FORSTÅR IKKE: Venner av den avdøde 49-åringen sier til Dagbladet at de ikke kan forstå hvordan han kunne ta til våpen mot og skyte mot politiet. Her fra havna i Ålbæk. Smuglerbåten sikres av dansk politi. Foto:  AFP / NTB SCANPIX
FORSTÅR IKKE: Venner av den avdøde 49-åringen sier til Dagbladet at de ikke kan forstå hvordan han kunne ta til våpen mot og skyte mot politiet. Her fra havna i Ålbæk. Smuglerbåten sikres av dansk politi. Foto: AFP / NTB SCANPIXVis mer

- Jeg håpet i det lengste at det ikke var han

Venner av 49-åringen som ble skutt og drept, forstår ikke hvorfor han tok til våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): I løpet av gårsdagen ble det kjent at 49-åringen som politiet skjøt og drepte under en narkotikaaksjon i Ålbæk i Danmark, er en relativt fargerik og kjent arendalitt.

Kamerater og bekjente som Dagbladet har snakket med, er nærmest sjokkert over at 49-åringen kunne gå så langt.

- Jeg håpet i det lengste at det ikke var han. Men det er det, og jeg er forbauset, sier en 47 år gammel kamerat til Dagbladet.

Han beskriver sin kamerat som en meget aktiv person.

- Ja, han trente kampsport og med vekter i alle år. Var meget engasjert i å fikse opp ting, sier kameraten.

Forsvarer ikke Kameraten frykter at hans døde venn skal bli gjenstand for den reneste kriminalfølejtongen i norsk presse, og understreker sterkt at den drepte faktisk var godt likt av mange mennesker. Han var ansett som en hjelpsom og snill person.

- Men jeg forsvarer ikke noen måte det å skyte mot politiet. Jeg forstår bare ikke hvorfor han gjorde dette. Det gjør heller ikke alle de jeg har snakket med i dag, forklarer 47-åringen.

Båtmann Den drepte har de siste 19 årene bodd i båt ute ved Vindholmen. Ifølge kameraten klatret klatret han i gradene.

- Det begynte med en liten seilbåt. Den fikset han opp og fikk seg noe større båt, som han også fikeset opp og solgte. Dette var noe han var virkelig flink til, forklarer kameraten.

Etter hvert fikk 49-åringen seg en stor cabincruiser, som ble forvandlet til nærmest ny båt. For fire år siden solgte han den og kjøpte seg et vrak av en islandsk los-/redningsbåt.

- Det var et vrak, men nå er den pusset  opp og fin. Han var nærmest en perfeksjonist, forklarer kameraten.

Minnestund - Hva skjer nå?

- Dette er så ferskt, men vi kommer vel etter hvert til å ha en minnestund.

Kameraten til den døde 49-åringen regner med at det er en del mennesker som vil samles og minnes deres døde venn og kamerat. Men først må de altså forsøke å fordøye at en de har kjent i mange år faktisk valgte å ta til våpen mot politiet. En reaksjon de har vanskelig med å forstå. Andre Dagbladet har vært i kontakt med beskriver 49-åringen som hyggelig og snill kar.

- Det er foreferdelig trist, sier en næringsdrivende i området der den drepte 49-åringen bodde.

Dere trodde aldri at han kunne gjøre slikt?

- Nei, faktisk ikke. Han var alltid bare hjelpsom, og fungerte som en vaktmann på området her, sier vedkommende.