<strong>SNAKKER UT:</strong> 17-åringen har vært i kontakt med Stavanger-politiet, og velger nå å fortelle sin historie i Dagbladet. Han sier han hadde seksuell omgang med Trond Birkedal da han var 15. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SNAKKER UT: 17-åringen har vært i kontakt med Stavanger-politiet, og velger nå å fortelle sin historie i Dagbladet. Han sier han hadde seksuell omgang med Trond Birkedal da han var 15. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde oralsex med Birkedal da jeg var 15 år

Da han var 15 år, på besøk på FpUs sommerleir, ble gutten med Trond Birkedal på et hotellrom i Oslo. Der sier han de to hadde sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag avslørte Dagbladet at Trond Birkedal, tidligere Fpu-leder, var beskyldt for å ha filmet nakne unggutter med skjult kamera.

Birkedal ble i går varetektsfengslet i to uker. Politiet opplyste samtidig at siktelsen trolig ville bli utvidet. Dagbladet har intervjuet en nå 17 år gammel gutt som har anmeldt Birkedal som som angivelig fant sted da han var 15 år gammel.

- Hadde oralsex Gutten forteller sin historie etter samråd og i full overenstemmelse med sine foreldre.

Han hadde nylig fylt 15 år da han reiste fra sin hjemby til Oslo i forkant av Fremskrittspartiets Ungdoms (FPUs) sommerleir i 2008.

Dagen før sommerleiren skulle begynne, var han på byen i Oslo sammen med venner fra FpU.

- Jeg var full, og mistet de jeg var sammen med. På ett eller annet vis dukket Trond opp. Han drikker jo ikke. Så spurte han om jeg ville være med til Christiania hotell og sove der, sier 17-åringen.

- Da vi kom fram ville han massere meg med oljer. Deretter hadde vi oralsex, sier gutten til Dagbladet.

Etter kvelden i 2008, hevder 17-åringen at han brøt all kontakt med Birkedal. Han gikk ikke til politiet med historien den gang, men har vært i kontakt med Stavanger-politiet om historien etter at Dagbladet avslørte at Birkedal var fengslet for nakenfilming av en intetande ung mann mandag.

<strong>NYE BESKYLDNINGER:</strong> Trond Birkedal avbildet sammen med gutten som sier han hadde sex med Frp-toppen sommeren 2008 da han var 15 år gammel. Bildet er tatt samme vår.
NYE BESKYLDNINGER: Trond Birkedal avbildet sammen med gutten som sier han hadde sex med Frp-toppen sommeren 2008 da han var 15 år gammel. Bildet er tatt samme vår. Vis mer

17-åringen skal i politiavhør klokka 09.00 i dag.

- Stavanger-politiet har ringt meg. Jeg kommer til å fortelle dem om det jeg er blitt utsatt for, sier 17-åringen til Dagbladet.

- Tillitsbrudd Han understreker at det seksuelle samværet med Birkedal var frivillig. Likevel føler han at han er blitt utsatt for et overgrep.

- Han var formann i FpU når det skjedde. Han misbrukte tilliten min. Han var 28 år, jeg var nettopp fylt 15, sier gutten til Dagbladet.

- Da jeg så Dagbladets sak var det som å gjenoppleve hele saken på nytt. Jeg ble kvalm, og fikk lyst til å spy, sier 17-åringen, som i går ble sykemeldt på grunn av historien.

17-åringen kontaktet også Frps generalsekretær Geir Mo om saken seint mandag kveld. Mo svarte:

«Takk for din e-post. Dersom du har opplevd ting du mener er i strid med loven er det politiet som er rett adresse for det. Jeg vil derfor anbefale deg å fortelle din historie til dem, evt. anmelde ting du mener er ulovlig. Med vennlig hislen Geir A. Mo.»

- Som i en sekt E-posten til Mo er ifølge 17-åringen ikke første gang han har snakket med folk i FpU om hva som skjedde på hotellrommet på Hotel Christiania juninatten i 2008.

- Jeg fortalte det til tre venner i FpU. De sier at de har tatt det videre, men ingenting skjedde. Jeg vet ikke hvem som hadde ansvar for det, sier han.

