- Jeg håper at man i stedet for å hele tida forsvare en reform, kan se på hvordan i all verden et system kan få utvikle seg på en sånn måte.

Tidligere statsråd Karita Bekkemellem reagerer kraftig på John Rasmussens historie.

-STERKT: Tidligere Ap-topp Karita Bekkemellem lot seg kraftig berøre av Dagbladet-journalist John Rasmussen, som i Magasinet i dag fortalte om sitt møte med NAV-systemet da han ble alvorlig krefsyk. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
-STERKT: Tidligere Ap-topp Karita Bekkemellem lot seg kraftig berøre av Dagbladet-journalist John Rasmussen, som i Magasinet i dag fortalte om sitt møte med NAV-systemet da han ble alvorlig krefsyk. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historien om Dagbladet-journalist John Rasmussens møte med NAV-systemet, har vakt sterke reaksjoner på sosiale medier i dag.

Rasmussen hadde en datter på tre år og en sønn på vei da han fikk en meget alvorlig kreftdiagnose i 2009. I Magasinet i dag fortalte han om hvordan han i ti måneder forgjeves forsøkte å få kontakt med saksbehandleren sin i NAV.

«Det jeg har brukt mest energi på i alle disse årene der jeg har kjempet for mitt eget liv, er NAV. Utilgjengelige saksbehandlere, informasjonsløshet, inkompetanse, uhøflighet,» skriver han i artikkelen.

Tidligere Ap-statsråd Karita Bekkemellem er en av de mange som har latt seg berøre av Rasmussens beretning.

- Utrolig sterkt, til å grine av, skriver den tidligere barne- og likestillingsministeren på Twitter.

- Utrolig viktig - Denne typen enkeltsaker er det utrolig viktig at man får fram, det er på denne måten vi kan få innsikt i velferdssystemet vårt, utdyper Bekkemellem til Dagbladet.

Hun sier det er flere ting ved Rasmussens historie som berører henne.

- Én ting er jo det å få en alvorlig kreftdiagnose, hvor livet endrer seg fra en dag til en annen. Og ofte er det jo ikke bare deg selv dette berører, du har gjerne barn og familie, sier hun.

- I tillegg tror jeg vi alle går i en situasjon der vi tror at vi har et sikkerhetsnett rundt oss hvis ting skulle gå galt, men som denne historien - og mange andre - viser, er ikke dette alltid godt nok på plass.

Etterlyser ydmykhet Bekkemellem tror også John Rasmussens historie blir et bilde på det mange har opplevd.

- Dette viser at systemet må være mye mer fleksibelt og vise mer ydmykhet overfor ulike enkeltskjebner, sier hun.

KJEMPET HARDT: John Rasmussen, her med sønnen Martin, kjempet for livet etter at han fikk leukemi i 2009. Men kampen mot NAV var tøffere, skriver han i Magasinet i dag.  
FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADET
KJEMPET HARDT: John Rasmussen, her med sønnen Martin, kjempet for livet etter at han fikk leukemi i 2009. Men kampen mot NAV var tøffere, skriver han i Magasinet i dag. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADET Vis mer

- Så jeg håper at man i stedet for å hele tida forsvare en reform kan se på hvordan i all verden et system kan få utvikle seg på en sånn måte.

Mange skjebner NAV ble offisielt etablert i 2006, og innebar en sammenslåing av arbeidsmarkedsetaten (Aetat), trygdeetaten og den kommunale sosialtjenesten.

Målet var å unngå at personer ble kasteballer mellom de ulike etatene, men Bekkemellem tror at det i denne situasjonen også er ekstra viktig å være oppmerksom på at det er mange ulike skjebner som nå kommer inn i systemet.

- Jeg tror man må få mye mer fokus på å se mennesket, og at ulike skjebner og ulike scenarioer gjør at du trenger ulike former for oppfølging. I tillegg tror jeg det er viktig med fokus på etterutdanning og skolering av NAV-ansatte kontinuerlig, sier hun.

Selv er hun i dag administrerende direktør i Legemiddelindustrien, og har derfor jobbet mye med ulike sider av Helse-Norge. Hun tror mye av dette handler om at vi må være villige til å se på hvordan vi skal få en riktig og god behandling i helsevesenet.

- Og når du først blir rammet av sykdom, er du helt avhengig av at systemet fungerer. Dette handler jo om hele velferdsmodellen vår. Jeg mener vi må ha nulltoleranse for at slikt skjer.