Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Emmanuel Macron valgt til Frankrikes president:

- Jeg håper Macron leverer, men frykter det verste

Bare én av fem franskmenn ville ha Emmanuel Macron som president. Mange er i villrede, dagen derpå.

IKKE MACRONS MANN: Maratonmannen Alain Chamek (59) var i dag mest opptatt av at han kom for seint til joggegruppa si. - Jeg stemte på Macron fordi det ikke var noe annet valg. Marine Le Pen er rasist og kunne jo ikke være vår president. Jeg er skuffet, men håper at unge Macron likevel klarer å overraske oss alle, sier han. Alle foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IKKE MACRONS MANN: Maratonmannen Alain Chamek (59) var i dag mest opptatt av at han kom for seint til joggegruppa si. - Jeg stemte på Macron fordi det ikke var noe annet valg. Marine Le Pen er rasist og kunne jo ikke være vår president. Jeg er skuffet, men håper at unge Macron likevel klarer å overraske oss alle, sier han. Alle foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
GLAD MACRON-VELGER: Milena Ladoucette (24) er advokat og en av de rundt 20 prosent franskmennene som stemte på Emmanuel Macron med hjertet i går. - Han er ung og karismatisk og mannen som skal få Frankrike framover, jublet hun i går.
GLAD MACRON-VELGER: Milena Ladoucette (24) er advokat og en av de rundt 20 prosent franskmennene som stemte på Emmanuel Macron med hjertet i går. - Han er ung og karismatisk og mannen som skal få Frankrike framover, jublet hun i går. Vis mer

PARIS (Dagbladet): De siste ukene har Place de la Republique vært full av mennesker som har demonstrert for og mot de to presidentkandidatene, sentrumsmannen Emmanuel Macron og ytre-høyre-representant Marine Le Pen.

I dag er plassen nær tom. Bare små joggegrupper og journalister er på plass i formiddag. Som maratonmannen Alain Chamek (59), postansatt. Han er langt i fra fornøyd.

Stemte mot Le Pen

EU MÅ MODERNISERES: Alain Chamek håper Macron kan klare å få EU-systemet til å bli et bedre sted: - Det går ikke for noen EU-land at alle arbeidsplasser forsvinner østover fordi de har lavere lønninger der. Vi må få felles lover og lønning, både i øst og vest. Bare sånn kan EU fungere, sier han.
EU MÅ MODERNISERES: Alain Chamek håper Macron kan klare å få EU-systemet til å bli et bedre sted: - Det går ikke for noen EU-land at alle arbeidsplasser forsvinner østover fordi de har lavere lønninger der. Vi må få felles lover og lønning, både i øst og vest. Bare sånn kan EU fungere, sier han. Vis mer

- Ok, vi har fått en ung mann som president. Det er det eneste som lover bra. Jeg var en av de som stemte på ham, men gjorde det i protest mot grusomme Marine Le Pen, sier han, mens han småjogger på stedet.

Han er litt irritert, siden gruppa hans allerede har løpt avgårde. Han var litt sein fordi det var kaos på banen ved Champs Elysées på grunn av den enorme og tradisjonelle 8. mai-markeringen.

- Jaja, jeg får lage mitt eget løpeprogram i dag, og tenke litt på valget samtidig. Du vet, vi franskmenn gjorde ikke jobben i år. Nå har vi en president som nesten ingen har stemt på, og som vi ikke aner noe om. Men vi får jo håpe at han leverer, sier han.

