- Jeg håper de oppklarer saken. Men jeg tror ikke de finner mannen som skjøt meg

Det er 20 år siden William Nygaard ble skutt tre ganger.

HÅPER PÅ OPPKLARING: Nå er det tjue år siden William Nygaard ble skutt. Nygaard håper fortsatt saken blir oppklart. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HÅPER PÅ OPPKLARING: Nå er det tjue år siden William Nygaard ble skutt. Nygaard håper fortsatt saken blir oppklart. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens William Nygaard sover tar noen seg inn i hagen hans i Dagaliveien på Holmenkollen i Oslo. Mannen bruker kniv til å stikke et hull i venstre forhjul på bilen hans.

Morgenen etterpå har forlagssjefen dårlig tid. Han haster avgårde rundt hjørnet på huset sitt og oppdager det punkterte forhjulet.
 
- Jeg gikk til passasjersiden og skulle hente ut nummeret til Falck i hanskerommet. Så kom det første skuddet. Jeg ble paralysert av smerte og reagerte ikke som om det var et skudd, og tenkte først at det var et elektrisk støt fra bilen, sier Nygaard til Dagbladet.
 
20 år siden Nygaard-attentat I går var det 20 år siden skuddene mot forlagssjefen falt. Bakgrunnen var at Nygaard og hans forlag Aschehoug hadde gitt ut Salman Rushdies bok «Sataniske vers». Irans åndelige leder ayatolla Khomeini avsa en fatwa, eller en dødsdom, som gjaldt Rushdie og alle medvirkende til utgivelsen av boka.
 
Dagbladet møtte Nygaard på stamstedet Bibliotekbaren på Bristol, der han forteller at han etter de to første skuddene fremdeles var i stand til å bevege seg. Han forsto at det var viktig å komme seg unna og mens han løp de 10-12 skritt ble det tredje skuddet avfyrt. Han kastet seg ned en skrent.
 
- Etter det kunne jeg ikke røre meg. Jeg ble liggende til en gjest og et barn fra nabohuset fant meg. Da de spurte meg hva som hadde skjedd, svarte jeg som jeg trodde - at jeg hadde fått elektrisk støt fra bilen. Det tok knappe 20 minutter før ambulansen kom, sier Nygaard til Dagbladet.
 
Først på sykehuset fant de etterhvert ut at Nygaard hadde blitt skutt, og politiet ble varslet. Nygaard mener verdifull tid gikk tapt og innser at hans villedende informasjon forsinket varsel av politiet.
 
- Jeg har lagt saken bak meg for mange år siden, men jeg synes det er synd at ingen er tatt. Det eneste som er forstyrrende i mitt hverdagsliv er at jeg blir utålmodig over at saken ikke er avsluttet, sier Nygaard.

Fremdeles under etterforskning For Kripos gjenopptok etterforskningen i 2009, etter at statsadvokat Lasse Qvigstad i en dokumentar i 2009 rettet sterk kritikk mot Oslo-politiets etterforskning av attentatet.
 
- Det var den første terrorhandling på norsk jord etter Bouchikhi-saken på Lillehammer, og på grunn av det prinsipielle aspektet ved saken er en best mulig oppklaring viktig, sier forlagssjefen.
 
Nygaard håper på en sluttføring:
 
- Enten i form av en avslutning og en erkjennelse om at de ikke har klart å komme lengre, eller at de holder saken åpen nesten bare av prinsipiell karakter. Det er to akseptable svar, men jeg ville selvsagt foretrukket et tredje alternativ, nemlig at de kommer med en konklusjon. Det hadde vært stilig, sier han.
 
Men Nygaard har ikke tro på at Kripos klarer å finne ut hvem som faktisk skjøt ham.
 
- Jeg er ikke naiv. Det er et håp, men jeg har ikke noe tro på at de noen gang finner en skytter. Da må han melde seg frivillig. Jeg tror ikke det er lett å finne en gjerningsmann nå etter 20 år.
 
- Hva med om de etterlyser noen i saken?
 
- I det øyeblikket de etterlyser noen offentlig, har de jo ødelagt spor.
 
Ytringsfriheten William Nygaard er opptatt av det overordnede ved saken. Ytringsfriheten og våre verdier ble angrepet som følge av en fatwa avsagt av en åndelig leder i Iran.
 
- Fatwa-en var et sterkt angrep over landegrenser fra et regime. Det var et startskudd på noe som siden har vært en negativ spiral. Khomeinis politiske fordømmelse ved religiøse virkemidler har fått konsekvenser. Nå ser vi selvmordsbombinger og terroraksjoner stadig vekk. I hvilken grad vi kan knytte al-Qaida som en direkte forlengelse av hans politiske stratgi er interssant.
 
Han mener ytringsfriheten i Verden er mer utsatt enn på svært lang tid.
 
- Ytringsfrihetens kår i verden er mer utsatt en på lang tid. Rushdie-saken var et startskudd for noe helt nytt. Terror ved selvmordbombing i Allahs navn for å oppnå politiske mål er en strategi for destabilisering av demokratier.

SPERRET AV: Politiet rykket ut med store mannskaper - men har fortsatt ikke funnet ut hvem som skjøt William Nygaard. Foto: NTB arkivfoto / Jon Eeg / SCANPIX
SPERRET AV: Politiet rykket ut med store mannskaper - men har fortsatt ikke funnet ut hvem som skjøt William Nygaard. Foto: NTB arkivfoto / Jon Eeg / SCANPIX Vis mer
PÅ STEDET: En ambulanse utenfor Nygaards hjem i 1993. Etter å ha kjørt Nygaard til sykehus, måtte ambulansen returnere til åstedet for at ambulansepersonellet skulle påvise hvor Nygaard ble skutt. Foto: NTB arkivfoto / Jon Eeg / SCANPIX
PÅ STEDET: En ambulanse utenfor Nygaards hjem i 1993. Etter å ha kjørt Nygaard til sykehus, måtte ambulansen returnere til åstedet for at ambulansepersonellet skulle påvise hvor Nygaard ble skutt. Foto: NTB arkivfoto / Jon Eeg / SCANPIX Vis mer