Brors bursdag i retten

Da Bodil Kirkemo i går kom med sine utfall mot Kristin, var familien Kirkemo samlet for første gang siden juleselskapet på Orderud lille julaften 1998. Bare yngstejenta, Synøve Pedersen, manglet. Men sønnen Ole Robert Kirkemo brukte sin 27-årsdag til å følge moras vitnemål i saken mot hans drapstiltalte søstre.

- Hun har valgt side. Det er ikke overraskende, men jeg synes det er trist, sier Ole Robert Kirkemo til Dagbladet. Foreldrene hans er ikke lenger på talefot. Det er heller ikke hans to drapstiltalte søstre.

- Jeg forsøker å være nøytral, og være venner med alle. Men det er ikke så lett. Det er sørgelig at det er blitt som det er blitt i vår familie, sier han. Fra tilhørerbenken følte han med søsteren Kristin.

- Det må være veldig vondt, sier han stille.

Han mener at drapssaken har ødelagt familien for bestandig. Han tror ikke på forsoning.

- Jeg får så mange rare tanker i hodet når jeg sitter her. Som hvordan det skal bli i jula, sier han.

Det er løgn

Sverre Martin Kirkemo har fulgt rettsforhandlingene via monitor i pressesenteret til nå. Men like før ekskona Bodil begynte sitt vitnemål, entret han rettssalen. Sverre Martin og Bodil er ikke på talefot, og har knapt snakket sammen siden skilsmissen i 1995.

- Jeg oppsøkte ikke rettssalen for å psyke henne ut. Hun så ikke at jeg gikk inn engang, bedyret Bodil Kirkemos eksmann etterpå.

- Hvordan oppfattet du vitnemålet hennes?

- Jeg kjente igjen temaene Bodil snakket om. Men jeg kjente ikke igjen sannheten. Det er løgn at jeg har nektet henne å se barnebarnet sitt. Det er løgn at Veronica ikke har fått treffe tanteungen sin. Og det hun sier om meg, stemmer ikke, sa Sverre Martin Kirkemo til Dagbladet.

Frode Sulland, som hadde stevnet Bodil Kirkmo, sier til Dagbladet at det åpenbart var en stor belastning for henne å møte i retten.

- Det var et veldig sterkt vitneprov. Det berørte hennes nærmeste. Hun hadde en klar oppfatning av forhold av betydning for saken, sier Sulland.

Sønnen Ole Robert mente mora klarte seg brukbart gjennom den vanskelige dagen:

- Det gikk sånn delvis bra. Å gjennomføre et vitnemål medfører et sterkt press. Selv dro jeg på fjellet i ei uke for å bygge meg opp, sa Ole Robert, som vitnet i Frogner grendehus for knappe tre uker siden.

ISKALDT: - Jeg har aldri beskylt Kristin for å være morder. Jeg har bare sagt at hun lyver, sa Bodil Kirkemo om datteren i retten i går. De to vekslet ikke et ord i retten.