Et delt Frankrike

STEMTE MOT LE PEN: Verken Emmanuel Macron eller Marine Le Pen klarte å nå flertallet av franskmennene under presidentvalget i helga. 
STEMTE MOT LE PEN: Verken Emmanuel Macron eller Marine Le Pen klarte å nå flertallet av franskmennene under presidentvalget i helga.  Vis mer

Valgtallene blir nå analysert, og viser et Frankrike som er stykkevis og delt. Mye tyder på at Emmanuel Macron kan bli en svak president, som må forsøke å inngå kompromisser med et Frankrike der nær 20 prosent stemmer til ytre høyre - og nye 20 prosent til det ytre venstre. Her er flere tall:

  • Franskmennene har valgt inn tidenes yngste president. En mann folk knapt visste hvem var for ett år siden, og som aldri før har stilt til valg.
  • Macron ble valgt inn med et rekordhøyt antall stemmer - i forhold til Marine Le Pen. Men: Så mange som 20 millioner franskmenn stemte på Macron for å hindre at Marine Le Pen ble president.
  • Aldri før har så mange franskmenn unnlatt å stemme.
  • Rundt 11 millioner stemte på Marine Le Pen.
  • Hele 61 prosent av franskmenn ønsker ikke å gi Macron flertall i valget på Nasjonalforsamlingen i juni.
VANT PRESIDENTVALGET: Emmanuel Macron ble valgt til president i Frankrike med mer enn 65 prosent av stemmene. Her er seierstalen. Video: CNN Vis mer

- Vi har ikke gjort vår demokratiske jobb, mener maratoneren Chamek og utdyper:

- Folk tok for lett på første valgomgang. Meningsmålingene sa jo at det kunne bli Le Pen og Macron i andre runde, men vi håpet jo på noe annet. Nå har vi i hvert fall unngått å få Le Pen, så vi får glede oss over det.

Sliter økonomisk

Frankrike sliter økonomisk, og har ennå ikke kommet seg etter finanskrisa i 2008, sammenlignet med andre EU-land. Postfunksjonær Chamek vet alt om det. Lønna hans har stått stille på 1800 Euro i måneden (rundt 18 000 norske kroner) i mange år.

- Kjøpekraften vår har gått ned helt siden euroen ble innført. Selv bor jeg utenfor Paris, fordi jeg ikke har råd til å bo her, hvor husleia er dobbelt så høy som ute i distriktene, sier han.

- Det mange av oss er redde for nå, er at Macron er mer en bankmann enn en president for hele folket. At han nå, som nyvalgt president, må levere til de som har skapt oss: Finansverdenen.

- Ikke folkets mann

Et filmteam står på revolusjonsplassen og venter på at en Le Pen-støttespiller skal komme. De har fulgt ham gjennom et halvt år, og er i ferd med å avslutte filmen om hvorfor Le Pen har fått så mange støttespillere i Frankrike.

MOT LE PEN: Maylis er blant flertallet i Frankrike: Hun stemte Macron for at Marine Le Pen fra ytre høyre ikke skulle bli hennes president.
MOT LE PEN: Maylis er blant flertallet i Frankrike: Hun stemte Macron for at Marine Le Pen fra ytre høyre ikke skulle bli hennes president. Vis mer

- Vi valgte Macron i går, fordi det jo ikke var et valg å stemme på rasisten Le Pen. Men han er ikke folkets mann, og jeg er spent på hvordan han vil klare seg framover, sier filmregissøren Etienne.

- Jobben for Macron blir ikke lett. Bare en av fem franskmenn ga ham sin ordentlige støtte. Dette var et historisk annerledes valg, der to partier utenfor systemet kom lengst. Nå må vi bare konsentrere oss om Nasjonalforsamling-valget, og håpe at Macron klarer jobben med å samle landet, sier Maylis (24).

Ambisiøse Macron

I dag skriver Le Monde følgende om Frankrikes nye president, under tittelen «Macron, den ambisiøse som klarer alt»:

«For to år siden visste ingen hvem han var, og i dag er han tidenes yngste president. En enorm bragd», ifølge Le Monde, som har store håp til landets nye president.

Forventningene fra en hel verden er enorme. I Frankrike venter folk spent, og håper. Valget på Nasjonalforsamling er i juni. Først da får vi se om franskmennene vil gi Macron muligheten til å bli en president som gjør som han har lovet: «Å samle Frankrike. Ikke høyre og ikke til venstre».