I DYP SORG: Like etter fredagsbønnen kommer far Hussein Abu Khdeir og setter seg tungt ned under plakaten av sønnen, den livsglade 16-åringen Mohamed Abu Khdeir. Gutten ble kidnappet utenfor huset deres, før han ble brent til døde og forlatt i skogen av unge israelske bosettere for en uke siden. - Jeg håper israelerne snart gir oss fred, sier faren. Alle foto: TOMM W. CHRISTIANSEN

Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
I DYP SORG: Like etter fredagsbønnen kommer far Hussein Abu Khdeir og setter seg tungt ned under plakaten av sønnen, den livsglade 16-åringen Mohamed Abu Khdeir. Gutten ble kidnappet utenfor huset deres, før han ble brent til døde og forlatt i skogen av unge israelske bosettere for en uke siden. - Jeg håper israelerne snart gir oss fred, sier faren. Alle foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

- Jeg håper Mohamed ikke døde forgjeves

Mohamed (16) ble brent til døde. Dagen etter ble søskenbarnet slått bevisstløs. Tragedien har satt fyr på konflikten mellom israelere og palestinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SHUAFAT (Dagbladet): Fredagsbønnen er i ferd med å avsluttes i Jerusalem. Ut av huset til den drepte 16-åringen Mohamed Abu Khdeir, gutten som ble brent levende av ytterliggående israelske ungdommer, kommer en sliten ung mann.

- Hei, sier han.

- Jeg må på apoteket. Men mamma og pappa kommer snart, fortsetter han høflig.

21-åringen er tydelig utslitt og tynget. Går med tunge skritt ut av porten. For en uke siden ble den spinkle lillebroren hans drept. Mohamed skulle bare krysse gata for å be i moskeen, men ble kidnappet like utenfor hjemmet sitt. Storebroren går forbi en stor plakat av Mohamed, som henger på husveggen. Guttene er så godt som identiske når du ser dem i profil. Men nå er bare én av dem i live.

Fanget på video - Mohamed var en spinkel gutt på bare 49 kilo. To menn kom ut av en bil, de løftet ham opp mellom seg. Mohamed gjorde alt for å slippe unna, men de dro ham inn i bilen og kjørte, forteller faren, Hussein Abu Khdeir, som nå er på plass.

Han vet nøyaktig hva som skjedde. Elektrisitetsforretningen hans hadde kamera på veggen. Det tok opp hvert sekund av kidnappingen og sønnens desperate forsøk på å slippe fri. Det gikk ikke.

I stedet ble han funnet i Jerusalems skog. Han var tydelig slått i hodet og obduksjonen viste at tenåringen ble brent mens han fremdeles var i live. 90 prosent av kroppen hans var forbrent. Seks israelske jøder, flere av dem mindreårige, er arrestert.

De tre som ble filmet av far Husseins overvåkningskamera har tilstått, og er fremdeles i fengsel. De tre andre har sluppet fri.

- Jeg håper at hele verden har fått seg en vekker, og at de vil gjøre alt for å forsvare våre barn. Jeg håper at Mohamed ikke døde forgjeves, og at vi snart klarer å leve i fred, sier far Hussein.

Slått bevisstløs
Ansiktet hans er alvorstynget. Han tenker på gutten sin. En glad gutt som spøkte med alt og alle. Han var en god student som elsket livet, og som hadde framtida foran seg.

TRAGISK UKE: Palestinsk-amerikanske Salahedeen Khdeir (48), kona og deres tre barn er på en fem ukers ferie i det okkuperte Øst-Jerusalem. Det endte med at nevøen Mohammed ble kidnappet og drept, mens sønnen Tariq (15) ble utsatt for grov politivold. Om fem dager drar de hjem til Tampa. 
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TRAGISK UKE: Palestinsk-amerikanske Salahedeen Khdeir (48), kona og deres tre barn er på en fem ukers ferie i det okkuperte Øst-Jerusalem. Det endte med at nevøen Mohammed ble kidnappet og drept, mens sønnen Tariq (15) ble utsatt for grov politivold. Om fem dager drar de hjem til Tampa. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg håper at våre barn blir leger og ingeniører. Ikke krigere på grunn av urettferdighet og hat. Vi håper på rettferdighet. Jeg håper at alle, både israelere, palestinere og verden skjønner at vi må la alle barn vokse opp, sier Mohameds onkel, Salahedeen Khdeir.

