- Jeg hadde sex med jenta

Terje Søviknes innrømmer at han hadde sex med ei 16 år gammel jente på FpUs landsmøte i fjor. - Jeg visste ikke at hun var så ung, forklarer ordføreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søviknes har søkt om permisjon som nestleder inntil politietterforskningen av voldtektspåstandene er unnagjort. Det var Frp-ledelsen som i ettermiddag ba Søviknes om å ta permisjon.

- Det å bli satt under etterforskning er forferdelig, sa Søviknes på Tabloid på TV2 i kveld.

Han innrømmet at han hadde sex med den da 16 år gamle jenta på landsmøtet til Telemark FpU i fjor.

- Jeg visste ikke at hun var så ung. Jeg kan bare beklage, sa Søviknes på direkten.

Ba om tilgivelse

Os-ordføreren stilte i kveld opp i Tabloid på TV2 og Redaksjon 21 i NRK. Gang på gang fortalte han at han hadde gjort en tabbe. At han hadde vært dum. At han håper på tilgivelse.

- Jeg forstår at en kan reise spørsmål om min dømmekraft, min moral og på bruk av posisjon i partiet. Jeg beklager overfor henne og andre som jeg har gjort vondt, sa Søviknes på Redaksjon 21.

Et fulltallig pressekorps fulgte Søviknes utenfor tv-kulissene i kveld. Etter at lyset ble slått av på Marienlyst, haglet spørsmålene til Os-ordføreren. Som nok en gang fastholdt at han ikke har begått noen kriminell handling. Ja, han hadde vært dum, men han hadde ikke dårlig samvittighet fordi han ikke har gjort noe som straffbart.

- Men har du ren samvittighet overfor jenta?

- Jeg følte at vi var likeverdige parter og jeg vet at jeg ikke har begått noen kriminell handling. Jeg har ikke voldtatt noen eller brukt vold. Det er det som holder meg oppe, forklarer han nok en gang.

Fått støtte

Spørsmålene fra journalistene var mange etter at kveldens tv-lys var slått av: Hadde han virkelig ren samvittighet? Har han ikke misbrukt sin stilling som partitopp ved å ha samleie med en jente på 16 år?

For første gang i løpet av kvelden kunne man se Os-ordføreren en smule ute av fatning. Setningene kom ikke like velformulert som tidligere. Han stotret litt, beklaget og sa han hadde gjort noe fryktelig dumt. At han hadde det forferdelig.

- Men kan du fortsette som ordfører samtidig som du blir politietterforsket?

- Det har ikke vært vurdert hittil. Tiden vil vise, sier Søviknes til Dagbladet.no. Han forteller også at han i løpet av dagen har fått en rekke støtteerklæringer fra partifeller.

Men så var det slutt.

- Nå ønsker jeg å være i fred, sier kveldens hovedperson før han dro sammen med sin advokat Oscar Ihlebæk til hans kontorlokaler i Oslo rundt 22.00 i kveld.

Ikke snakket med jenta

Søviknes fortalte i kveld at han ikke har snakket med jenta etter FpU-møtet. Fredag ringte moren til den 17 år gamle jenta til Søviknes. De to hadde en samtale som ordføreren ikke vil gå nærmere inn på.

- Men jeg har ikke snakket med jenta, bekreftet Søviknes.

Drukket alkohol

Søviknes ser fram til politiets etterforskning. Han innrømmer at både jenta og han hadde drukket, men benekter at han skjenket jenta.

17-åringens advokat, Roar Vegsund, fortalte på Tabloid at jenta skal ha blitt skjenket av partitillitsmenn. Både på hotellet der konferansen fant sted og på diskoteket.

Skarp kritikk

Det har ligget i kortene etter at voldtektspåstandene mot ham ble offentlige i dag. Frp-toppene John Alvheim og Vidar Kleppe var i ettermiddag ute og krevde Søviknes' avgang.

- Terje Søviknes kaster skam over partiet slik han har oppført seg. Han har vist en total mangel på dømmekraft. Søviknes har begått handlinger som rammer både partiet, partikollegene og ikke minst velgerne, sier tidligere nestleder i Frp Vidar Kleppe.

Flere Frp-topper raser mot Søviknes og ber ham trekke seg. John Alvheim, FrPs nestor i Stortinget, gikk knallhardt ut på TV2 i kveld og kom med en krystallklar oppfordring til Søviknes:

- Jeg forventer at han trekker seg fra alle verv med øyeblikkelig virkning, sier Alvheim og legger til at oppfordringen gjelder uansett om den påståtte seksulle kontakten skal ha vært tiltvunget eller frivillig.

- Jeg har ikke sett hans utspill og vil ikke uttale meg mer om dette før jeg har snakket med Alvheim, svarer Søviknes.

PÅ VEI INN I NRK:</B> Terje Søviknes her på vei inn til NRKs Redaksjon 21s lokaler i kveld.
<B>BOMBARDERT:</B> Etter at alle tv-lysene var slukket i kveld, måtte Terje Søviknes svare for seg overfor et fulltallig pressekorps: Hadde han virkelig ren samvittighet overfor jenta?