- Jeg håper å få se isbjørn!

NY-ÅLESUND, Svalbard (Dagbladet): - Jeg har aldri sett isbjørn, og det er mitt største ønske. Kanskje får jeg muligheten mens jeg er her nå, sa kronprins Haakon i går, på nesten 79 grader nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon sto for den offisielle åpningen av Norsk Polarinstitutts luftmålestasjon i Ny-Ålesund på Svalbard.

Sammen med avdelingsleder Jan Erling Haugland i Norsk Polarinstitutt og direktør Monika Kristensen Solås i Kings Bay vandret kronprinsen rundt på svært så historisk grunn i flere timer i går ettermiddag.

For Ny-Ålesund var åsted for Kings Bay-ulykken i 1963, som sendte statsminister Einar Gerhardsen ut av regjeringskontorene

Forskning

Kings Bay lever fortsatt som statlig selskap med sin fremste oppgave å tilrettelegge for norsk og internasjonal forskning. Derfor kunne kronprins Haakon åpne Zeppelin-stasjonen i en nesten strålende og svært så mild vårsol. Sammen med miljøvernminister Siri Bjerke markerte han dermed en ny æra i miljøforskning.

Luftmålestasjonen er med i et miljøovervåkingsprogram som måler ozonlaget i stratosfæren, i tillegg til spredning av radioaktivt avfall og global spredning av tungmetaller.

Enestående natur

- Jeg var her første gang på 80-tallet som seks- sjuåring, men var vel mest opptatt av de små ting den gang. Seinere har jeg vært her på et privat besøk. Da fikk jeg sett en stor del av Spitsbergen. Det setter seg på netthinna, og det hender jeg tar det fram. Det er en helt enestående natur her oppe, sa kronprinsen.

- Jeg tror jeg har de unge med meg i at vi må ta miljøproblemene på alvor, og at vi må forvalte vårt miljø på best mulig måte, understreket han.

Etter innvielsen av stasjonen ble Ny-Ålesunds eneste butikk åpnet til ære for kronprinsen. Den er først og fremst beregnet på de mange tusen cruiseturistene som hvert år besøker byen.

Scootertur

I dag skal han på scootertur, med innlagt lunsj på en av de mange historiske, men i dag ubebodde fangststasjonene i dette området av Svalbard.

PÅ SVALBARD: Forleden kjørte kronprinsen med reinsdyr i Karasjok. I dag skal han på scootertur og håper å se isbjørn.