Dagen etter at nevøen Mohamed døde, ble sønnen til Salahedeen, den 15-årige Tariq Abu Khdeir, slått bevisstløs av israelsk politi. Familien, som bor i Tampa i USA, var på en fem ukers ferie i det palestinske Øst-Jerusalem.

I løpet av de første ukene opplevde tenåringen Tariq og hans familie at søskenbarnet ble kidnappet og brent, før Tariq blir angrepet av israelsk politi. Tariq kommer først til seg selv på Hadassah Kerem-sykehuset i Jerusalem, mange timer etter angrepet.

- Fetteren min nedi kvartalet her så at gutten min ble angrepet, og filmet det hele. Først da han så opptaket, skjønte han at det var «den amerikanske gutten», som Tariq ble kalt her, sier far Salahedeen.

Vansiret fjes Israelsk politi sier Tariq var en del av en gruppe ungdommer som angrep israelske soldater, og at politiet la ham i bakken da han ikke ville la seg arrestere. Videoen, som ble spredd over hele verden, viser to israelske soldater som slår en forsvarsløs gutt som ligger rolig på bakken. Ifølge faren, var Tariq alene. Han hadde ikke demonstrert.

- Det tok seks og en halv time før jeg fikk Tariq ut fra politiets varetekt. Se her, sier faren, og viser flere mobilbilder av den unge sønnen, med et vansiret fjes. Ansiktet er uttrykksløst. Haka blodig og deformert.

- Politiet sa at jeg kunne ta ham hjem. At han ikke trenger medisinsk behandling. Da jeg kom til sykehuset nektet de å ta ham til behandling før jeg betalte dem. Men de skiftet mening da jeg sa at han var slått av israelsk politi, og at jeg ville saksøke dem, sier faren.

Verden må våkne Han, broren og de ti andre mennene som er på besøk for å hedre avdøde Mohamed er alvorstyngede. Skjønner ikke ondskapen som har rammet familien den siste uka.

- Settlerne brant nevøen min til døde. Folk flest kan ikke brenne en mus engang, mens de drepte et menneske. Et barn. Hvor er vi kommet? Både israelere og resten av verden må skjønne at dette er vanvittig, og jeg håper at noe godt kommer ut av det, sier Salahedeen.

- De tok sønnen min fordi han var for svak til å forsvare seg. De slo nevøen min av samme grunn. De tør ikke ta oss, som kunne forsvart oss. Verden må våkne, sier faren til Mohamed.

SLÅTT HELSELØS: Salahedeen Khdeir viser mobilbilder som han tok da han hentet sønnen Tariq fra politistasjonen etter politivold og seks og en halv time i varetekt uten noen form for medisinsk behandling. Dagen før ble Tariqs søskenbarn kidnappet og brent til døde. 

Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SLÅTT HELSELØS: Salahedeen Khdeir viser mobilbilder som han tok da han hentet sønnen Tariq fra politistasjonen etter politivold og seks og en halv time i varetekt uten noen form for medisinsk behandling. Dagen før ble Tariqs søskenbarn kidnappet og brent til døde. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

I starten tok de to brødrene seg god tid når de snakket. Nå snakker alle mennene i munnen på hverandre. Også mennene som er på besøk. De har så mye på hjertet.

- Jeg vil at Tariq skal bli ingeniør eller lege. Jeg vil ikke at han skal hate og bli en kriger. Men den israelske okkupasjonen gjør det ikke lett for oss å oppdra våre barn til å bli leger og ingeniører, sier Salahedeen.

«Vold mot sivile og militære kan ikke endre det faktum at bade palestinere og israelere bor her. Tiden vil komme da denne enkle sannheten blir åpenbar til majoriteten på begge sider. Kanskje tiden er kommet. Kanskje døden til den uskyldige, unge Abu Khdeir og de andre som nå dør i Gaza og ellers i dette trøblete landet ikke har vært helt forgjeves», skriver den palestinske forfatteren og juristen Raja Shehadeh i The New Yorker.

- Vi ønsker ingen ny intifada. Men det er helt opp til den sterke parten, til de israelske okkupantene å stoppe krigen i Gaza og trekke seg ut av den okkuperte Vestbredden. Bare sånn kan vi få fred, sier avdøde Mohameds far, Hussein.  

I ISRAEL: Dagbladets Line Fransson og Tomm W. Christiansen er på plass i Jerusalem. Foto: Dagbladet
I ISRAEL: Dagbladets Line Fransson og Tomm W. Christiansen er på plass i Jerusalem. Foto: Dagbladet Vis mer