Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg håper å få treffe en sønn i live

Mathilde Moland reiser til Kongo for å pleie Tjostolv.

TIL KONGO: Mathilde Moland planlegger å reise til Kongo. Hun håper sønnen er i livet når hun kommer til landet. Foto: Espen Røst/DAGBLADET
TIL KONGO: Mathilde Moland planlegger å reise til Kongo. Hun håper sønnen er i livet når hun kommer til landet. Foto: Espen Røst/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI/OSLO (Dagbladet): Mathilde Moland reiser sammen med misjonæren Rune Edvardsen, som planlegger å reise nedover i løpet av de neste to-tre ukene.

— Vi snakket om dette for lenge siden, da sa han det var for farlig. Men det går ikke an å stille det spørsmålet nå, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

— Hva håper du å få ut av turen?

— Jeg håper å få treffe en sønn i live, sier hun.

— Ingen bedring
Etter to dager i rettssalen i Kisangani, der Moland viste klare tegn på sviktende psykisk helse, ble Moland torsdag innlagt på sykehuset i Kisangani.

Her følges han av tre lokale leger som skal levere hver sin rapport om hans helsetilstand til retten. Moland skal ha sovet godt natt til fredag, men natt til i går skal han ha vært urolig igjen. Symptomene på psykose skal ikke være avtakende. Derfor fikk han i går en ny dose med beroligende medisiner.

— Han har vært neddopet, men var svært urolig i natt, og har derfor fått en ny dose medisiner, sier UDs representant Fred Rasmussen.

SKAL FÅ HJELP: Tjostolv Moland var tydelig aggressiv mot Joshua French i retten. Moland skal få legetilsyn samt oppfølging av psykiater. Foto: Tore Meek / Scanpix
SKAL FÅ HJELP: Tjostolv Moland var tydelig aggressiv mot Joshua French i retten. Moland skal få legetilsyn samt oppfølging av psykiater. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

Sykehuset har opplyst at de ikke vil si noe om Molands tilstand før legene leverer sine rapporter til retten torsdag.

Norske leger
UD har avslått å bistå med norsk psykiater. Misjonær Rune Edvardsen mener imidlertid at Molander avhengig av å få norsk legehjelp, og regner med at legene som skal være med på turen også vil få anledning til å se på Tjostolv Moland.

— Det å få hjelp av mennesker fra hans egen kultur, og som snakker norsk, vil være et mye større bidrag til å gjøre Moland frisk enn behandlingen han får i dag, sier Edvardsen til NRK.

Edvardsen har flere turer til Kongo bak seg, og har hatt møter med flere høytstående medlemmer av hærstyrkene i landet..

— Det vil bli et forferdelig rart møte. Men det betyr mye for meg å endelig få møte ham, sier Mathilde Moland om det forestående møtet med sønnen.

— Jeg har tre barn. Hittil har jeg vært forskånet for å ha dem innlagt på sykehus. Hvis Tjostolv er på det nivået han er på nå når vi kommer ned, vil det være fryktelig.

REISER TIL KONGO: Misjonær Rune Edvardsen.
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
REISER TIL KONGO: Misjonær Rune Edvardsen. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media