Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg hadde stort sett gitt opp. Min verden hadde kollapset

Tydelig nervøs Bradley Manning svarte for Wikileaks-anklagene.

NERVØS: Bradley Manning forklarte seg for en dommer i dag. Han er tiltalt for å ha lekket hemmeligstemplet materiale til Wikileaks. Foto: AP / Patrick Semansky / NTB Scanpix
NERVØS: Bradley Manning forklarte seg for en dommer i dag. Han er tiltalt for å ha lekket hemmeligstemplet materiale til Wikileaks. Foto: AP / Patrick Semansky / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bradley Manning, soldaten som er siktet for å ha lekket hemmelige dokumenter til WikiLeaks, sier han holdt på å gå til grunne etter at han ble pågrepet og satt på isolat. For første gang siden han ble pågrepet i Irak i mai 2010, har Manning forklart seg for en dommer. Torsdag ble han framstilt for en militærdomstol i Fort Meade i Maryland for en forberedende høring i forkant av rettssaken mot ham.

Den 24 år gamle soldaten så nervøs ut, og han svarte med skjelvende stemme på spørsmålene han ble stilt. Manning forklarte at han like etter at han ble pågrepet, ble nektet tilgang til telefon. Han begynte raskt å føle seg engstelig og nedfor.

- Jeg begynte å gå fullstendig til grunne, sa han.
Ber om henleggelse Manning og hans forsvarer har bedt dommeren om at saken mot ham må henlegges. Manning hevder at han ble utsatt for ulovlige straffetiltak i løpet av de ni første månedene han satt i varetekt, blant annet satt han fullstendig isolert 23 timer i døgnet.

Under høringen torsdag sa Manning at han følte situasjonen stadig mer håpløs.

- Det var en svært stressende situasjon. Jeg fikk veldig lite informasjon, sa han. Soldaten forklarte også at han fort fikk tanker om å ta sitt eget liv, noe som førte til at han ble sendt til psykiatrisk behandling.

- Jeg vurderte flere ganger å gjøre det slutt, sa han.

- Jeg hadde stort sett gitt opp. Min verden hadde kollapset.
Livstid i fengsel Manning er tiltalt for blant annet å ha hjulpet USAs fiender ved å ha lekket flere hundre tusen hemmeligstemplede dokumenter fra blant annet det amerikanske utenriks- og forsvarsdepartementet til varslernettstedet WikiLeaks.

Dersom han blir kjent skyldig, risikerer han fengsel på livstid.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!