- Jeg håper og tror Dagfinn skjønner alvoret

Nestleder Inger Lise Hansen krever et rausere parti.

ADVARER: Nestleder Inger Lise Hansen i Kristelig Folkeparti oppfordrer eget parti om å ta grep for å framstå som et mer åpent parti. Hun sier leder Dagfinn Høybråten må legge til rette for en tydeligere debatt internt. 
FOTO: STEINAR BUHOLM
ADVARER: Nestleder Inger Lise Hansen i Kristelig Folkeparti oppfordrer eget parti om å ta grep for å framstå som et mer åpent parti. Hun sier leder Dagfinn Høybråten må legge til rette for en tydeligere debatt internt. FOTO: STEINAR BUHOLM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Hansen krever oppvask etter at Dagfinn Høybråtens fem år i lederstolen har gitt tre skuffende valgresultater, det ene svakere enn det andre.

KrF-nestlederen sier endringer må til hvis partiet ikke skal følge Venstre utfor stupet om fire år.

- Å gå ned fra 6,8 til 5,5 ved valget kan forklares med polarisering og at folk stemte på regjeringsalternativer, men at vi har ligget stabilt på 5-6 tallet i mange år handler om mye mer. Det er alvorlig for partiet og vi kan ikke akseptere å ligge så lavt, sier Inger Lise Hansen til Dagbladet.

Pekefingerparti
Nestlederen mener partiet er for trangt, og må gi rom for flere stemmer og meninger hvis det igjen skal kunne vokse.

- Det er ingen enkel løsning, men vi trenger å framstå med en mye større bredde. Vi må tilbake til det rause folkepartiet vi har vært tidligere.

Høybråten tok i 2004 over som leder etter Valgerd Svarstad Haugland, og skulle bringe KrF-skuta på rett kjøl. I stedet har nedturen bare blitt brattere, og partiet har gjort to av sine svakeste stortingsvalg noensinne.

- Kan dere klare å framstå som et raust parti med Dagfinn Høybråten som leder?

- Ja, men det er en leders ansvar å gi rom for bredden som vi trenger for å framstå som rause. Jeg håper og tror Dagfinn ser alvoret, og er klar for å gjøre noen tøffe, men nødvendige endringer i partiet, sier Inger Lise Hansen.

Kamp i partiet

Hun sier partiet må tørre å ta en åpen debatt om hvordan de skal framstå.

- Det er en kamp internt i partiet om hva vi skal være, og vi må være ærlige på at ikke alle vil i samme retning, sier nestlederen.

NEDTUR:  Dagfinn Høybråten og KrF gjorde sitt dårligste valg på 78 år, da de fikk 5.5 prosent ved stortingsvalget 14. september. FOTO: SCANPIX
NEDTUR: Dagfinn Høybråten og KrF gjorde sitt dårligste valg på 78 år, da de fikk 5.5 prosent ved stortingsvalget 14. september. FOTO: SCANPIX Vis mer

Hansen mener partiet ikke må begrense seg til å bare være et kristenparti.

- Hvis vi bare har én sak, gjør vi oss selv veldig små. Vi ønsker noe for hele samfunnet, og må ta et oppgjør med dem som mener KrF bare er ekteskapslov og kristendomsundervisning i skolen. Det er viktig å få flere perspektiv, sier nestlederen.

Sperregrensa
28-åringen, som selv tapte kampen om stortingsplass fra Vestfold i valget, mener partiet må bruke kort tid på å reise seg for å ikke gå på et nytt begredelig valg om fire år.

- Vi kan risikere å havne under sperregrensen ved neste valg om vi ikke tar noen grep.

KrF-nedturen

• Stortingsvalg 2009: 5,5 prosent.

• Kommunevalg 2007: 6,4 prosent.

• Stortingsvalg 2005: 6,8 prosent.

• Stortingsvalg 2001: 12,4 prosent.

• Stortingsvalg 1997: 13,7 prosent.

• Stortingsvalg 1993: 7,9 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer