- Jeg hadde vært død uten rask hjelp fra Pål og Ingunn

Da Harald Thues (47) hjerte stoppet på en løpetur fikk han livsviktig førstehjelp fra Pål Berge og Ingunn Ellingsen.

HJERTEVENNER: Pål Berger (t.v) og Ingunn Ellingsen (I midten) møtte Harald Thue som de ga livreddende førstehjelp til etter at hjertet hnas stanset. Foto: Marie von Krogh/Norsk Luftambulanse.
HJERTEVENNER: Pål Berger (t.v) og Ingunn Ellingsen (I midten) møtte Harald Thue som de ga livreddende førstehjelp til etter at hjertet hnas stanset. Foto: Marie von Krogh/Norsk Luftambulanse.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to kom tilfeldigvis forbi da hjertet til Harald stoppet på en joggetur i skogen like utenfor Bryne i 2011. Takket være snarrådighet og intens innsats var de en vesentlig faktor for å berge livet til 47-åringen.

De to tilfeldige forbipasserende spiller en avgjørende rolle i Haralds liv.

Avgjørende - Det var helt avgjørende at Pål og Ingvill gjorde en så god jobb. Det hadde gått veldig dårlig med meg hvis ikke de hadde kommet så raskt i gang, og vært så utholdende med livredningen, sier Harald til Dagbladet.

Mandag gikk hjertestartergründer Lars Håkon Blostrupmoen (39) ut på rb.no, og mente privatpersoner som bidrar for å redde liv ved akutthendelser får så dårlig oppfølging at de bør la være å hjelpe.

- Kommer du først til en ulykke bør du lukke øynene og gå forbi, sa han til avisa.

Dette har ført til sterke reaksjoner.

Harald var ute på løpetur og traff tilfeldig sin far Kåre i skogen. Sammen tar Harald og faren en snarvei mot parkeringsplassen, men på stien faller plutselig Harald om. Hjertet har stoppet.

Publikumsreddere Samtidig som Harald faller om, kommer Ingunn Ellingsen fra en løpetur. Hun og Pål Berge på 23 år er de to tilfeldige forbipasserende som skal spille en avgjørende rolle i Haralds liv. Far Kåre roper dem til stedet. De handler raskt, og ringer nødnummer 113.

- Det var ganske kaotisk og mitt førsteinntrykk var at han var død. Men på instinkt begynte vi med gjenopplivningsforsøk. Pål hadde med telefon og fikk ringt AMK. De fortalte at vi måtte sjekke pusten, og hvis det ikke var det måtte vi starte hjertekompresjon, sier Ingunn.

Hun forteller at Harald lå strak ut på bakken, og at han var opphovnet og blå i ansiktet.

Hjertekompresjon - Det virket som veldig lange minutter før ambulansen kom. Vi gjorde som fikk fikk beskjed om og startet med hjertekompresjon.
Pål var den som utførte førstehjelpen, og jeg vet ikke hvor mange minutter jeg holdt på. Så hostet Harald, og det kommer rare lyder og blod ut av munnen, sier Ingunn.

- Skal jeg blåse inn luft, spurte jeg. Svaret fra AMK er at så lenge han ikke har puls, skal vi ikke blåse, men fortsette med å ha knærne inntil ham og med hjertekompresjon. 1, 2, 3, 4, — 1, 2, 3, 4 ... Endelig hører vi ambulansesirener. Det føltes som en evighet før de kommer, men jeg vet at det bare var snakk om minutter, forteller Pål til magasinet Norsk Luftambulanse.

Etterpå For både Ingunn og Pål var timene og dagene etterpå tunge.

- Jeg satte meg inntil et tre etterpå, og da kom flere fra redningstjenesten bort og snakket til meg. Vi fikk veldig god oppfølging, det ble jeg imponert av, forteller Pål.

Ingunn følte seg helt utslitt og tom.

- Det gikk fem dager før vi fikk vite hvordan det hadde gått, og den usikkerheten var tung. Heldigvis gikk det bra, sier Ingunn.

Harald Thue ble etter hjertestansen lagt på intensiven, kjølt ned til 32 grader i ett døgn og var så i kunstig koma i fire dager.

- Etter det ble jeg flyttet til hjerteovervåkningavdelingen og hjerteutredning. Der fant de tette blodårer, som så ble blokket opp. Jeg fikk  satt inn en ICD hjertestarter.

Harald Thue fikk møte livredderne sine i etterkant på basen i Stavanger.

- Det første jeg spurte om da jeg våknet, var hvem som reddet meg. Det var viktig for meg å vite, så jeg kunne takke. Ambulanse- og luftambulansepersonellet gjorde en strålende innsats. Pål og Ingunn gjorde også en fantastisk jobb, sier han.

- Jeg tror det hadde gått veldig galt hvis ikke de hadde startet opplivningen. Da hadde jeg ikke sittet her nå og derfor synes jeg det er tåpelig at man oppfordrer til ikke å gi førstehjelp, sier Harald Thue.