- Jeg håper ikke hun har tenkt å ta med dette inn i jobben

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde mener Snåsamannen har paranormale evner.

TROR PÅ SNÅSAMANNEN: Politiinspektør i Oslo politidistrikt, leder for volds- og sedelighetsseksjonen Hanne Kristin Rohde, mener Snåsamannen helbredet hennes ni år gamle sønn. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
TROR PÅ SNÅSAMANNEN: Politiinspektør i Oslo politidistrikt, leder for volds- og sedelighetsseksjonen Hanne Kristin Rohde, mener Snåsamannen helbredet hennes ni år gamle sønn. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiinspektør Hanne Kristin Rohde går i dag ut i VG og forteller om hvordan hun mener Snåsamannen gjorde hennes ni år gamle sønn frisk.

- Behandlingen gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. Han er en interessant person. For meg er det revnende likegyldig om folk tror på denne historien eller ikke. Hans behandling ga resultater. Han har evner, og ingen skal få overbevise meg om noe annet, sier hun til avisa.

Rohde er svært profilert som leder for Vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Alvorlige magesmerter - Dette håper jeg ikke hun har tenkt å ta med inn i yrkesutøvelsen sin. Hva folk tror på privat er en egen sak. Vi satser på at dette holder seg i privatlivet, sier Asbjørn Dyrendal, professor i religionsvitenskap ved NTNU og redaktør for skepsis.no, til Dagbladet.

- En annen ting jeg håper hun ikke tar med seg inn i yrkesutøvelsen sin, er dette med at «dette er jeg så sikker på at ingen kan overbevise meg om noe annet uansett», sier han videre.

Hanne Kristin Rohde forteller til VG at sønnen hadde slitt med alvorlige magesmerter over lengre tid da de fikk til et møte med Joralf Gjerstad. På forhånd skal han ikke ha visst hvor Rohdes sønn hadde vondt. Allerede kvelden etter møtet følte sønnen seg bedre, ifølge Rohde.

- Enkel forklaring Asbjørn Dyrendal mener dette enkelt kan forklares uten å trekke paranormale evner inn i bildet.

- Dette er en nokså grei sak. Det er et typisk tilfelle av at noen opplever to ting i rekkefølge og dermed knytter dem sammen. Men dette er ikke logisk holdbart. Det at to ting skjer etter hverandre har ikke nødvendigvis noe med årsaksforhold å gjøre, sier han.

- Det finnes ingen vitenskapelige grunner utenfor parapsykologien som trekker i retning av at dette eksisterer i det hele tatt, sier han.

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannesen, synes ikke det er problematisk at politiinspektør Rohde snakker ut om det hun selv mener er paranormale opplevelser.

- Privatsak - Jeg oppfatter dette som en privatsak. Jeg ser at hun har en personlig opplevelse i forhold til Snåsamannen via sin sønn, og det mener jeg ikke har noe med politiet å gjøre, sier han til Dagbladet.

- Dette mener jeg hun må få lov til å kommunisere offentlig uten at en blander inn hennes rolle som politileder. Selv om hun er en profilert og dyktig politileder, har hun rett til å også være en privatperson, sier han.

Rohde er ikke den første profilerte personen som står fram og hevder de har opplevd «Snåsamannens» evner.

«Kjendis-healer» Tidligere helseminister Bjarne Håkon Hansen hevdet i 2009 også at sønnen ble frisk etter et møte med Gjerstad.

Samme år slet skiløper Petter Northug med store magesmerter under Tour de Ski. Han ringte Gjerstad hele tre ganger, skrev Aftenposten.

For to år siden avslørte Dagbladet at «Snåsamannen» ble invitert til Slottet for å møte dronning Sonja. Ingen av dem ville den gang kommentere om møtet inkluderte håndspåleggelse.

KRITISK: Asbjørn Dyrendal, førsteamanuensis i religionsvitenskap ved NTNU.  Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
KRITISK: Asbjørn Dyrendal, førsteamanuensis i religionsvitenskap ved NTNU. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

Dyrendal mener folk ofte liker å lage seg egne forklaringsmodeller i slike situasjoner.

- Det må de for all del få lov til, men hvis vi ser på det i forhold til å stille krav som jeg håper blir stilt i rettssvesen oq andre sammenhenger, kan vi jevnt over se bort i fra det, sier han.

«Verdenssensasjon» Even Gran, aksjonsleder for Human-Etisk Forbunds aksjon «Ingen liker å bli lurt», mener heller ikke slike anekdoter kan brukes som bevis på at Snåsamannen har magiske evner.

- Hvis han har slike evner, vil det være enkelt å vise i en kvalitetssikret test. Jeg synes det er synd at han ikke vil stille til en slik test. Hvis han hadde greid å bevise at han har slike evner, ville det jo vært en verdenssensasjon, sier han.

Han sier han synes det er veldig fint at sønnen til Hanne Kristin Rohde ble frisk, og understreker at han ikke kjenner til hennes situasjon.

- På generelt grunnlag kan det tenkes at det er noe annet som gjorde at man ble frisk. Folk har tendens til å tildele Snåsamannen æren i slike tilfeller, sier han.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Hanne Kristin Rohde i dag.

EN PRIVATSAK: Arne Johannesen, leder av Politiets Fellesforbund, mener ikke Rohdes jobb som politileder har en sammenheng med hennes personlige opplevelser med Snåsamannen. Foto: Therese Alice Sanne
EN PRIVATSAK: Arne Johannesen, leder av Politiets Fellesforbund, mener ikke Rohdes jobb som politileder har en sammenheng med hennes personlige opplevelser med Snåsamannen. Foto: Therese Alice Sanne Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer