VITNER: Reidun Øygard tok opp med ektemannen Rune Øygard at jenta han delte hotellrom med, var en "begynnende voksen". Men han så ikke den problemstilling i det. Vi snakket med venner som sa at når de var på tur med sine barn gjorde de akkurat det samme. Da så ikke vi noe problem i det, sa Reidun.
 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VITNER: Reidun Øygard tok opp med ektemannen Rune Øygard at jenta han delte hotellrom med, var en "begynnende voksen". Men han så ikke den problemstilling i det. Vi snakket med venner som sa at når de var på tur med sine barn gjorde de akkurat det samme. Da så ikke vi noe problem i det, sa Reidun. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Jeg hadde sagt til Rune at hun var en begynnende voksen. Men han så ikke den problemstillinga

Reidun Øygard gjorde mannen oppmerksom på de tanker og følelser ei ung jente har.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Reidun Øygard startet i dag sin vitneforklaring i Eidsivating lagmannsrett på Hamar, hvor hennes ektemann Rune Øygard står overgrepstiltalt.

I forrige rettsrunde i tingretten støttet Reidun ektemannen mot anklagene han stod tiltalt for. I dag skrøt hun av hans måte å omgå den fornærmende jenta.

- Rune og jeg ganske ulike som personer. Jeg har nok flere grenser og en mer bestemt måte å være på. Rune er snill og etterkommende, og er ikke en person som sier nei første gang, sa Reidun. 

- Så ikke noe problem i det Deretter ville aktor at Reidun skulle fortelle det hun vet om overnattingsturer Rune Øygard og jenta dro på sammen, og Reidun svarte at hun var klar over at jenta og mannen delte rom.

 - Det så jeg ikke på som så veldig rart. Jeg hadde sagt til Rune at hun var en begynnende voksen. Men han så ikke den problemstilling i det. Vi snakket med venner som sa at når de var på tur med sine barn gjorde de akkurat det samme. Da så ikke vi noe problem i det, sa Reidun.

Utgangspunktet var at hun ikke likte å være alene, forklarte hun videre. 

- Vi var bevisste på det - Hvorfor sa du til Rune at hun begynte å bli voksen?, spurte aktor.

- Grunnen er at jeg er jente selv.

- Hva la du i det?

- Jeg ville gjøre ham oppmerksom på de tanker og følelser ei jente har. Men han avkrefta det, ikke sant, det betyr at vi var bevisste på det.

- Det gikk på kropp og sånne ting?

- Ja, selvsagt er det det jeg tenker på, sa Reidun Øygard.

- Ble mindre sky Reidun forklarte videre at jenta alltid sov med døra på gløtt da hun overnattet hjemme hos dem, og at hun opplevde henne som engstelig og skjør.

Hun fortalte om hvordan hun og mannen begynte å passe den fornærmede jenta fra hun var 13 år gammel. Hun sa også at hun opplevde at jenta utviklet seg fra å være stille og sky, til trygg i løpet av de årende hun var mye hos ekteparet.

Reidun Øygard fortalte retten at hun var klar over at mannen konverserte med den unge jenta via Skype, og på spørsmål fra aktor på om det var noe i samtalen der hun reagerte på, svarte Reidun:

- Det kommer an på settingen. Men jeg var jo klar over at dette var ei jente som var i ferd med å bli voksen, derfor likte jeg ikke den språkformen. For det tror jeg ikke Rune tenkte på, sier Reidun Øygard.