<strong>DAGBLADET I DAG:</strong> Den nå 17 år gamle gutten forteller om hendelsene på Fremskrittspartiets Ungdoms (FPUs) sommerleir i juni 2008.
DAGBLADET I DAG: Den nå 17 år gamle gutten forteller om hendelsene på Fremskrittspartiets Ungdoms (FPUs) sommerleir i juni 2008. Vis mer

- Trond Birkedal var som en gud i FpU. Ingen kunne tro noe vondt om ham. De jeg fortalte det til ville ikke tro på det de heller. Han har hatt utrolig høy respekt, som i en sekt. Jeg skjønner ikke at han kan gjøre det mot folk.

- Snakket sammen i timesvis 17-åringen forteller at Trond Birkedal fattet interesse for ham kort tid etter at han ble med i partiet for fire år siden.

- Jeg meldte meg inn da jeg var 13 år. Etter det var jeg med på alt. Etterhvert begynte Trond Birkedal å bli veldig interessert i meg.  Han kunne ringe meg og snakke med meg flere timer på kveldene. Jeg ble jo smigret, og følte meg priviligert, forteller 17-åringen.

Han hevder at de ikke har hatt kontakt siden kvelden i 2008.

- Jeg fjernet ham fra Facebook og alt. Siden har han vært smart nok til ikke å kontakte meg.

17-åringen er fortsatt aktiv i FpU.

- Jeg har prøvd å glemme det. Men da jeg så Dagbladets sak, skjønte jeg med en gang at det var ham. Da tenkte jeg at det kan være mange flere enn bare meg oppi dette, sier 17-åringen.

Han håper politiet nå kommer til bunns i det han frykter kan være mange historier lik hans egen.

<strong>TOK KONTAKT MED FRP:</strong> Etter at 17-åringen tok kontakt, anbefalte Geir A. Mo i Frp ham å kontakte politiet. 17-åringen har vært i kontakt med politiet i Stavanger. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TOK KONTAKT MED FRP: Etter at 17-åringen tok kontakt, anbefalte Geir A. Mo i Frp ham å kontakte politiet. 17-åringen har vært i kontakt med politiet i Stavanger. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Han har misbrukt stillingen sin i partiet. Hadde han ikke vært formann i FpU hadde jeg aldri gjort det.

Kjente ikke til Advokat Arvid Sjødin forsvarer Birkedal. Han kjente ikke til 17-åringens historie før Dagbladet tok kontakt. 

- Jeg kan ikke diskutere andre forhold enn det som er grunnlaget for siktelsen. Det skyldes at min klient sitter fengslet grunnet bevisforspillelsesfare, sier Sjødin til Dagbladet.  

- Dette har ikke vært nevnt for meg. Jeg forholder meg til politiavhør, ikke avhør opptatt av journalister i Dagbladet.

17-åringen har vært i kontakt med politiet, men Sjødin sier han ikke var informert om dette.  

Taus - Jeg kjenner ikke detaljer i saken, politiet holder kortene tett, sier advokaten.  

Han sier Birkedal tar den alvorlige siktelsen alvorlig.

- Enhver som er siktet i en sånn sak vil være preget av det, men han står støtt, sier Sjødin til Dagbladet.

Stavanger-politiet er orientert om Dagbladets sak, men ønsket ikke å gi ytterligere kommentarer i kveld. I en uttalelse gjør politiadvokat Fredrik Martin Soma det klart at Birkedal samtykket til to ukers varetektsfengsling, med brev- og besøksforbud.  

<strong>HADDE LYSENDE KARRIERE FORAN SEG:</strong> Frp-profilen Trond Birkedal har nå frasagt seg alle verv i partiet. Her fra partiets landsmøte 2006, sammen med Siv Jensen og Geir Mo. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
HADDE LYSENDE KARRIERE FORAN SEG: Frp-profilen Trond Birkedal har nå frasagt seg alle verv i partiet. Her fra partiets landsmøte 2006, sammen med Siv Jensen og Geir Mo. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer

- Det vil bli utarbeidet en ny siktelse i saken, sier Soma.

Det lyktes ikke Dagbladet å nå Geir A. Mo i går.

<strong>FORETOK RAZZIA:</strong> Stavanger-politiet, her ved politiadvokat Fredrik Soma, gjennomførte søndag en razzia i Birkedals bolig. Foto: Trond Sørås/Dagbladet
FORETOK RAZZIA: Stavanger-politiet, her ved politiadvokat Fredrik Soma, gjennomførte søndag en razzia i Birkedals bolig. Foto: Trond Sørås/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer