- Jeg håper å få se isbjørn!

NY-ÅLESUND, Svalbard (Dagbladet): - Jeg har aldri sett isbjørn, og det er mitt største ønske. Kanskje får jeg muligheten mens jeg er her nå, sa kronprins Haakon i går, på nesten 79 grader nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kronprins Haakon sto for den offisielle åpningen av Norsk Polarinstitutts luftmålestasjon i Ny-Ålesund på Svalbard.

Sammen med avdelingsleder Jan Erling Haugland i Norsk Polarinstitutt og direktør Monika Kristensen Solås i Kings Bay vandret kronprinsen rundt på svært så historisk grunn i flere timer i går ettermiddag.

For Ny-Ålesund var åsted for Kings Bay-ulykken i 1963, som sendte statsminister Einar Gerhardsen ut av regjeringskontorene

Forskning

Kings Bay lever fortsatt som statlig selskap med sin fremste oppgave å tilrettelegge for norsk og internasjonal forskning. Derfor kunne kronprins Haakon åpne Zeppelin-stasjonen i en nesten strålende og svært så mild vårsol. Sammen med miljøvernminister Siri Bjerke markerte han dermed en ny æra i miljøforskning.

Luftmålestasjonen er med i et miljøovervåkingsprogram som måler ozonlaget i stratosfæren, i tillegg til spredning av radioaktivt avfall og global spredning av tungmetaller.

Enestående natur

- Jeg var her første gang på 80-tallet som seks- sjuåring, men var vel mest opptatt av de små ting den gang. Seinere har jeg vært her på et privat besøk. Da fikk jeg sett en stor del av Spitsbergen. Det setter seg på netthinna, og det hender jeg tar det fram. Det er en helt enestående natur her oppe, sa kronprinsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer