- Jeg håper politiet finner de som truet og presset henne

Shilan Shorshs lillesøster om de ubesvarte spørsmålene.

LILLESØSTER:  Shahen Ahmad er glad saken blir tatt opp på nytt og håper den blir løst. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
LILLESØSTER: Shahen Ahmad er glad saken blir tatt opp på nytt og håper den blir løst. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Jeg har tenkt mye på hva som egentlig kan ha skjedd. Vi trenger svar, sier Shahen Ahmad til Dagbladet.

Hun er lillesøsteren til kvinneaktivisten og SV-politikeren Shilan Shorsh, som døde i en brann i Fyllingsdalen i 2013. Etterforskningen ble henlagt som intet straffbart forhold, men er nå satt i gang igjen etter avsløringer av VG og BT.

- Det er så mye som ikke stemmer, sier Ahmad.

- Det som kanskje er viktigst for oss, er å finne ut hva som skjedde i timene før hun døde. Vi vet at hun tok bussen inn til sentrum. Men vi vet ikke sikkert hvordan hun kom seg tilbake til leiligheten. Politiet sier det er en observasjon av henne på bussen, men hun brukte ikke busskortet sitt. Hun tok ikke taxi, og hun hadde ikke lappen. Hun kan umulig ha gått hele veien, sier Ahmad. 

Lillesøsteren sier politiet også har informert dem om at Shilan trolig ikke døde av røyken fra brannen, til det var det rett og slett for lite kullos i lungene hennes.

- Da skjønner jeg ikke hvordan hun kan ha dødd i sin egen seng, sier hun.

Ti centimeter fra døren Politiet sier det eneste de utelukker er at det var snakk om en ulykke. Døren inn til rommet var låst, men nøkkelen stod ikke i på innsiden, og kan dermed ha blitt låst utenfra. 

- Hvem som helst kan ha fått tak i en nøkkel fra henne eller en av de andre som bodde der og kopiert den, sier Ahmad.

Ti centimeter fra døra stod en skrivepult. Politiinspektør Tore Salvesen har sagt følgende til VG Helg:

- Gulvet var så sotet ned etter brannen at vi kunne se på millimeteren hvor pulten lå veltet. Den var ikke skjøvet helt inntil, men lå ti centimeter fra døren. Det gjorde at det var mulig å få en hånd innom og trekke pulten foran døren. Det har de tekniske etterforskerne testet. Det var fullt mulig. 

Shorsh har blitt omtalt som Bergens modigste kvinne. Den kurdisk-irakiske kvinnen var en aktiv samfunnsdebattant og politiker. Hun skal ha blitt truet på livet etter opptredener i mediene, og skal ha gitt uttrykk for at hun var livredd i dagene før hun døde

- Hun var veldig redd, og hadde god grunn til det. Det var konkrete trusler, ulike meldinger og PCen hennes ble hacket, sier Oddny Miljeteig, gruppeleder for SVs bystyregruppe i Bergen, til Dagbladet.

Sjekket ikke skap Shorsh, som ledet organisasjonen Selvstendig Demokratisk Kurdisk Kvinnegruppe (SDKK), hadde et låst arkivskap og et annet litt større skap i kontorfelleskapet Batteriet i Bergen sentrum. Politiet ble gjort oppmerksomme på skapene i dagene etter dødsfallet, men har ennå ikke sjekket dem. Nå står de på hemmelig sted.

- Hun var veldig redd for skapene, og passet godt på dem. Derfor flyttet vi dem da vi skjønte at det kunne komme til å bli oppmerksomhet rundt dem, sier Cathrine Waaler Halstensen, tidligere leder av Batteriet.

En kilde som kjente Shorsh godt sier følgende til Dagbladet:

- Det ligger en dokumentasjon der om hvem som hun mente var ute etter henne. Hun samlet og lagret alt. Det finnes nok mye informasjon der som det er mange som ikke ønsker at skal komme fram, sier kilden.

- Hvem truet og presset henne? Shahen Ahmad reagerer på at skapene ikke er sjekket.

AKTIVIST: Shilan Shorsh. Foto: Norske Kvinners Sanitetsforening
AKTIVIST: Shilan Shorsh. Foto: Norske Kvinners Sanitetsforening Vis mer

- Jeg synes det er veldig rart at de kunne henlegge saken uten at det var sjekket ut, sier Shahen Ahmad.

Hun er forberedt på at de kan sitte igjen uten å vite sikkert hva som skjedde med søsteren.

- Jeg skjønner at det kan bli vanskelig å bevise hvem som står bak hvis de faller ned på at det er noen som har drept henne. Hvis vi aldri får vite hvem det, håper jeg i det minste at vi kan finne ut hvem som truet og presset henne, og få stilt dem til ansvar for det, sier Ahmad.

- Ville at alle skulle få vite Shahen beskriver søsterens engasjement slik:

- Hun var tøff. Hun pleide å si at hun ikke kunne oppføre seg som en diplomat når det kom til kvinneundertrykking. Mange i det kurdiske miljøet mente at hun ikke kunne si det hun gjorde offentlig, at det måtte tas intern. Men hun ville at alle skulle få vite, ellers ville det ikke skje noe, sier Ahmad.

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen sier til Dagbladet at han søndag avtalte med politimester Geir Gudmundsen at politiet skal hente opp igjen etterforskningsmaterialet i saken. 

- Politiet må nå gjennomgå påstandene som er kommet fram i det siste om personer som ikke er blitt avhørt og eventuell ny informasjon i saken. Politiinspektør Tore Salvesen har også uttalt at han har noe han ønsker å få undersøkt nærmere i denne saken, sier Eirik Stolt-Nielsen til Dagbladet.

ET SKAP AV DENNE TYPEN: Shilan Shorsh hadde to arkivskap, et av dem av samme typen som dette skapet, på dette kontoret i kontorfelleskapet Batteriet i Bergen. Skapene er nå på hemmelig sted. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
ET SKAP AV DENNE TYPEN: Shilan Shorsh hadde to arkivskap, et av dem av samme typen som dette skapet, på dette kontoret i kontorfelleskapet Batteriet i Bergen. Skapene er nå på hemmelig sted. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer