GJENNOMBRUDD: Politiet har siktet fire menn for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen i 2000. Etterforskningsleder ved Stavanger politikammer, Bjørn Kåre Dahl, sier politiet i månedsskiftet juli/august fikk informasjonen som har ført til etterforskningen og pågripelsene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GJENNOMBRUDD: Politiet har siktet fire menn for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen i 2000. Etterforskningsleder ved Stavanger politikammer, Bjørn Kåre Dahl, sier politiet i månedsskiftet juli/august fikk informasjonen som har ført til etterforskningen og pågripelsene. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Jeg håper ingen kan si at vi hadde tunnelsyn i denne saken

Fikk ny og konkret informasjon i Tina-saken i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): - Akkurat nå jobber vi med å avkrefte eller bekrefte om vi har de rette siktede, sier etterforskningsleder i Tina-saken, politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl, til Dagbladet.

Dagbladet møter ham på politihuset i Stavanger, seks dager etter at politiet pågrep og siktet den første av totalt fire menn for drapet på Tina Jørgensen (20) i 2000. Alle de fire mennene, som nå er varetektsfengslet, nekter straffskyld. 

Dagbladet skriver i dag at politiet har planlagt pågripelsen siden i sommer, og at det slett ikke var tilfeldig at politiet ikke gikk til aksjon mot alle de fire siktede på en gang.

- Vi fikk den første informasjonen i månedsskiftet juli/august. Vi har jobbet med det siden da, og det er den konkrete informasjonen som førte til etterforskningen vi nå har gjennomført, sier Dahl til Dagbladet.

Han ønsker ikke å kommentere polititaktiske vurderinger, blant annet om politiet har avlyttet de siktede elektronisk, eller om de gikk til pågripelsen av den første for å framskaffe en reaksjon hos de medsiktede. De siktede blir beskrevet som gamle kamerater fra Lyngdal i Vest-Agder.

- Ser alle muligheter Det har vært noen hektiske dager for politiet etter pågripelsene.

For politiet handler det nå om å hente inn så mye opplysninger som mulig og sammenstille det med den tidligere etterforskningen. Politiet bekreftet i går at at sporene som har ført til pågripelsene har kommet helt fra sidelinja, og ingen av de fire har tidligere vært i politiets søkelys for Tina-drapet.

Politiet i Rogaland har fått mye kritikk for at de har vært på et blindspor og blant annet at de har hatt tunnelsyn i etterforskningen. Kort tid etter Tina ble funnet, ble hennes kjæreste pågrepet og siktet for drap. Seinere ble Stavanger-mannen renvasket og sjekket ut av saken. Hans advokat Atle Helljesen er blant dem som har reagert.

Bjørn Kåre Dahl registrerer kritikken som er kommet.

- Saken er ennå ikke oppklart, men etter denne etterforskningen håper jeg ingen kan si at vi har hatt tunnelsyn. Vi prøver å se alle muligheter, sier han til Dagbladet.

Han jobbet selv i Rogaland-politiet da Tina ble drept for 15 år siden.

- Et uoppklart drap vil alltid prege oss, og det er ikke greit. Vi ønsker å komme til bunns i det, spesielt med tanke på de etterlatte. Vi får orientere og evaluere den etterforskningen etterpå, sier etterforskningslederen.

Politimester i Rogaland, Hans Vik, fortalte i går at politiet skal evaluere etterforskningen i 2000.

Lite tekniske spor Et sentralt punkt i den tidligere etterforskningen var en svart BMW, som flere vitner skal ha observert da Tina Jørgensen forsvant natt til 24. september 2000. Politiet skal i den opprinnelige etterforskningen ha undersøkt hundretalls BMW-er på Sørvestlandet.

- BMW-en har vært et sentralt spor,  og vi har vært på jakt etter en BMW tidligere. Hvor sentral denne bilen er nå eller hvilken tilknytning en slik bil kan ha hatt til noen av de som nå er siktet, ønsker jeg ikke å kommentere, sier Dahl.

Da politiet i forrige uke gikk til aksjon og pågrep de fire, ble det tatt beslag i en rekke eiendeler fra deres boliger. Dahl ønsker ikke å gå inn på hva beslagene besto av eller om politiet som følge av etterforskningen har nye tekniske spor å gå ettter.

- Vi har det materialet vi har og setter det opp mot de forklaringene vi har. Vi stiller ytterligere spørsmål til de siktede og utfører flere vitneavhør. Det gamle materiale er svært omfattente, og jeg tror vi har rundt 30 permer. Det er et stort arbeid, sier han.

Undersøker Tina-relasjon Politiet etterlyste i går spesielt vitner som kan ha kjennskap til Tinas kontakt og relasjon med de fire siktede.

De siktede blir beskrevet som gamle kamerater fra Lyngdal. Det er kjent at Tina Jørgensen skal ha feriert i Lyngdal bare et par uker før hun ble drept. Tina og familien ferierte i sørlandskomunnen hver sommer i flere år.

Dahl ønsker ikke å si om politiet kjenner til om det har vært kontakt mellom Tina og noen av de drapssiktede i tida før hun ble drept.

- Det kommer inn en del tips, og noen av dem er konkrete mot hva vi ønsker. Vår informasjon nå tilsier at noen av de siktede kjente henne, og oppplysninger rundt det kan være veldig interessante, sier etterforskningslederen.

DREPT: Tina Jørgensen ble sist sett i Stavanger sentrum natt til 24. september 2000. 26. oktober samme år ble hun funnet drept i en kum ved Bore kirke på Jæren omkring tre mil utenfor Stavanger. Saken har siden vært en drapsgåte. Foto: Privat
DREPT: Tina Jørgensen ble sist sett i Stavanger sentrum natt til 24. september 2000. 26. oktober samme år ble hun funnet drept i en kum ved Bore kirke på Jæren omkring tre mil utenfor Stavanger. Saken har siden vært en drapsgåte. Foto: Privat Vis mer