- Jeg hadde sex med Bill

DALLAS, Texas (Dagbladet): Monica Lewinsky fortalte først etterforskerne at hun har hatt sex med Bill Clinton. Noen timer seinere inngikk Monica, hennes mor Marcia Lewis og spesialetterforsker Kenneth Starr en avtale om straffeimmunitet for både mor og datter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag kveld kom flere av spesialetterforsker Kenneth Starrs nærmeste medarbeidere til New York. På Manhattan møtte de Monica Lewinsky, hennes mor Marcia Lewis, og deres respektive advokater.

Tidlig tirsdag morgen kom det fram at Monica i uformelle samtaler med etterforskerne vedgikk at hun skal ha hatt sex med presidenten.
I går kveld ble det bekreftet at Lewinsky har inngått en avtale med Kenneth Starr om å avgi vitneforklaring mot at hun garanteres immunitet.

Seksuelt forhold

Før dette har advokatene til Monica Lewinsky ikke latt den tidligere sekretæren i Det hvite hus snakke med Kenneth Starrs etterforskere.

De har vært redde for at uformelle samtaler seinere skulle brukes mot Monica. Etter uker med intens tautrekking møttes partene til et hemmelig møte i New York.

Advokatene Jacob Stein og Plato Cacheris aksepterte til slutt å la Monica snakke med etterforskerne, mot garantier for at ikke noe av det hun fortalte, eventuelt skulle brukes mot henne seinere.

I trøbbel

Erklæringen fra Monica Lewinsky medfører at Bill Clinton ikke akkurat har noen god dag. Under ed sa Clinton i Paula Jones-saken:

«Jeg har aldri hatt et seksuelt forhold til Monica Lewinsky. Jeg har aldri hatt noen affære med henne.»

Immunitet

Monica Lewinsky har fått skriftlige garantier om at hun ikke vil bli rettslig forfulgt, dersom hun forklarer seg for storjuryen som vurderer etterforskningen mot president Bill Clinton.

I går kveld hersket det noe forvirring om avtalen mellom Starr og Lewinsky er uten betingelser

Det eneste som er klart er at Monica Lewinsky vil vitne for storjuryen og fortelle følgende:

- Ja, president Bill Clinton og jeg hadde et seksuelt forhold.
Like sikkert synes det at Lewinsky vil svare følgende på neste spørsmål: Ble du bedt om å lyve eller forsøkte presidenten eller andre i Det hvite hus å presse deg til å lyve?

- Nei, ingen har forsøkt å få meg til å lyve, og ingen har presset meg.

Krise

Uansett om en velger å tro på Bill Clinton eller Monica Lewinsky, er hennes vitnemål svært alvorlig for presidenten.

Juridiske eksperter i USA strides om presidenten kan stilles for retten, anklaget for falsk forklaring under ed.

Hvis Kenneth Starr og hans etterforskere får tiltalt presidenten for å ha løyet, vil det oppstå en konstitusjonell krise. Maktfordelingen i verdens største demokrati vil bli forskjøvet. Domstolen vil stå over presidentembetet, noe som kan være i strid med USAs grunnlov.

Verken Monica Lewinsky eller hennes mor, Marcia Lewis, var i går villige til å uttale seg om forholdet til Bill Clinton. Men det synes på det rene at Monica i flere telefonsamtaler med mora skal ha beskrevet et svært intimt forhold til presidenten.

VIL VITNE: President Clinton kan ikke vitne før tidligst i september, hevder hans advokat. Her er presidenten med privatsekretæren Betty Currie som kan bli en viktig person i Lewinsky-saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer