- Jeg håper hun drar til Europa

Hvithaien Lydia har krysset Atlanterhavet. - Nå er hun nærmere dere i Norge enn hun er oss, sier amerikansk ekspedisjonsleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lydia ble sist helg den første registrerte hvithaien som krysset Atlanterhavet. Det satelittmerkede rovdyret ble da logget idet hun krysset midtatlanterhavsryggen som regnes som øst-vestgrensen i  havet.

Florida-hai - Lydia ble fanget 1. mars i fjor. Jeg husker at det var bikkjekaldt. Og at jeg tenkte at etter at jeg hadde vært tre måneder i Sør-Afrika hadde jeg aldri trodd at jeg skulle komme til Florida å fryse, forteller ekspedisjonsleder Chris Fischer i Ocearch til Dagbladet.

Han forteller at det var knyttet utfordringer til å merke hvithaien.

- Lydia var som å finne nåla i høystakken. Vi har aldri klart å merke en hai utenfor Florida før, men vi hadde funnet ut at en hai vi hadde funnet på Cape Cod hadde vært utenfor Florida. Derfor måtte vi prøve selv om oddsen var lav, sier han videre.

Havet løver - Hensikten med prosjektet er å se om vi kan finne ut hvor haiene formerer seg og hvor ungene fødes. Dette er viktig innsikt som vi håper å oppnå. Dette er første gang vi virkelig har mulighet til å få dette til, sier ekspedisjonslederen Dagbladet.

- Man må huske at det hver dag drepes 200 000 hai i verden. Mange av dem for å lage haifinnesuppe. Hvithaier er en viktig del av økosystemet. De er havets løver, sier Fischer.

• Her kan du følge Lydias ferd i Atlanterhavet

- Utrolig reise Lydia har svømt mer enn 30 500 kilometer siden mars i fjor ifølge organisasjonen Ocearch som driver Lydia-prosjektet. Fischer forteller at han antar at Lydia er drektig. Hvithaien måler 4,4 meter og veier ett tonn. 

- Det har en utrolig reise. Hun bryter alle reglene. Vi trodde ikke hun skulle dra opp til Newfoundland og nå er hun nærmere dere i Norge enn hun er oss, sier Fischer.

Ocearch håper nok at antagelsene om nye haiunger blir bekreftet i løpet av vårmånedene.

- Håper hun drar til Europa Sist helg var Lydia 1600 kilometer fra kysten av Irland.

- Jeg håper hun drar til Europa - og gjerne til Middelhavet. Slik at hun kan vekke oppmerksomhet om det som skjer med haiene nå. Bare det at meg og deg kan ha denne samtalen uten å komme inn på den frykten som har vært rundt hvithai er viktig for meg, sier ekspedisjonsleder Chris Fischer til Dagbladet.

PÅ VEI TIL EUROPA: Hvithaien Lydia har kryssa Atlanerhavet, og er på vei mot Europa. Foto: Ocearch
PÅ VEI TIL EUROPA: Hvithaien Lydia har kryssa Atlanerhavet, og er på vei mot Europa. Foto: Ocearch Vis mer