- Jeg håper småpartiene blir radert ut

Milliardæren Øystein Spetalen vil rydde i norsk politikk.

RYDDEGUTT?: Investor, milliardær og trader Øystein Spray Spetalen Her fra et foredrag for Frps finansfraksjon, et av partiene han synes kan få bli igjen på Stortinget. Men småpartiene vil han ha ut av nasjonalforsamlingen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
RYDDEGUTT?: Investor, milliardær og trader Øystein Spray Spetalen Her fra et foredrag for Frps finansfraksjon, et av partiene han synes kan få bli igjen på Stortinget. Men småpartiene vil han ha ut av nasjonalforsamlingen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


- Jeg håper inderlig, og for demokratiets del, at småpartiene blir utradert ved valget, sier Øystein Stray Spetalen til NRK.

Overfor statskanalen letter han på sløret om hva slags forventninger han har til høstens stortingsvalg.

- Har ødelagt Spetalen utdyper overfor NRK at han mener «det har ødelagt for vanlige nordmenn» at «småpartier med tre, fire, eller fem prosents oppslutning skal ha så mange statsråder som de tradisjonelt har hatt, og at de skal få påvirke norsk politikk ut fra særinteresser».

Utgangspunktet er en ny måling gjort av Norstat hvor KrF (5,4 prosent), SV (4,8 prosent), Venstre (4,7) og Sp (4,5 prosent).

- Du har for eksempel Sp og KrF. Det er særpartier. De sitter og får gjennomslag i saker der 95 prosent av norges befolkning ikke har stemt. De sitter også og preger budsjetter og mye av utviklingen i Norge. De er dessverre en hemsko for enkeltmennesket i Norge, sier Spetalen til NRK.

- Viktig å høre mindretallet Valgforsker Bernt Aardal ser på Spetalens uttalelser som en legitim kommentar og innvendig til det norske politiske system.

- Samtidig er nok dette partier som han ikke har så stor sympati for, og dermed ikke bare et prinsipielt spørsmål for investoren. Det at det skal være en sammenheng mellom de partiene folk stemmer på og resultatet av det, er et viktig hensyn å ta.

- Men det er ikke nødvendigvis slik at demokrati bare er flertallstyre. Det er også viktig å høre mindretallet, sier han.

Topartisystem Alternativet for Spetalen blir et topartisystem, mener Aardal.

- Jeg håper småpartiene blir radert ut

- Da er i så fall begrunnelsen for det et styringseffektivt system. Men ulempene med det er jo at en ganske stor andel av velgerne stemmer på noen som ikke får innflytelse. Partiene eksisterer jo fordi det fortsatt er noen velgere som fortsatt holder fast på disse partiene, sier Aardal.

Valgforskerne det blir for lett å gjøre spørsmålet om småpartiene til et spørsmål om demokrati eller ikke.

- Spetalen er opptatt av å omtale Sp og KrF som særpartier. Da kan det ligge en forventing om at de store partiene ikke har særinteresser. Det er jo ikke riktig. Som en investor som Spetalen er det nok ikke likegyldig om vi blir styrt av Ap, Høyer eller Frp, sier valgforskeren.

SKAL VEKK?: KrF og partiets leder Knut Arild Hareide. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SKAL VEKK?: KrF og partiets leder Knut Arild Hareide. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer